Durleșteanu îi cere Maiei Sandu să asigure un dialog cu toate fracțiunile și prevestește un colaps financiar

1696
0
Mariana Durleșteanu, candidatul PSRM la funcția de prim-ministru
Mariana Durleșteanu, candidatul PSRM la funcția de prim-ministru

Candidata majorității „PSRM-Șor-Pentru Moldova” la funcția de prim-ministru, Mariana Durleșteanu, îi sugerează președintei Maia Sandu să asigure un dialog cu toate fracțiunile, pentru „a depăși această situație fără precedent și pentru a nu dezamăgi cetățenii de pretutindeni de votul acordat”. Într-un mesaj pe Facebook, fosta ministră a Finanțelor susține că nu reprezintă niciun partid din actualul Parlament, dar a acceptat propunerea de a candida la funcția de premier pentru că nu este indiferentă față de situația din R.Moldova și nu ar tolera ca votul cetățenilor să fie „trădat din cauza intereselor partinice”. Mai mult, ea se arată îngrijorată de faptul că bugetul țării ar fi sustenabil doar până în iunie 2021, deficitul bugetar urmând să se dubleze ulterior, cu riscul ca R.Moldova să intre în colaps financiar.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Pentru gestionarea responsabilă a acestei crize politice/sociale/economice este necesar un guvern cu asumare de răspundere și independență executivă, separat de ambițiile Politicului. Nu mă hazardez la această poziție de prim-ministru, însă m-am gândit că cetățenii nu merită această suferință din partea Politicului”, scrie Durleșteanu.

Pe de altă parte, un fost vicepreședinte al Curții de Conturi, Tudor Șoitu, îi reproșează candidatei socialiștilor la funcția de premier, Mariana Durleșteanu, decizii dubioase pentru care este responsabilă de pe timpul când activa, alături de Igor Dodon, în guvernul comunist al Zinaidei Greceanîi. Printre acestea, fostul oficial enumeră privatizarea companiei Air Moldova și a hotelului Codru, facilități fiscale pentru „Moldovagaz” sau „Bemol”, privatizări dubioase și renumita taxă de 9 euro de la Aeroportul Chișinău. Potrivit fostului vicepreședinte al Curții de Conturi, „lista fraudelor poate fi prelungită”, dar cele prezentate de el ar fi suficiente pentru ca Mariana Durleșteanu „să renunțe la funcție, în beneficiul ei”.

Menționăm că Mariana Durleșteanu, candidata propusă de majoritatea „PSRM-Șor-Pentru Moldova”, pe 11 noiembrie, afirma săptămâna trecută, într-o emisiune la Jurnal TV, că a votat pentru Maia Sandu la prezidențialele din noiembrie 2020. Tot atunci, ea spunea că nu ar fi știut nimic despre faptul că va fi susținută de Partidul „Șor”. Totodată, Durleșteanu a reconfirmat socialiștilor acordul de a candida la funcția de premier, chiar dacă Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliță.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE