Sfetnicii lui Dodon au fost mutați în Guvern. Remanierea de weekend aduce în executiv garnitura de consilieri ai lui Igor Dodon

1140
0
Depunerea jurământului de către noii miniștri. 9 noiembrie 2020

Pe ultima sută de metri a scrutinului prezidențial, socialiștii au fost obligați să numească alți miniștri în guvern după ce democrații s-au retras de la guvernare. Astfel, Cristina Lesnic, vicepremier pentru Reintegrare, Sergiu Răilean, ministru al Economiei şi Infrastructurii, Igor Şarov, ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării, şi Alexandru Pînzari, ministru al Apărării, au fost înlocuiți subit cu foștii consilieri ai președintelui Igor Dodon – Aureliu Ciocoi, la Externe, Victor Gaiciuc, la Apărare. Locul lui Igor Șarov la Educație a fost luat de fosta viceministră Lilia Pogolșa, al lui Răilean la Economie, de fostul ministru Anatol Usatîi, iar la Reintegrare, de Olga Cebotari.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Să începem cu cel mai vechi ministru și ruda lui Igor Dodon, cumătrul Victor Gaiciuc.

Gaiciuc: sustrageri de armament și elogieri ale teroriștilor din Donbas

A fost ministru al Apărării în 2001–2004, în perioada guvernării comuniste. A fost demis în urma unui demers al Consiliului Suprem de Securitate din cauza că a tolerat lipsa unei evidențe a armamentului Armatei Naționale. Mai exact, a fost trimis la Bruxelles ca ambasador după un scandal legat de sustragerea din depozitele Armatei Naționale a 200 de grenade F-1; 31 de aruncătoare de grenade, o cantitate considerabilă de muniții.

Victor Gaiciuc

Gaiciuc mai este și președinte al Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova, organizație voluntară fondată în iulie 1999, din care fac parte militari și ofițeri atât în serviciu, cât și în rezervă sau în retragere, din diferite structuri de apărare.

În timpul campaniei prezidențiale din toamna anului 2016, organizația cu pricina a difuzat pliante denigratoare și manipulatoare despre Maia Sandu. În 2015, Gaiciuc i-a oferit lui Igor Dodon carnetul de membru al Asociației ofițerilor din R. Moldova, Dodon fiind acceptat drept membru al Asociației în calitate de maior în rezervă.

Victor Gaiciuc a elogiat în 2016 gruparea separatistă din Donbas, susținută de Federația Rusă. În calitatea sa de președinte al Uniunii Ofiţerilor, el a declarat în cadrul unei conferinţe la Academia de Ştiinţe a Moldovei că „exemplul Donbasului este demn de toată admiraţia”, având în vedere că rebelii din regiune au reuşit să opună rezistenţă armatei ucrainene.

Pogolșa: Îmbogățire ilicită și scandal amoros 

Lilia Pogolşa, noua ministră a Educației, Culturii și Cercetării, a deținut în timpul guvernării comuniste și celei democrate mai multe funcții înalte în cadrul acestei instituții. Pogolșa este un personaj implicat în mai multe scandaluri de ordin financiar și amoros.

De pildă, Moldova Curată a scris că numele Liliei Pogolșa figurează, potrivit datelor Procuraturii Anticorupție, într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită.

Lilia Pogolșa

În plus, auditorii Ministerului Educației au depistat, în 2017, mai multe probleme de gestionare a banilor la Institutul de Științe ale Educației în perioada 2015–2016, instituție gestionată de Pogolșa.

Auditul a arătat că Institutul de Științe ale Educației ar fi perceput taxe majorate neîntemeiat la cazarea în căminul instituției și la serviciile medico-sanitare prestate de instituția medicală a institutului, din care surse a plătit unor angajați sporuri salariale nejustificate de zeci de mii de lei”, se menționează în sursa citată.

De asemenea, o firmă contractată de institut să asigure alimentarea cadrelor didactice venite la cursuri de perfecționare ar fi majorat neîntemeiat valoarea serviciilor cu peste 200.000 de lei, ceea ce a generat cheltuieli suplimentare din buget.”

În declarația de avere pentru 2019, Pogolșa a indicat că este proprietara unui apartament de 108 metri pătrați, evaluat la 3,1 milioane de ruble rusești. De asemenea, ea are în posesie un automobil de marcă Porsche și o casă de locuit de 256,6 metri pătrați.

În perioada guvernării comuniste, Pogolșa a fost implicată într-un scandal amoros cu ministrul de atunci, Gheorghe Sima.

Ciocoi: Declarații scandaloase și ofense la adresa veteranilor Războiului de pe Nistru

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a fost consilier prezidențial pentru politică externă din aprilie 2018 până în noiembrie 2019, când a fost învestit în funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în Guvernul Chicu. A fost schimbat, la patru luni distanță, după formarea noii alianțe PD-PSRM, revenind în funcția de consilier al președintelui Dodon.

Aureliu Ciocoi

În funcția de ministru, Ciocoi a făcut o declarație care a scandalizat opinia publică. El a spus că Armata rusă nu a făcut altceva decât să aplaneze conflictul din 1992 și să oprească vărsările de sânge. Ministrul Ciocoi nu a reușit să scoată din izolare Republica Moldova, păstrând relații doar cu Ungaria, Rusia și Turcia.

Usatîi: adjunctul Irinei Vlah

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a fost director al Proiectului reabilitarea drumurilor, realizat cu suportul Corporaţiei Provocările Mileniului. În martie-august 2015, Usatîi a deţinut funcţia de viceministru la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, în Guvernul Gaburici.

Anatol Usatîi

Ulterior, a fost secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii în Guvernul Filip, după care a deținut funcția de prim adjunct al bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah. În noiembrie 2019, a fost învestit în funcția de ministru al Economiei și Infrastructurii în Guvernul Chicu, dar a fost schimbat, la patru luni distanță, după formarea noii alianțe PD-PSRM.

Cebotari: Consiliera lui Dodon

Olga Cebotari, viceprim-ministră pentru Reintegrare, a fost în ianuarie curent recomandă de Chicu pentru funcția de director adjunct, şef de secție, la Departamentul Cooperare Economică al Comitetului Executiv al CSI (cota Republicii Moldova). Olga Cebotari și-a făcut studiile la Facultatea de Relații Internaționale și Procese Politice din cadrul Academiei Diplomatice a MAE al Federaţiei Ruse.

Olga Cebotari

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE