Alegeri pe muchie de… violențe. Filmul protestelor din Belarus

2296
0

De câteva zile, în mai multe orașe din Belarus, zeci de mii de oamenii au ieșit să protesteze drept urmare a seriei de arestări în rândul contracandidaților lui Alexandr Lukașenko la alegerile prezidențiale din 9 august.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Jurnalista Marina Kașpur are 27 de ani și activează, de mai mulți ani, pentru una din instituțiile media de la Minsk. Am reușit să discutăm cu jurnalista din Belarus abia pe 12 august, când a fost reconectat internetul la Minsk. Tânăra ne-a povestit despre cum au început protestele și ce se întâmplă în Belarus.

„În cursa prezidențială din acest an au decis să se înscrie mai multe personalități la care nu ne-am așteptat. Printre aceștia se numără bancherul belarus Victor Babariko, dar și bloggerul Serghei Tihanovski, care în ultimele luni se ducea prin sate și filma viața oamenilor simpli. El a fost arestat primul, după ce a organizat manifestații. Atunci, soția lui, Svetlana Tihanovskaia, a decis să candideze. A reușit să se înscrie în cursa prezidențială. Probabil, autoritățile au vrut să arate că sunt „democrate” și considerau că nu este un contracandidat puternic”, a precizat Marina Kașpur.

Protestele au început la mijlocul lunii iulie, atunci când l-au arestat și pe bancherul belarus, Victor Babariko. „Oamenii ieșeau să-și manifeste nemulțumirea. Pur și simplu ieșeau și aplaudau prin oraș, dar în Belarus este interzis în general să aplauzi, nici nu îmi amintesc din ce an. Atunci, poliția a început să-i aresteze pe protestatari. Erau oameni ai legii îmbrăcați în civil, în tricou negru și chipiu, care veneau în microbuze cu geamurile foliate. Nu prezentau actele și nici ce instituție reprezintă, pur și simplu doborau oamenii la pământ și îi duceau cu mașina, fără explicații”, povestește tânăra cu un nod în gât.

La primul protest la care a participat, Marina a fost obligată de forțele speciale să șteargă secvențele video din telefon. „Încercam să filmez când erau reținuți oamenii pe ascuns. Forțele speciale m-au observat, s-au apropiat de mine și m-au obligat să șterg video. Mi-au dat de înțeles că m-ar putea aresta. La următoarea manifestație, am mers cu prietenii noștri. Erau foarte mulți oameni. Toți erau pașnici. În acea zi l-au reținut pe prietenul meu și pe alți doi cunoscuți. Noi am încercat mult timp să-i găsim, am mers la toate secțiile de poliție ca să-i scoatem din izolator. Pe băiat l-au bătut foarte tare în izolator. Era plin de sânge. I-au dat 40 de zile de arest. Atunci ne gândeam că asta este maxim ce poate să se întâmple”, ne-a spus jurnalista de la Minsk.

9 august, începutul

Cea mai complicată perioadă s-a început în ziua alegerilor prezidențiale, spune tânăra. „În acest an, în ziua alegerilor, autoritățile anunțau un număr mai mare de votanți, cu aproape 40% mai mare. Cifrele autoritățile nu corespundeau cu cifrele observatorilor naționali și internaționali”, punctează Marina.

Jurnalista spune că în ziua alegerilor, internetul a fost deconectat. „În acea zi, în mai mult de 30 de orașe din Belarus au fost organizate proteste. După ce votau, oamenii se adunau în centrul Minskului. Am mers și noi spre seară. Atunci, forțele speciale au început prima dată să utilizeze grenade și tunuri cu apă, să tragă cu gloanțe de cauciuc în direcția oamenilor. Oamenii erau bătuți crunt de forțele speciale.

În acea zi, o prietenă a fost reținută, iar în timpul reținerii i-au rupt o coastă și i-au perforat ficatul. A fost dusă în stare critică la spital. I-au făcut operație, dar a ajuns în comă. Unui cunoscut i-a explodat la picioare o grenadă. Nu știu care este starea lui acum. Noi nu ne-am așteptat la așa ceva. Ceea ce s-a întâmplat pe 9 august ne-a șocat”, a precizat jurnalista.

Potrivit jurnalistei din Belarus, mulți dintre tineri sunt reținuți pentru 15-30 de zile, iar unii riscă până la 15 ani de închisoare pentru participarea la proteste, împotrivirea la reținerea de către poliție etc. Potrivit datelor oficiale, pe 9 august au fost reținute 3000 de persoane.

11 august, declanșarea iadului

Marina locuiește în apropiere de epicentrul protestelor și spune că mulți dintre prietenii ei au rămas să doarmă în apartamentul ei. Mulți dintre ei se tem să se deplaseze spre locuințele lor. „Oamenii au continuat să iasă. Pe 11 august, iarăși mulți răniți, multe împușcături. Ceea ce se întâmplă acum este îngrozitor. Polițiștii intră în curțile blocurilor, bat oamenii, arestează femei și copii. Oamenii merg pe stradă și sunt pur și simplu arestați. Șoferii care treceau pe lângă proteste și filmau erau opriți, scoși din mașină și bătuți crunt. Sunt aruncate grenade în geamurile blocurilor de locuit, fără motiv. Ne temem să ieșim din casă”, ne-a relatat jurnalista de la Minsk.

Tânăra spune că pe 12 august abia a apărut internetul. „Oamenii le aduc mâncare și apă manifestanților. La televizor nu se arată nimic. Iar în satele din Belarus nu este internet, oamenii pur și simplu nu au idee ce se întâmplă la Minsk. Jurnaliștii sunt reținuți, bătuți, se trage în direcția lor. Li se iau secvențele video, fotografiile realizate în timpul manifestațiilor”, a declarat jurnalista Marina Kașpur.

Alexandr Lukașenko a declarat la televiziunea națională că aceste manifestații „sunt conduse de păpuși internaționale, adolescenți și provocatori. Forțele speciale își fac meseria, iar la Minsk nu va avea loc un Maidan”. Alexandr Lukașenko se află în fruntea statului belarus de 26 de ani.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE