Condițiile „imposibile” și sinceritatea lui Renato Usatîi

1660
0

Dizolvarea Parlamentului în urma protestelor, în opinia comentatorilor politici, este imposibilă oricât de mult ar vrea Renato Usatîi.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Alegerile legislative anticipate ar putea să fie organizate cel mai curând posibil în martie–aprilie în cazul dizolvării Parlamentului, potrivit unor surse din PAS. Numai că acest lucru este de domeniul imposibilului în contextul în care legislativul poate fi dizolvat doar în condițiile prevăzute de Constituție. Insistența pe această condiție „nerealistă” denotă, potrivit analiștilor politici, nesinceritate și sprijin al lui Renato Usatîi pentru Dodon.

Maia Sandu și Igor Dodon vor concura în cel de-al doilea tur din 15 noiembrie al alegerilor prezidențiale. Președinta PAS a obținut 36,16% din voturi, de vreme ce candidatul declarat independent – 32,61%. Cel de-al treilea candidat, Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, care a acumulat în primul tur 16,9% din voturi, o face acum pe „kingmakerul”, „făcătorul de regi”, datorită sprijinului pe care îl va acorda fie lui Igor Dodon, fie Maiei Sandu.

Ieri [duminică], 2/3 din cetățenii Republicii Moldova au votat pentru schimbare. Avem două săptămâni în față pentru a face această schimbare posibilă. Dragi moldoveni, ați arătat că puterea poporului este imensă”, a spus Maia Sandu luni, după anunțarea rezultatelor primului tur, făcând apel la sprijin către cei care au votat pentru Renato Usatîi, 16,9%.

De partea cealaltă, Igor Dodon și PSRM și-au redus turațiile campaniei anti-Usatîi, sperând să atragă voturile celor circa aproape 17% din alegători. Din punct de vedere geografic, este vorba de raioanele Fălești, Sângerei, Drochia și municipiul Bălți.

Alegerile de ieri au confirmat o tendință clară în politicul din Republica Moldova – alegătorii de centru-stânga ar reprezenta 55–60% din totalul alegătorilor. Eu sunt ferm convins că această situație va caracteriza rezultatele turului doi. Eu sunt ferm convins în mobilizare masivă și în obținerea victoriei pe 15 noiembrie”, a declarat Igor Dodon după anunțarea rezultatelor primului tur de scrutin.

PAS caută metode legale

Pe 3 noiembrie, potrivit unui comunicat al PAS, Maia Sandu s-a întâlnit cu Usatîi pentru identificarea unor interese comune. „Vom identifica metodele legale prin care să declanșăm alegeri anticipate, astfel încât în Parlament să ajungă oameni care îi reprezintă pe cetățeni”, a declarat Maia Sandu după întâlnire.

Renato Usatîi, în felul său caracteristic, a fost mai tranșant după întrevederea cu lidera PAS, Maia Sandu, solicitând un plan precis de acțiuni pentru dizolvarea actualului legislativ, „cu cea mai murdară componență din istoria Republicii Moldova”.

În câteva zile, juriștii PAS îmi vor prezenta un plan despre mecanismul cum va fi dizolvat Parlamentul. Varianta mea de a dizolva acest legislativ este în Piața Marii Adunări Naționale, bazându-mă pe articolul 2 din Constituție [suveranitatea naţională aparţine poporului Republicii Moldova].”

Acum juriștii PAS elaborează un plan de acțiuni pentru declanșarea alegerilor anticipate pe care să îl propună celor de la Partidul Nostru. „Este vorba de niște pași pe care ar trebui să îi urmăm respectând cadrul legal”, a explicat deputatul PAS, Dan Perciun, pentru GAZETA de Chișinău.

În cazul unui succes al Maiei Sandu, acestea ar trebui să aibă loc, după el, în lunile martie–aprilie.

Maia Sandu nu ar trebui să accepte orice condiție”

Comentatorii politici califică condiția lui Renato Usatîi „nerealistă” sau chiar „imposibilă”, în opinia lui Nicolae Negru.

Observatorul crede că Maia Sandu nu ar trebui să accepte orice condiții din partea lui Renato Usatîi, „cum ar fi dizolvarea legislativului prin proteste în Piața Marii Adunări Naționale, deoarece Parlamentul se dizolvă doar în condițiile prevăzute de Constituție”.

Dacă Renato Usatîi insistă, el nu este sincer și nu vrea să o sprijine. De fapt, el îl sprijină pe Dodon, dar nu vrea să recunoască.”

La rândul său, comentatorul Ion Tăbârță observă că Partidul Nostru și PAS au același obiectiv politic. Slăbirea PSRM și a lui Igor Dodon, adaugă el, îl avantajează în special pe Usatîi.

Electoratul domnului Usatîi este unul eclectic și spontan, de la stânga la centru-dreapta. Usatîi a reușit să adune în jurul său acești alegători, care ar putea să plece ușor după cum au venit. Prin urmare, el trebuie să fie realist că cei peste 200.000 nu vor pleca acolo unde îi va mâna el să voteze.”

Opțiunile politice ale pretinsului fief al lui Usatîi

Conform rezultatelor turului doi al scrutinului prezidențial din 2016, Maia Sandu a acumulat în raionul Fălești – 28,91; Drochia – 32,35%, mun. Bălți – 22,35% și Sângerei – 37%.

Deși se declara oponent înverșunat al lui Igor Dodon, la fel ca acum, președintele Partidului Nostru, în al doilea tur de scrutin, și-a îndemnat alegătorii să îl voteze pe actualul șef de stat. Usatîi a motivat atunci că nu se regăsește în valorile pe care le promovează Maia Sandu și singura soluție pe care o are este să îl susțină pe Dodon.

Acum însă, în opinia lui Nicolae Negru, acest electorat ar părea să fie dezamăgit de liderul socialist. „Având în vedere că, în primul tur, ei l-au votat pe Usatîi, în pofida faptului că le-a recomandat Putin să îl voteze pe Dodon și în pofida faptului că Usatîi are dosare la Moscova, am putea să credem că sunt împotriva lui Igor Dodon. Dacă sunt împotriva acestuia, ar putea să o voteze pe Maia Sandu, cu atât mai mult cu cât Renato Usatîi le-ar cere să facă acest lucru.”

Deși votul locuitorilor raioanelor menționate este important, Nicolae Negru consideră că Maia Sandu ar trebui să se concentreze pe mobilizarea întregului electorat. „În condițiile în care în Chișinău, de pildă, prezența la vor a fost mică și alegătorii cu vârsta de 18-26 de ani s-au prezentat la urne în proporție de 8 la sută, ea îi poate determina pe aceștia să o voteze.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE