Ambasada Federației Ruse la Chișinău a transformat un eveniment de comemorare într-un pretext de mobilizare a electoratului lui Igor Dodon. Ambasada României în Republica Moldova a organizat, la 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române, situat în cimitirul localității Mana, comuna Seliște, raionul Orhei, potrivit unui comunicat al Ambasadei României la Chișinău, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEDe fapt, a fost o acțiune de comemorare a ostașilor români căzuți pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică. În Cimitirul de Onoare Românesc din localitatea Mana au fost înhumați 16 ostași din cadrul Regimentului 32 Dorobanți, căzuți eroic la datorie pe 14 iulie 1941, în urma luptelor purtate în Zona Văii Mana.
Astfel de acțiuni sunt organizate de ani buni de către autoritățile române, inclusiv din perioada guvernării PCRM, cu o asistență mult mai largă decât ceremonia organizată anul acesta, pe timp de pandemie de COVID-19, la Mana, în cimitirul localității.
La eveniment au participat, din partea reprezentanței diplomatice, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și membrii Biroului atașatului apărării.
Din partea autorităților moldovenești au luat parte ministrul Apărării al Republicii Moldova, Alexandru Pânzari, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, primarul comunei Seliște, și, cum este firesc, un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei.
„Momentul mult așteptat”
Ambasadorul României, Daniel Ioniță, a menționat în discursul său următoarele: „Generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români, care au căzut pe aceste meleaguri, au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.
De fapt, Basarabia devenise parte a Regatului României în urma votului Sfatului Țării de la 27 martie 1918. Iar la 28 iunie 1940, URSS ocupase teritoriul dintre Prut și Nistru și proclamase aici, la 2 august același an, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească.
Dar acest lucru este mai puțin important, asemenea evocări sunt rostite în fiecare an de către reprezentanții diplomatici ai Ambasadei României la Chișinău. Dar se vede că în acest an nu a fost ca înainte.
Imediat, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a publicat un comunicat în care și-a exprimat „nedumerirea față de „declarația Ambasadei României în Republica Moldova despre soldații regimului Antonescu căzuți, la 14 iulie 1941, pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”.
„Urmașii a zeci de mii de locuitori ai Moldovei – moldoveni, evrei, găgăuzi și bulgari, omorâți și chinuiți de agresorii lui Antonescu și călăului său, Alexianu – abia de vor putea să uite infracțiunile canaliilor fasciste, justificându-și nelegiuirile prin «lupta pentru reîntregire»”, se accentuează multietnicește în comunicatul ambasadei Rusiei.
Comentatorul politic Ion Tăbârță consideră că Rusia aștepta un asemenea pretext. „Rusia interpretează cel de-al Doilea Război Mondial în alb și negru. Rușii sunt buni, iar nemții răi, deși între 1939 și 1941, Germania nu era fascistă, ci un aliat de încredere al URSS. Dar după 1941, Germania este întruchiparea răului, iar URSS – întruchiparea binelui.”
Ambasada României: „O expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași”
De partea cealaltă, Ambasada României în Republica Moldova a declarat că nu este surprinsă de reacția Ambasadei Federației Ruse: „Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași. Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova”.
„România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului și este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenită în cadrul Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul președinției române a acestei organizații.”
Însă acest lucru nu a mai contat, odată publicat comunicatul Ambasadei Federației Ruse, PSRM, la rândul său, a continuat elanul reprezentanților diplomatici ai Kremlinului.
„Prin declarația sa, ambasadorul Daniel Ioniță a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupație din 1941–1944 de pe teritoriul Moldovei. O astfel de declarație scandaloasă și iresponsabilă încalcă grav toate principiile diplomației și trebuie evaluată corespunzător de către Ministerul de Externe al Republicii Moldova (sic!).”
România, „dușmanul extern potrivit”
În actualul context electoral, susține comentatorul politic Ion Tăbârță, plăsmuirea unui dușman extern este bine-venită pentru electoratul lui Dodon. „Cine poate să întruchipeze acest dușman extern dacă nu România?”, se întreabă analistul.
Comentatorul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, califică demersul Ambasadei Rusiei drept parte a unei bătălii geopolitice pentru Moldova, „chiar dacă se crede că aceasta nu este importantă”.
„Vorbind recent despre alegerile din R. Moldova, președintele Putin a menționat numele lui Dodon ca președinte care a contribuit important la consolidarea relațiilor moldo-ruse. Liderul de la Kremlin a apărut pe post de agent electoral al lui Dodon. În asemenea circumstanțe, celelalte instituții subordonate Moscovei, inclusiv ambasadele, trebuie să ia exemplu de la șeful lor și să procedeze în același fel”, a opinat observatorul.
„Ambasada Rusiei nu putea să încalce uzanțele diplomatice pentru a-l sprijini pe Dodon. Și atunci a fost aleasă o altă modalitate pentru a-l favoriza electoral, să trimită un mesaj pe placul electoratului moldovenesc ce îl votează pe Dodon, aflat în prizonieratul dogmelor ideologice ale Federației Ruse.”
O investigație jurnalistică realizată de dossier demonstrează că socialiștii, inclusiv administrația regiunii autonome găgăuze, sunt asistați în acțiunile lor politice de către o structură specială a Kremlinului. Angajații acestei structuri le redactează socialiștilor, inclusiv șefului statului, Igor Dodon, discursurile electorale și cele rostite de la tribuna unor instituții internaționale.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE