Eu cu cine votez?

1166
0
Imagine simbol

„Eu cu cine votez?” este întrebarea emblematică din piesa „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, scrisă în anul 1884. Întrebarea cetățeanului turmentat, cel care era debusolat de haosul politic, este actuală și după 136 de ani de la scrierea piesei. Majoritatea moldovenilor sunt turmentați de învălmășeala electorală. GAZETA de Chișinău a realizat un sondaj inspirat din acest laitmotiv.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
Vasile Nedelciuc

Vasile Nedelciuc, ex-deputat în primul Parlament: „Ar fi dezastruos să-i vedem în turul doi pe Dodon și pe Usatîi”

Aproape toate sondajele publicate până acum de instituții cât de cât credibile în domeniul cercetării opiniei publice arată că în alegerile actuale Renato Usatîi și Igor Dodon se întrevăd în cei trei din capul listei în preferințele alegătorilor. Dacă lucrurile stau așa, ar fi, în opinia mea, dezastruos să vedem în turul doi al alegerilor pe Dodon și pe Usatîi. În aceste condiții, persoana din partea electoratului democrat, european, românesc, care ajunge printre cei trei, trebuie votată. Și asta doar pentru a-l exclude pe Renato Usatîi din competiția din turul doi. Este o gândire pragmatică, bazată pe realitățile locului. După cum se vede, Maia Sandu este cea care intră în cei trei. Personal, aș putea să votez pentru altcineva, dar, realistic vorbind, nu văd ca altcineva să ajungă printre cei trei. Eu vreau ca în turul doi să ajungă Maia Sandu și cu Igor Dodon, iar cu sprijinul celorlalte forțe politice, până la urmă, să învingă un reprezentant al forțelor democratice, pro-europene și pro-românești din Republica Moldova pentru că președinția pe care a exercitat-o până acum Dodon este o rușine națională.”

Sergiu Gaibu

Sergiu Gaibu, economist, Expert-Grup: „Când selectați candidatul, parcurgeți câțiva pași prin metoda excluderii”

„Eu aș îndemna electoratul, atunci când selectează candidatul, să parcurgă câțiva pași prin metoda excluderii: Să se documenteze despre integritatea candidatului, dacă are averi și cheltuieli vădit nejustificate. Dacă da – aceștia se exclud din opțiunea de vot. Să se documenteze despre promisiunile anterioare, cât a realizat din acestea, activitatea în funcții de stat. Iarăși, dacă sunt deficiențe grave (obiective, nu inventate de alții), să fie excluși din lista de opțiuni. Să evalueze rezonabilitatea programului electoral. Dacă acesta abundă de promisiuni fără mecanisme de implementare sau promisiunile clar depășesc capacitățile Republicii Moldova de a fi implementate, se exclud din listă. Pentru aceasta e bine să verifice părerile experților de profil. Dacă rămâne mai mult de unul în listă, îl alege pe cel ale cărui convingeri îi sunt mai aproape.”

Iulian Filip

Iulian Filip, poet: „Numai unul asigură schimbarea spre calitatea pe care o revendicăm”

„Eu sunt de acord cu Pavel Filip care a zis că Partidul Democrat nu înaintează un candidat la președinție, întrucât sunt numai doi concurenți. Dintre cei doi concurenți, eu îl văd numai pe unul care asigură schimbarea spre calitatea pe care o revendicăm, pe care o vrem. E vorba de Maia Sandu.”

Grigore Vasilache

Grigore Vasilache, directorul Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Chișinău: „Trebuie să demonstrăm că suntem mulți unioniști”

„Eu votez pentru Octavian Țîcu pentru că sunt unionist și vreau unirea cu România. Îmi pare rău că nu va trece în turul doi. Eu vreau unire. Vreau un președinte unionist. Îmi pare rău că Țîcu și Chirtoacă nu se unesc sau măcar să cedeze pe ultima sută de metri ca să rămână unul singur. Eu credeam că Tudor Deliu și Dorin Chirtoacă o să dea voie să rămână un băiat, ca să luăm mai multe procente. Sunt convins că el nu va trece în turul doi, dar noi trebuie să demonstrăm că suntem mulți unioniști. De-atâta trebuie să votăm pentru Octavian Țîcu.”

Anatolie Arhire

Anatol Arhire, ex-deputat în Parlament: „Sunt român, unionist, naționalist”

„Anatol Arhire rămâne fidel acestui principiu: Sunt român, unionist, naționalist. Eu votez un unionist. Noi trăim într-un stat asemenea puiului fără cloșcă. Exact ca în perioada medievală: este stăpânul de sclavi și sclavii.”

Virginia Negru

Virginia Negru, economistă: „Suntem dispuși să-l votăm pe Octavian Țîcu”

„Noi suntem dispuși să-l votăm pe Octavian Țîcu pentru că suntem unioniști. În turul doi, dacă iese Maia Sandu, mergem cu ea.”

Alexandru Arseni, ex-deputat în Legislativul din 1991: „Chem alegătorii să se mobilizeze”

Alexandru Arseni

„Nu te bucura de un vot prost și de un conducător prost care azi ți-a adus avantaje, pentru că mâine neapărat vei cădea victimă cu toate consecințele a acestui conducător prost, din punct de vedere administrativ, juridic și politic. Fericirea oamenilor se bizuie pe lucruri sănătoase, sincere și curate. Nu pe minciună și înjosirea demnității umane. Chem alegătorii să se mobilizeze pentru că asta-i o răspundere, nu doar un drept. E o răspundere pentru propria soartă, pentru copii și nepoți. Așteptăm să vină Iisus Hristos să curețe grâul de neghină. Noi trebuie să facem acest lucru în fiecare zi, dar mai ales la alegerile prezidențiale și parlamentare. Alegerile prezidențiale exprimă modalitatea de coagulare a concepției sănătoase a societății, nu de dezbinare.”

Petru Macovei

Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente: „O persoană integră care nu va fura din banul public”

„Eu votez pentru o persoană integră, care sigur nu va fura din banul public și nu va permite să fure altora.”

Valentin Chilat-Cornaci

Valentin Chilat Cornaci, ex-deputat, agricultor, Bârnova, Edineț: „E târziu să dai sfaturi celor care nu au nevoie de ele”

„Electoratul unionist în aceste alegeri nu mai are opțiuni care să-i aducă vreun câștig. Și vina îi aparține. Orice vot al lui va fi egal cu zero! Poate doar să-și potolească orgoliul și să se mulțumească, că este consecvent în eșecuri. E târziu să mai dai sfaturi celor care n-au avut și nu mai au nevoie de ele. Mi-am bătut gura din 2016 până azi și degeaba. Vă plac acești lideri răsuflați, aroganți, impertinenți – votați-i. Și eu personal îi voi vota pe ei, pe toți candidații unioniști odată, după cum m-au tratat pe mine așa îi voi trata și eu pe ei. Restul facă ce vor, să strige în continuare „Numai!” și la urmă s-o voteze pe „salvatoarea națiunii”. Ori Dodon, ori Usatîi, ori Sandu, tot un drac.”

Bujor Păpușoi

Bujor Popușoi, colonel (r), mun. Bălți: „Nu-l voi vota pe Igor Dodon”

„Privitor la dezbaterile ignorate de către președintele în exercițiu, ar fi fost normal ca Igor Dodon să le fi acceptat și, ca bărbat, să răspundă. De ce nu? Iar bătălia verbală să se desfășoare în studio/scenă! Nu mai acceptăm să dezbinați societatea! Să ațâțați spiritele și să vă ascundeți în spatele bodyguarzilor care primesc bani publici. Iar oamenii să decidă. Personal, nu-l voi vota pe Igor Dodon. Ca rezultat al neluărilor de masuri privitor la una din schemele de furt la ÎS ,,CFM” prin care, anual, se fură două milioane de lei. Consider că nu-l vor vota nici sutele de angajați ai ÎS ,,CFM”, rămași dezamăgiți. Iar pentru că fuge de dezbateri nu-l vor vota nici ceilalți cetățeni ai RM care au crezut în promisiunile sale goale.”

Vasile Vârlan, pensionar din satul Coteala, Briceni: „Cei 700.000 de deținători ai cetățeniei române de ce nu susțin ideea unirii?”

„Andrei Năstase e al nostru, dar el spune că, dacă i-a cedat Maiei în 2016, acum să-i întoarcă. Dar ce, noi aici am împrumutat o pâine sau o jucărie și acum o dăm de la unul la altul? Nu! Aici e responsabilitate. Tudor Deliu e bun, dar n-are electorat pentru că PLDM, după tot ce s-a întâmplat cu Vlad Filat, e discreditat. Eu cred că trebuie susținută masiv Maia Sandu. Dacă toți ar lăsa orgoliile la o parte și ar vota-o pe ea, aceasta ar câștigă alegerile din primul tur. Cei care vor să-l voteze pe cel cu „kuliokul” sau pe Usatîi să se gândească la viitorul copiilor și nepoților. Dar cei 700.000 de deținători ai cetățeniei române de ce nu susțin ideea unirii? Sau și-au luat pașapoarte și buletine românești doar pentru interesele lor meschine?!”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE