„Populism ieftin, servit drept compensație după o înfrângere rușinoasă”

1047
0

Deputați și analiști politici califică drept nefuncțională inițiativa celor trei socialiști, care ar oferi „un statut special limbii ruse în Republica Moldova”, întrucât contravine atât modului firesc în care minoritățile naționale înțeleg să-și exercite drepturile, cât și standardelor internaționale în materie. Ideea cu miros puternic de naftalină are conotație electorală, „instigând societatea la vrajbă interetnică, și constituie o infracțiune, conform art. 346 din Codul penal”, a opinat Oazu Nantoi, pentru GAZETA de Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Socialiștii Bogdat Țîrdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi au propus, pe 24 noiembrie curent, un proiect de lege care ar oferi „un statut special limbii ruse în Republica Moldova”. Proiectul de lege urmează să fie distribuit comisiilor parlamentare pentru avizare.

Documentul prevede că angajații instituțiilor publice, inclusiv ai întreprinderilor de stat, vor fi obligați să răspundă, să ofere informații și să asigure traducerea certificatelor și altor documente în limba rusă atunci când primesc asemenea solicitări din partea cetățenilor.

Discriminare pentru alte grupuri etnice

Valeriu Munteanu, membru al Mișcării Politice UNIREA, a postat o declarație pe pagina sa de facebook, referindu-se la această inițiativă.

„Amintim că legislația națională, Constituția și legile RM, precum și cea internațională, la care RM este parte, precum: Convenția-cadru pentru protecția drepturilor minorităților naționale a Consiliului Europei și Carta Europeană a Limbilor regionale sau minoritare, dar și Rezoluția Parlamentului European din 13 noiembrie 2018 referitoare la standardele minime pentru minorități în UE prevăd aceleași drepturi pentru toate grupurile etnice și toate limbile vorbite de acestea, fără să permită plasarea unei limbi, în cazul de față a limbii ruse, ca limba vorbită de comunitatea rusă din RM, deasupra limbilor și drepturilor celorlalte grupuri etnice, ceea ce ar reprezenta o discriminare și o insultă la adresa lor.

În ceea ce privește limba de comunicare interetnică pe teritoriul unui stat, aceasta în mod firesc este limba oficială a fiecărui stat în parte, în cazul nostru – Limba Română.

Așadar, constatăm că inițiativa legislativă a celor trei deputați este o fumigenă fără sens, o chestiune lipsită de actualitate, cuprinsă, deja, de circa 20 de ani, în legislația RM, dar nefuncțională, întrucât contravine modului firesc în care minoritățile naționale înțeleg să-și exercite drepturile, precum și standardelor internaționale în materie.

În cazul în care această inițiativa va ajunge, totuși, pe ordinea de zi a Parlamentului, urmează a fi sesizată Curtea Constituțională, care, cu siguranță, o va declara neconstituțională pentru motivele menționate mai sus, iar Dodon și cei trei deputați urmează a fi trași la răspundere penală și pentru înaltă trădare de Patrie.”

„Miros de naftalină sovietică”

Deputatul Platformei DA, Iurie Reniță, a spus că „cei trei politruci ai RSRM-ului încearcă să recupereze „penele porumbelului de la Condrița””. Tentativa de a repune pe tapet subiecte provocatoare, cu profunde conotații electorale trădează decepția, dar și dezorientarea socialiștilor de a se menține, cu orice preț, în văzul cetățenilor noștri, care la actualele alegeri prezidențiale le-au dat un devastator vot de blam. Nimic mai mult decât miros de naftalină sovietică și psrm-istă pentru a distrage atenția cetățenilor noștri de la problemele cu adevărat importante – lupta împotriva pandemiei, diminuarea sărăciei, majorarea pensiilor și a salariilor. Prin acest gest disperat socialiștii încearcă să-și decline responsabilitatea pentru situația generală dezastruoasă în care ne aflăm actualmente.”

Analistul politic Oazu Nantoi susține că, „prin inițiativa respectivă, socialiștii instigă societatea la vrajbă interetnică, ceea ce de fapt constituie o infracțiune, conform art. 346 din Codul penal”.

„Populism ieftin, servit ca o compensație după o înfrângere rușinoasă”, astfel califică deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, inițiativa respectivă.

„După pierderea alegerilor, acești inși se pare că sunt gata să și-o vândă și pe mama lor numai să-și salveze prinosul în ochii sponsorilor lor de la Kremlin, călcând peste ordinea constituțională, dar și peste faptele care au creat de-a lungul ultimelor trei decenii un model de construcție a statului pe calapodul unei majorități naționale formatoare a statului.

Se știe că Curtea Constituțională a constatat desuetudinea Legii din 1 septembrie 1989 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RSSM, în primul rând, pentru că ea perpetua o realitate depășită reglementând funcționarea limbilor în cadrul unei republici sovietice, și nu într-un stat independent, iar doi, obligativitatea utilizării limbii ruse ca limbă de comunicare între națiunile din URSS, destrămată la 26 decembrie 1991, nu mai este justificată, descriind o practică depășită de timp”, relevă deputatul Igor Munteanu.

„Integrarea politică, economică, culturală a Republicii Moldova în spațiul comunitar european are loc prin intermediul limbii române”

„În al treilea rând, continuă domnia sa, comunicarea între indivizi este rezultatul unei înțelegeri comune, care nu poate fi dictată imperativ de stat ori în numele statului, singura limbă oficială fiind limba română, limba vorbită de majoritatea covârșitoare a cetățenilor R. Moldova.

Inutilitatea menținerii vechii legislații cu privire la limbile vorbite din timpul RSSM este combătută și de faptul că, în acest moment, integrarea politică, economică, culturală a Republicii Moldova în spațiul comunitar european are loc prin intermediul limbii române, una din limbile oficiale ale Uniunii Europene, alături de alte vehicule lingvistice redutabile: engleza, franceza, germana, italiana, spaniola, poloneza etc., prin care cetățenii noștri se pot conecta mult mai ușor la orice programe și fonduri accesibile în statele membre ale Uniunii Europene, un vehicul efectiv de socializare și europenizare individuală.”

De altfel, remarcă Igor Munteanu, nu există nici un stat în spațiul ex-sovietic, care să fi reușit să se dezvolte și să se integreze în Uniunea Europeană, punând la bază un model lingvistic dominat de limba rusă. Statele baltice și-au păstrat coeziunea și unitatea națională pe modelul unei integrări prudente a minorităților. Și vecinii noștri, Ucraina și Georgia, au făcut pași largi în direcția extinderii și aprofundării limbilor de circulație internațională ca mijloc de a se integra cât mai puternic în economia globală.

„Calific demersul lor ca fiind unul primitiv, populist și dușmănos față de interesul național. Avem de a face cu un exemplu de populism ieftin, marca PSRM, acoliții căruia își demonstrează astfel egoismul politic și docilitatea rușinoasă față de un actor geopolitic activ implicat în recrutarea de influență locală, iar în acest scop sunt pregătiți să trădeze interesul național și să sfideze ordinea constituțională a țării”, a comentat Igor Munteanu, deputat PDA, pentru GAZETA de Chișinău.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE