Vila de la poalele munților Alpi și dosarele lui Filat din Franța și Germania (VIDEO)

4314
2
Vlad Filat în căutarea dreptății 

Scandalul dintre ex-premierul Vlad Filat și fostul său avocat, Igor Popa, își are începutul cu mult înainte de emisiunea din 23 septembrie, în care ultimul a făcut dezvăluiri despre renumitul său client. Adevăratul motiv ar fi cele două dosare intentate pentru spălare de bani pe numele fostului premier moldovean de procurorii din Germania și Franța. Iar urmărirea penală a luat foc în perioada când Filat se afla încă în detenție, în baza denunțurilor făcute de Igor Popa.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dezvăluirile despre dosarele din Germania și Franța intentate pe numele lui Filat au fost făcute de Igor Popa în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Emisiunea cu bucluc și Filat în căutarea dreptății

Atunci Igor Popa a declarat că Filat și Plahotniuc ar fi în continuare amici, ar deține bani în mau multe conturi în bănci din Europa și de pe continentul african.

Filat a catalogat dezvăluirile lui Igor Popa drept „minciuni” și a pornit în căutarea dreptății.

Fostul deținut a depus câteva plângeri la Procuratură, inclusiv pentru violarea secretului corespondenței și colectarea ilegală de informații referitor la viața privată. O altă plângere a fost depusă la Comisia de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților.

Banul, ochiul dracului

Ruptura dintre Vlad Filat și Igor Popa s-a produs încă în 2017, după ce avocații casei „Popa și Asociații” l-au acționat în judecată pe fostul premier, cerându-i să le achite 1,317 milioane de euro, 105 mii de dolari americani și 230 de mii de lei. Banii reprezentau o datorie formată din penalități și dobânzi cu care s-ar fi ales Filat după ce nu a plătit la timp pentru serviciile juridice prestate în perioada ianuarie 2016 – aprilie 2017.

În noiembrie 2017, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea casei de avocatură „Popa și Asociații”.

În iulie 2018, Vladimir Filat a anunțat că va fi apărat de avocatul Victor Munteanu și i-a mulțumit echipei de avocați de la „Popa și Asociații” pentru serviciile prestate. Ulterior, fostul premier l-a acuzat pe Popa că i-a achitat peste 13 milioane de lei, iar acesta nu i-a acordat servicii de calitate.

La finele anului 2019, Vlad Filat a fost eliberat înainte de termen din închisoare, iar la începutul lunii februarie 2020, în cadrul unei emisiuni de la postul Jurnal TV, îl acuza pe Igor Popa că a acționat împotriva sa și ar fi fost complicele planului lui Plahotniuc de a-l băga la închisoare. În replică, avocatul Igor Popa a depus o plângere penală împotriva lui Filat la Procuratura din orașul Frankfurt pe Main, Germania, pentru defăimare și insultă, fapte penale prevăzute de Codul penal al Germaniei. Igor Popa a precizat că este rezident german și este apărat de legislația statului german.

Igor Popa recunoaște că și-a denunțat clientul

Avocatul Popa recunoaște că l-a denunțat pe Filat procurorilor din Germania pentru spălare de bani și susține că nu a avut de ales. „Dețin licență de avocat în Germania, iar legea de acolo îi obligă pe apărători să declare autorităților dacă află despre implicarea clienților în infracțiuni de spălare a banilor. Dacă nu o respectam, riscam să rămân fără licența germană și chiar cu dosar penal”, ne-a explicat Igor Popa.

Apărătorul a făcut referire și la Recomandările Parlamentului European din 13 decembrie 2017, prin care s-a stabilit că secretul profesional nu poate fi utilizat pentru protejarea și ascunderea ilegalităților ori pentru a acționa în contradicție cu spiritul legii, că relația client-avocat nu îngreunează raportarea adecvată a tranzacțiilor potențial ilegale, iar activitatea desfășurată de un avocat într-un domeniu care depășește sarcina sa specifică de apărare sau reprezentare în justiție și de consiliere juridică poate, în anumite împrejurări, să facă obiectul obligării de a transmite autorităților statului anumite informații pe care le cunoaște.

Informația divulgată de mine nu constituie un secret profesional. Secretul profesional nu poate fi utilizat pentru protejarea ilegalităților comise de clienții noștri”, a conchis Igor Popa.

Despre existența dosarelor penale ale lui Filat din Germania și Franța

În posesia noastră a intrat o scrisoare în care se confirmă că Procuratura din Frankfurt pe Main investighează o cauză penală în care Vlad Filat este cercetat pentru spălare de bani, fără ca să fie oferite și alte detalii.

La rândul său, avocatul Igor Popa ne-a declarat că a fost informat de procurorii germani că examinează plângerea depusă împotriva lui Filat pentru calomnie și insultă.

De asemenea, putem afirma că există un asemenea dosar în Franța și că o vilă de peste un milion de euro a fost pusă sub sechestru de către autoritățile franceze pentru că ar fi fost cumpărată pe bani murdari.

Într-o ordonanță emisă în 2016 de către un tribunal din Paris privind aplicarea sechestrului pe un bun imobiliar, se arată că există suspiciuni că bunul ar aparține fostului premier moldovean Vlad Filat, încarcerat în 2015 pentru acțiuni de corupție de 250 de milioane de euro. Vila, estimată la un milion 337 de mii de euro, se află în Veigy-Foncenex, o comună situată la poalele munților Alpi, în departamentul Haute-Savoie din sud-estul Franței, pe malul lacului Geneva.

În ordonanță se precizează că vila este înregistrată pe numele Anei Roșca, nepoata fostei soții a lui Vlad Filat, Sanda Filat, că proprietara este studentă și nu a avut venituri legale pentru a procura un astfel de imobil.

Existența dosarului penal din Franța ne-a fost confirmată și de către fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Acesta ne-a comunicat că în perioada când Vlad Filat se afla sub urmărire penală, a fost formată o comisie rogatorie pentru stabilirea bunurilor deținute de Filat în afara țării. Autoritățile de la Chișinău au înaintat un demers privind aplicarea sechestrului pe vila de la poalele Alpilor, însă autoritățile franceze au refuzat pe motiv că au pornit ei o cauză penală și că imobilul lui Filat urmează să fie supus sechestrului în interesul statului francez.

Din informațiile pe care le deținem, Vlad Filat ar fi ordonat din penitenciar, prin intermediul unui avocat, să fie vândută urgent casa de pe malul lacului Geneva, până la aplicarea interdicției.

Plângerea nerecunoscută de la Comisia de Etică și Disciplină

În timp ce unii petiționari așteaptă luni în șir ca plângerile lor să fie incluse în agenda ședințelor Comisiei de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților, examinarea plângerii lui Filat a fost pusă repede pe rol. Concomitent, a fost pusă pe rol și o pretinsă plângere din partea avocatului Alexei Frunze, care s-a arătat indignat de declarațiile lui Igor Popa despre fostul său client.

Avocatul Frunze însă ne-a declarat că nu a depus nicio plângere pe Igor Popa. „Eu doar mi-am exprimat opinia pe pagina avocaților, am condamnat felul cum a procedat Igor Popa cu clientul său. Am o vechime și o experiență în avocatură și am dreptul să-mi exprim opinia asupra unei situații sau conflict. În rest, nu am nimic nici cu Popa, nici cu Filat”, ne-a declarat Alexei Frunze.

Altceva ne-a spus Mihail Gafton, președintele Comisiei de Etică și Disciplină. „Da, este o plângere din partea avocatului Frunze. Zice că nu a spus? Mulți spun multe”, a răspuns Gafton la întrebările noastre.

Surse din cadrul UAM ne-au comunicat că pretinsa plângere a parvenit prin poșta electronică, nu era semnată și părea a fi mai mult un mesaj, din opt rânduri, care începea cu „Bună ziua” și sfârșea cu „Condamn asemenea acțiuni ale colegilor avocați care își permit și admit asemenea fapte”.

Filat nu răspunde la întrebări

Vlad Filat nu a răspuns la apelurile noastre pentru a-i putea oferi dreptul la replică. Nu a răspuns fostul premier nici când a fost surprins în sediul Uniunii Avocaților, în timp ce aștepta să fie audiat de Comisia de Etică și Disciplină. 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

2 COMENTARII

  1. hotul de miliarde ,Filat ar face parte din gruparea criminala Bulgaru?
    in achitarile de conturi Filat vs Popa,,Filat a apelat la autoritatea criminala Bulgaru prin intermediul avocatului ultimului,controversatul Alexei Frunze care este si membru PLDM….

    *Jalea mare a pulimii este ca,daca-l intrebam pe alde Filat despre promisiunile electorale facute de el insusui ,despre cum a ciordit din banii publici…imediat ne acuza de ..presiuni psihologice,, ceia ce inseamna torutura si te considera tortionar….
    *tipic pt politicieni smecheri ,excroci,…
    ////unde-MelearduSuka