„Hram electoral”, pe cod roșu de infectări de coronavirus (Foto)

1223
1
Foto: Natalia Munteanu

E zi de hram la Chișinău. Chiar dacă Chișinăul este un mare focar de Covid-19, iar Comisia Extraordinară de Sănătate Publică i-a atribuit cod roșu din cauza pandemiei, autoritățile l-au serbat cu fast. La inaugurarea sărbătorii au participat sute de oameni, atât copii, cât și persoane în vârstă, aflate în grupul de risc.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În pofida restricțiilor epidemiologice, organizatorii și participanții n-au respectat distanța socială, mulți erau fără măști de protecție, inclusiv colectivele artistice de copii antrenate în organizare. Evenimentul a fost inaugurat, după liturghie, în scuarul Catedralei Mitropolitane Ortodoxe „Nașterea Domnului” din Chișinău.

N-a purtat mască nici mitropolitul Vladimir care a oficiat, împreună cu un sobor de preoți, sfânta Liturghie. Primarul de Chișinău, Ion Ceban, și președintele în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon, au fost prezenți la sărbătoare, acesta din urmă fiind și candidat la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. 

Participarea lui Igor Dodon la sărbătoarea Chișinăului, în prag de alegeri prezidențiale, a stârnit discuții aprinse printre locuitorii orașului. Unii au catalogat acest eveniment, drept unul electoral. „Trebuia să-i invite pe toți candidații aici, dar l-au chemat doar pe Dodon”, se arată nemulțumită o femeie. „E o mare tragedie aici. Ei nu merită nicio atenție din partea românilor”, adaugă un bărbat.

Discuții în contradictoriu, în curtea Catedralei

Acum lumea aleargă după dolari, dar va alerga după un strop de apă care nu va mai fi pe pământ. Va dori să se mărturisească, dar totul va fi închis. Veți trăi și veți vedea”, strigă o bătrână care-i de partea lui Igor Dodon.

Mata ești împotriva României!”, strigă un trecător. „Doar unirea ne va scăpa pe noi de toate”, completează altă trecătoare. „Votează-l pe Dodon și vei trăi!…”, îi sugerează ironic o femeie. „Drept! Votează-i pe europeni și te vei duce cu capul în râpă!”, a fost replica bătrânei. „De ce de 30 de ani votați la fel? Eu ți-am trimis bani, ca să stai acasă, iar mata ai votat ca eu să vin în mizeria asta”, îi reproșează o trecătoare. „Auzi mata să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru așa mizerie. Până acum n-a lipsit nimic de la noi de pe masă”, îi răspunde bătrâna.

Mata știi ce viață trebuie să ai acasă? Mata trebuie să stai ca o principesă, pe un scaun într-un parc, să ai pensie de 5.000 de lei, și să-ți permiți ce îți dorește sufletul. „Ce să faci cu atâta bănărit?”, spune mirată bătrâna. „V-ați învățat să trăiți cu puținul”, îi răspunde femeia care lucrează în Italia, și merge mai departe.

Sărbătoare în plin cod roșu de Covid-19

Câțiva voluntari ofereau gratuit oamenilor măști de protecție. Polițiștii și carabinierii nu s-au implicat pentru a asigura respectarea măsurilor anti-pandemie de coronavirus.

Noi am făcut tot posibilul ca să asigurăm oamenii cu măști și dezinfectanți. Ați văzut că sunt echipe de voluntari. Am făcut apeluri către oameni. Așa sunt oamenii noștri, unii respectă, alții nu prea, cu mare regret. Repet, de fiecare dintre noi depinde cât de responsabili suntem și cât minimizăm riscurile posibile de infectare”, a declarat primarul de Chișinău, Ion Ceban, după inaugurarea sărbătorii.

La rândul său, Igor Dodon a sugerat jurnaliștilor să-i întrebe pe organizatori de ce oamenii au sfidat recomandările medicilor. „Eu înțeleg că au fost pregătite 50 de scaune, maxim pentru 50 de persoane. Au venit atâția cât au dorit”, a răspuns Dodon. Acesta susține că își face testul Covid-19 în fiecare săptămână, deoarece se întâlnește cu foarte mulți oameni. „Sunt sănătos”, afirmă Igor Dodon.

De ce biserica se implică în politică și în campania electorală?

În acest an, am văzut că biserica nu s-a implicat în politică. Cel puțin din ce-am văzut în primele două săptămâni de campanie. Eu n-am auzit niciun mesaj din partea unui preot pentru cineva sau împotriva cuiva. Eu salut acest lucru. Biserica trebuie să stea separată de politică. Dar preoții sunt cetățeni ai R. Moldova, cu drept de vot. Fiecare are părerea lui la o anumită etapă, dar fără a face politică de la sfântul altar”, a răspuns Igor Dodon la întrebarea jurnaliștilor imediat după deschiderea sărbătorii.

Conform Hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), la evenimentele de orice tip nu pot participa mai mult de 50 de persoane. Marți, 13 octombrie, CNESP a decis instituirea stării de urgență în sănătate publică, în 35 de raioane din Republica Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. […] Întrebat de Gazeta de Chișinău de ce oamenii au sfidat recomandările medicilor, Igor Dodon a sugerat jurnaliștilor să-i întrebe acest lucru pe organizatori. „Eu înțeleg că au fost pregătite 50 de scaune, maxim pentru 50 de persoane. Au venit atâția cât au dorit”, a răspuns Dodon. Șeful statului a mai spus că își face testul Covid-19 în fiecare săptămână, deoarece se întâlnește cu foarte mulți oameni. „Sunt sănătos”, a arătat acesta. […]