După ce a trecut Victoriabank printr-un proces de transparentizare a acționariatului, supravegheat de Banca Națională a Moldovei, Procuratura Anticorupție a obținut dreptul să aplice sechestru asupra unor bunuri în valoare de 1,9 miliarde de lei. Administrația acestei bănci susține că, după transformarea demarată în 2018, nu ar avea legătură cu cauza cercetată de autorități. Conform raportului Kroll, în 2014, când banca era controlată de Vladimir Plahotniuc, valoarea expunerilor mari a Victoriabank la Banca de Economii a fost de 1,8 miliarde de lei.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEProcuratura Anticorupție a obținut marți dreptul să aplice sechestru asupra bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale Victoriabank figurante în dosarul privind frauda bancară. Procurorii susțin că urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu cu eventuala confiscare specială a acestora în folosul statului.
„Este vorba de 54 de autoturisme, 24 de imobile și patru autospeciale în valoare de 58 milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în valoare de 1,85 miliarde de lei. Sechestrele aplicate pe cele 114 valori mobiliare de stat și valorile nominale ale acestora sub forma creanțelor ajunse la scadență nu vor influența dobânda care urmează a fi calculată în folosul băncii”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.
Îngrijorările noilor acționari
De partea cealaltă, BERD și-a exprimat miercuri îngrijorarea față de acuzațiile Procuraturii Anticorupție împotriva Victoriabank și sechestrul aplicat asupra bunurilor în dosarul privind frauda bancară.
„BERD, în calitate de acționar la Victoriabank, salută colaborarea băncii cu autoritățile moldovenești în investigarea activităților care au avut loc înainte ca Banca Transilvania să devină acționar în ianuarie 2018 și înainte ca transparența acționariatului Victoriabank să fie restabilită”, se arată într-un comunicat publicat miercuri.
În același timp, BERD și-a exprimat încrederea că ancheta va respecta clienții Victoriabank, precum și acționarii actuali ai acesteia și se va desfășura în conformitate cu procesul cuvenit, luând în considerare potențialele consecințe asupra sistemului bancar din Moldova.
„Eșecul în acest sens riscă să destabilizeze întregul sector financiar, cu consecințe grave asupra economiei Moldovei”, se mai menționează în sursa citată.
Conform mandatului său, BERD a jucat un rol activ în transformarea Victoriabank lansată în 2016 și rămâne acționar în cadrul instituției controlată de Banca Transilvania și BERD.
În același timp, administrația băncii susține că, după transformarea demarată în 2018, nu ar avea legătură cu cauza cercetată de autorități. Instituția bancară a anunțat că este deschisă pentru colaborare cu autoritățile și așteaptă etapele următoare ale procesului.
Consolidarea poziției lui Plahotniuc
În anii 2010–2011, în cadrul Victoriabank au fost o serie de conflicte între Victor și Viorel Țopa, pe de o parte, și Vladimir Plahotniuc. Cei dintâi l-au acuzat pe acesta din urmă de atacuri raider. Potrivit denunțului lui Veaceslav Platon, Plahotniuc a încercat să vândă acțiunile Țopilor unui om de afaceri din Bulgaria.
Toate aceste ostilități au condus la situația în care, în noiembrie 2014, acționar majoritar al Victoriabank a devenit compania Insidown Ltd din Cipru. Acest offshore a cumpărat un pachet de 38,3% de acțiuni de la o serie de firme și persoane fizice. Beneficiarul final al offshore-ului era cetățeanul rus Sergey Lobanov.
În iunie 2015, Insidown Ltd și-a majorat cu 0,99% cota din capitalul Victoriabank și a ajuns să dețină 39,3% din acțiunile acestei bănci. Deși a primit aprobarea Băncii Naționale să își majoreze participația până la 50%, BERD nu a reușit să o facă. Astfel, Insidown Ltd a ajuns să dețină un pachet de 39,2% din capitalul Victoriabank.
Numai că, între timp, beneficiar al acestei firme a devenit un stomatolog german, Dr. Fischer Geb. Tabsch Peter Paul. Același personaj apare în companiile implicate în transferarea banilor obținuți de BASS Systems, în urma licitațiilor câștigate la Moldtelecom, în societățile din Hong Kong și Emiratele Arabe Unite conectate la Vladimir Plahotniuc.
După ce și-a majorat Insidown capitalul la Victoriabank, în 2015, la audierea raportului financiar al Victoriabank, BERD, care deține 15,06% din capitalul băncii, și-a exprimat îngrijorarea față de suspendarea Consiliului de Administrație al băncii.
Piedici aplicate BERD pentru majorarea capitalului
De asemenea, BERD și-a manifestat îngrijorarea față de faptul că în raportul financiar al băncii prezentat în fața acționarilor nu se menționa nimic despre investigația Kroll. Raportul cu pricina a dezvăluit că valoarea expunerilor mari a Victoriabank la Banca de Economii a fost de 1,8 miliarde de lei în noiembrie 2014, în timpul fraudei bancare.
Totodată, conform raportului Kroll, în 2014, Victoriabank a acordat împrumuturi grupului de companii Șor, credite care au fost restituite băncii cu bani luați de la Banca de Economii.
În noiembrie 2017, acționarul Insidown LTD și-a expus spre vânzare la o licitație cu strigare, la Bursa de Valori a Moldovei, pachetul de acțiuni deținut în mărime de 39,20%, tranzacție finalizată la începutul anului 2018.
Cea care a cumpărat acțiunile a fost Banca Transilvania (România), prin intermediul vehiculului investițional compania VB Investment Holding B.V. (Olanda).
Compania VB Investment Holding B.V., care este din 24 mai 2016 acționar cu cota de 27,56% din capitalul social al Băncii, deține după tranzacția din 16 ianuarie 2018, în parteneriat cu Banca Transilvania și BERD, cota de 66,77% din capitalul social al B.C. Victoriabank SA.
Toată această tranzacție a fost supravegheată de Banca Națională a Moldovei în efortul său de a transparentiza acționariatul la Victoriabank.
Acum, după aplicarea sechestrului, Banca Națională a menționat că salută deschiderea conducerii Victoriabank pentru conlucrare, subliniind că, în calitate de autoritate de supraveghere bancară, monitorizează încontinuu situația din sectorul bancar.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE