Compozitorul Imnului, dat uitării de autorități

1110
0
Iulian Rusanovschi, președintele asociației „Monumentum”, și sculptorul Veaceslav Jiglițchi, care au restabilit crucea de pe mormântul compozitorului și preotului Alexandru Cristea. Foto: Nadejda Roșcovanu, jurnal.md

Mormântul preotului, compozitorului, dirijorului de cor Alexandru Cristea, autorul muzicii Imnului de stat al Republicii Moldova, a fost vandalizat în iulie 2018.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Timp de doi ani, niciun demnitar nu a întreprins vreo măsură pentru a restabili crucea de bronz de pe mormântul lui Alexandru Cristea, din Cimitirul Central.

Datorită campaniei de colectare de fonduri desfășurată de Jurnal.md și Jurnal TV, în parteneriat cu Asociația Obștească „Monumentum” și cu Societatea Limba Noastră cea Română, pe contul anunțat de inițiatorii campaniei s-au adunat 4500 de lei (contribuția cea mai mare a venit din partea colectivului Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”), această sumă fiind suficientă doar pentru confecționarea machetei de restaurare a mormântului. Suma necesară pentru turnarea în bronz a crucii (1500 de euro) a fost achitată de către basarabeanul Dumitru Șlapac, stabilit de 13 ani la Moscova.

Pe 12 februarie 2021, crucea de bronz a fost instalată pe mormântul compozitorului Alexandru Cristea.

La renovarea mormântului au contribuit arhitectul Mihail Andrieș (el a făcut pe gratis proiectul de restabilire) și sculptorul Veaceslav Jiglițchi, care, de asemenea, a muncit în mod gratuit.

Coordonator al proiectului de renovare a mormântului lui Alexandru Cristea este Iulian Rusanovschi, președintele Asociației Obștești „Monumentum”. Iulian Rusanovschi este indignat de atitudinea nepăsătoare a autorităților față de personalitățile și valorile neamului nostru.

După ce afară se va mai încălzi, vom curăța și vopsi gardul, apoi vom sfinți mormântul renovat”, menționează președintele asociației „Monumentum”.

Iulian Rusanovschi accentuează, de asemenea, că datele bancare și contul asociației „Monumentum” rămân deschise în continuare pentru donații de restaurare a altor morminte ale eroilor români, distruse în perioada sovietică. Acum asociația se ocupă de finisarea Cimitirului Eroilor Români de la Fălești. Concomitent, a fost început un alt proiect de restabilire a monumentului eroilor căzuți în Primul Război Mondial din comuna Bubuieci, municipiul Chișinău. În curtea bisericii din acea localitate va fi refăcut un monument care a fost ridicat în 1936 și distrus după cel de-al Doilea Război Mondial.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE