„Să ascultăm femeile care suferă de violență, să le credem și să nu le învinuim niciodată”

1141
0
Imagine simbol, sursa: iknowpolitics.org
Imagine simbol, sursa: iknowpolitics.org

Circa 73% din femeile din R. Moldova care au avut un partener intim au fost supuse unei forme de violență. Studiile arată că cea mai răspândită formă de violență din partea partenerului intim este violența psihologică, 71% dintre femei au trecut prin astfel de experiențe, adică aproape de două ori mai mult decât media din statele UE.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe 25 noiembrie este Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, iar în R. Moldova a fost lansată campania internațională „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, cu genericul local „Uniți împotriva violenței”.

„Femeile au dreptul la sprijin și protecție din partea statului. Dragi femei și fete, este dreptul vostru să trăiți o viață fără violență. Cereți ajutor, raportați cazurile de violență la autorități, vorbiți cu o prietenă, o rudă sau o vecină. O persoană de încredere care poate să vă fie alături și să vă ajute să cereți ajutor specializat. Ceea ce putem face noi ca societate este să ascultăm femeile care suferă de violență, să le credem, să nu le învinuim niciodată și să le întrebăm cum le putem ajuta. Asta poate salva vieți. Violența împotriva femeilor este responsabilitatea noastră, a tuturor. Este timpul să acționăm, să rupem tăcerea și să ascultăm vocile femeilor și fetelor”, susține Alina Cebotari, coordonatoare de proiect la ERIM și consultantă la UN Women Moldova.

Experții în domeniu spun că autoritățile publice locale și centrale trebuie să intervină prompt, să ofere sprijin și protecție, să se asigure că femeile sunt în siguranță, să combată și să prevină acest fenomen.

Victimele violenței în familie pot apela pentru ajutor la telefonul de încredere 0 8008 8008 sau 112.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE