Năstase crede că decizia Curții Constituționale este „predictibilă” și insistă să conducă un guvern minoritar

617
0
Liderul Platformei DA, Andrei Năstase
Liderul Platformei DA, Andrei Năstase

Anticipând decizia Curții Constituționale, care examinează marți sesizare PSRM cu privire la desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță la funcția de prim-ministru, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, estimează că aceasta este „predictibilă”. El invocă precedente care nu ar permite Curții decât să invalideze decretul președintei Maia Sandu, oferind astfel câștig de cauză socialiștilor. „Ca și orice cetățean al R.Moldova sper că Înalta Curte va lua o decizie corectă, strict bazată pe Constituție și pe jurisprudența CCM de până acum”, a declarat Năstase în ajun, într-o emisiune la TV8. În acest context, fostul partener de coaliție al Maiei Sandu insistă pe soluția unui guvern minoritar, pe care l-ar conduce chiar el, arătându-se convins că va găsi în Parlament numărul necesar de deputați pentru a obține votul de încredere.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Năstase exclude orice pact cu deputații Partidului „Șor”, dar lasă să se înțeleagă că mizează pe disponibilitatea unor socialiști, după modelul din 2019, când Guvernul Sandu a fost învestit inclusiv cu voturile PSRM.

„Să nu admitem un Guvern creat de majoritatea PSRM-Șor, să nu admitem aprofundarea acestui haos în care ne aflăm și să nu admitem un blocaj spre care deja ne îndreptăm. Noi am propus partenerilor noștri din PAS această alternativă, o asumare a guvernării de către Platforma DA în baza unui dialog pe care să-l avem cu partidele proeuropene, întâi de toate. Dacă nu ne iese cu un guvern minoritar, să mergem la anticipate”, declară Năstase.

Menționăm că, pe 11 februarie, atunci când, concomitent, a căzut prima tentativă de învestire a unui guvern condus de Natalia Gavriliță, a fost formată majoritatea „PSRM-Șor-Pentru Moldova” și propusă candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier, președinta Maia Sandu a ignorat propunerea Platformei DA de a-l desemna pe Andrei Năstase. Decizia șefei statului de a o desemna repetat pe Gavriliță a fost contestată la Curtea Constituțională de PSRM, care susține că ea nu era în drept să refuze propunerea unei majorități „formalizate” în Parlament. Săptămâna trecută, Curtea a respins cererea socialiștilor de suspendare a decretului Maiei Sandu, o decizie finală fiind așteptată marți, 23 februarie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT