Victor Sterpu a cucerit titlul de campion european

1119
0

Judocanul Victor Sterpu și-a adjudecat în stil magistral titlul de campion european la turneul continental de tineret Under-23 desfășurat la Poreč, Croația. Sportivul nostru de 21 de ani a evoluat la 9 noiembrie curent în categoria de greutate de până la 73 kg, învingând în toate cele cinci partide disputate.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Finala

În meciul final, Victor Sterpu s-a confruntat cu reprezentantul Federației Ruse, Makhmadbek Makhmadbekov, sportiv de origine tadjică, care anul trecut a fost medaliat cu bronz la Europenele rezervate juniorilor. De remarcat că la acele întreceri, derulate la Vaantaa, Finlanda, judocanul nostru l-a învins pe atletul din Rusia în etapa semifinalelor, ca până la urmă să-și adjudece și titlul suprem.

Și de această dată, lupta a purtat un caracter extrem de încordat și echilibrat. Conaționalul nostru din start a căutat să preia inițiativa, efort soldat cu o avertizare (shido) acordată oponentului său. Însă M. Makhmadbekov nici nu concepea să cedeze, fiind tot mai insistent pe contraatac, câteva procedee realizate de el dovedindu-se extrem de periculoase.

La un pas de eșec

Iar la consumarea minutului 2 al meciului (timpul regulamentar durează 4 minute), adversarul atletului nostru preluă conducerea, realizând un procedeu de waza-ari. V. Sterpu reuși în ultimul moment, printr-un efort supraomenesc, să scape din strânsoarea care cât pe ce era să-i provoace o înfrângere imediată (ippon).

Însă judoka din Rusia ieși cam șifonat din această încleștare, acuzând dureri de coastă. El a mai avut câteva tentative de a încheia partida înainte de termen, însă nu i-a ajuns nici forță, nici tehnică pentru a îndeplini procedeul finalizator, intenții dejucate cu mult calm și măiestrie de compatriotul nostru, care egală situația printr-un waza-ari, cu un minut și jumătate înainte de finalul meciului. Iar când mai rămâneau 12 secunde până la expirarea timpului regulamentar, Victor Sterpu îi furniză judocanului din Irkutsk o surpriză pe care acela se vede că nu o lua în calcul nici la etapa de pregătire: îl săltă puțin de mijloc și, printr-un procedeu împrumutat din luptele greco-romane, îl roti peste piept proiectându-l cu forță și precizie pe tatami! Astfel, discipolul școlii moldovenești de judo a obținut o victorie pe cât de meritată, pe atât de impresionantă, adjudecându-și prestigiosul trofeu continental.

Ținem să menționăm în mod deosebit faptul că pe parcursul său competițional, sportivul nostru a învins la acest turneu niște concurenți cu bogată experiență de evoluție pe plan internațional, toți fiind premianți ai Campionatelor Europene, la diferite categorii de vârstă. Astfel, portughezul Joao Fernando este vicecampion european printre juniori în 2018, iar polonezul Cezary Tchorzewski este medaliat cu bronz la același turneu. De asemenea, reprezentantul României, Adrian Sulca, și cel al Israelului, Yehonatan Elbaz, sunt medaliați cu bronz la Europenele rezervate cadeților U-18, în 2018 și, respectiv, în 2016.

Reamintim că, anul trecut, Victor Sterpu, absolvent al Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv din Chișinău, s-a învrednicit de medalia de bronz la Mondialele rezervate juniorilor, desfășurate la Marrakech, Maroc.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE