Noi restricții impuse de CNESP în comerț, transport și alte domenii provoacă semne de întrebare

249
0

Centrele comerciale din R.Moldova nu vor mai putea activa în zilele de sâmbătă și duminică începând cu data de 17 februarie, conform unei hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), care a prelungit starea de urgență în sănătate publică până pe 15 aprilie. Totodată, va fi restricționată activitatea piețelor comerciale, care vor putea lucra doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole. CNESP a decis, de asemenea, reducerea numărului admis de participanți la evenimentele festive în unitățile de alimentație publică, de la 50 la cel mult 20 de invitați, precum și limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare. Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă. De asemenea, se interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

Agenții economici care activează în spații închise vor trebui să asigure aflarea concomitentă în interior a consumatorilor, în baza normativului 1 vizitator la 4 m² de suprafață comercială liberă, disponibilă fără echipamente comerciale.

Totodată, angajații autorităților administrative centrale subordonate guvernului vor continua activitatea în baza unui regim special de muncă de la 7.30 până la 16.00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12.30, cu revizuire ulterioară, în funcție de situația epidemiologică.

Decizia CNESP a provocat noi nedumeriri, mai ales în rândul comercianților și al unor politicieni. Astfel, cu o zi înainte de data intrării în vigoare a noilor restricții, administrația Pieței Centrale din Chișinău nu cunoaște dacă intră sau nu sub incidența limitărilor deoarece este o piață mixtă, spune directorul interimar al pieței, Ion Pîntea, care așteaptă o decizie la nivel local a Comisiei municipale de sănătate publică.

Iar vicepreședintele Platformei DA, deputatul Alexandr Slusari, se întreabă care ar fi raționamentul închiderii parțiale a piețelor. „Oare acolo au fost constatate cele mai mari focare de infecție? Exact cum nu este clar de ce domeniul HoReCa nu poate activa noaptea, având toate condițiile pentru păstrarea distanței sociale. Guvernarea interimară, care nu răspunde de nimic, din nou lovește în cei mai săraci. În cei care îngheață acum în piețele cu vânzări minuscule pentru a supraviețui. Iar supermarketurile, unde oamenii zilnic se înghesuie, vor avea profituri suplimentare”, scrie Slusari pe Facebook, anunțând că Platforma DA va cere dezbaterea acestui subiect în Parlament.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here