Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a decretului privind desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță la funcția de premier

962
1
Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a respins marți, 16 februarie, cererea socialiștilor de suspendare a acțiunii Decretului din 11 februarie prin care președinta Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliță la funcția de prim-ministru. Curtea a reținut faptul că autorii ei nu au argumentat „survenirea eventualelor prejudicii iminente în cazul nesuspendării decretului prezidențial”. „Este evident faptul că Decretul contestat influențează asupra procedurilor și asupra termenelor prevăzute de Constituție referitoare la învestitura Guvernului. Totuși, simpla invocare a unui fapt evident, atât timp cât autorii cererii nu argumentează caracterul ireparabil al riscului, nu reprezintă o motivare suficientă și convingătoare pentru a suspenda acțiunea Decretului contestat”, se arată în decizia Curții Constituționale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Decizia de marți este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R.Moldova.

Totodată, Curtea anunță că sesizarea deputaților socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski va fi examinată pe fond pe data de 23 februarie. Cei trei socialiști, autori ai sesizării, au cerut Curții Constituționale să aprecieze dacă, prin refuzul de a o desemna pe Mariana Durleșteanu, candidata majorității „PSRM-Șor-Pentru Moldova”, Maia Sandu nu a încălcat prevederile Constituției și/sau hotărârile anterioare ale Curții Constituționale, precum și obligația imparțialității și neutralității sale politice ca președinte al R.Moldova.

Ședința Curții Constituționale se va desfășura începând de la ora 10.00, în sală având acces doar persoanele invitate. Jurnaliștii și persoanele interesate vor putea urmări ședința în direct, accesând site-ul Curții, sau pe privesc.eu. După pronunțarea hotărârii, președinta Curții, Domnica Manole, va susține un briefing, se arată într-un comunicat al instituției.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU