Ginecologul a trădat epidemiologul

1202
0

Cronica dispariției misterioase a unui transfug. De la desantul socialiștilor pe podul de la Telecentru la îndemnul parlamentarului Labuneț pentru jurnaliști: „Nu f…ți capul!”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Activitatea Parlamentului este blocată în continuare de PSRM. Socialiștii nu vor în ruptul capului să accepte discutarea moțiunii de cenzură împotriva ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. În contextul acestei tergiversări maraton, fracțiunea socialiștilor a început să se surpe. Acum PSRM își concentrează toate eforturile pentru a-și păstra deputații.

Deputatul Ștefan Gațcan a anunțat în dimineața zilei de 30 iunie că părăsește fracțiunea PSRM și aderă la grupul parlamentar Pro Moldova. În aceeași zi, mașina ginecologului a fost oprită pe podul de pe strada Hâncești, regiunea Telecentru, din Chișinău de către un crescător de vaci din Hâncești, Vladimir Udunovici.

În mașina parlamentarului au dat buzna președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, și vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea. Aceștia l-au obligat pe Gațcan să semneze o cerere de depunere a mandatului de deputat.

Proaspătul aderent al grupului parlamentar Pro Moldova a refuzat și a fost amenințat cu dosare și campanii denigratoare în mass-media. În operațiune a mai fost implicat șeful Serviciului Protecție și Pază de Stat, Petru Corduneanu. Această instituție a fost trecută în subordinea șefului statului după evenimentele din iunie 2019.

Intervenția de la Telecentru a fost urmată de o conferință de presă susținută de aceiași Vlad Batrîncea și Corneliu Furculiță. Ambii au afirmat că Pro Moldova i-ar fi propus lui Gațcan 1,2 milioane de dolari pentru ieșirea din fracțiunea socialiștilor. Cei doi au calificat defecțiunea lui Gațcan „prostituție politică” și au insistat ca acesta să își depună mandatul.

Scandalul sexual, dezgropat de Deschide și preluat de Actualități

În aceeași zi, site-ul actualități.md, controlat de socialiști, a preluat o știre despre un scandal sexual în care ar fi fost implicat doctorul Gațcan. Materialele compromițătoare la adresa medicului apăruseră inițial pe site-ul deschide.md pe 12 martie, cu trei zile înainte de alegerile în Circumscripția Hâncești.

Manifestațiile socialiștilor împotriva lui Gațcan au continuat în aceeași zi în fața clinicii parlamentarului, Centrul Medical „Extramed”, și în fața casei acestuia. Activiștii și deputații roșii au pus în poarta clinicii ginecologului Gațcan o coroană funerară, insistând vehement ca fostul lor coleg de fracțiune să își depună mandatul de deputat.

Miercuri dimineață, campania violentă a PSRM împotriva transfugului a fost reluată de deputatul socialist Corneliu Furculiță. Acesta a comunicat pe o rețea de socializare că a depus un denunț la procuratură prin care a informat oamenii legii „despre alte cazuri de tentativă de corupere a unor deputați din fracțiunea PSRM”.

Socialiștii trag anevoios de timp

Deputatul Ștefan Gațcan, aderat la grupul parlamentar Pro Moldova, nu a participat miercuri la ședința Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate şi familie. Comisia cu pricina trebuia să avizeze moțiunea de cenzură împotriva ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Odată ce comisia nu a avizat moțiunea de cenzură, nu are cum să fie discutată în plenul legislativului.

„Acțiunea socialiștilor este un abuz deoarece moțiunea trebuie discutată în cadrul comisiei la șapte zile din momentul înregistrării. Moțiunea a fost înregistrată pe 16 iunie, acum două săptămâni, iar la 14 zile de la înregistrate se discută în plen”, ne-a declarat deputatul Dan Perciun, membru al aceleiași comisii, după ședința de miercuri.

În opinia parlamentarului, socialiștii nu vor să riște un vot de blam împotriva ministrei Dumbrăveanu. „Ei fac tot ce este posibil pentru a evita convocarea parlamentului sau, cel puțin, evitarea discutării moțiunii simple împotriva ministrei Dumbrăveanu.”

Furculiță anunță declarația lui Gațcan de depunere a mandatului

Miercuri, în decursul amiezii, deputatul Corneliu Furculiță a publicat pe pagina sa de Facebook un comunicat prin care a anunțat decizia lui Ștefan Gațcan de a-și depune mandatul de parlamentar după o discuție în cadrul fracțiunii socialiștilor.

Ștefan Gațcan a decis să se „dedice plenar medicinii”, rămânând membru al echipei PSRM, se menționează în comunicatul publicat de Furculiță.

În toată această perioadă, am încercat să îi contactăm pe deputații socialiști Vlad Batrîncea, Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Grigore Novac pentru a comenta pericolul plecării altor deputați din fracțiunea PSRM.

Cel care ne-a răspuns la telefon a fost Vasile Bolea, scuzându-se că nu poate să vorbească. După cum am constatat ulterior, Batrîncea, Novac și Bolea s-au aflat în toată această perioadă cu Ștefan Gațcan.

Singurul dintre deputații socialiști care a vorbit cu presa în după-amiaza zilei de miercuri a fost parlamentatul Anatolie Labuneț. La întrebarea jurnaliștilor dacă asupra lui Ștefan Gațcan s-au făcut presiuni, legiuitorul a răspuns: „Nu f…ți capul!”.

Între timp, site-ul Deschide a publicat o știre că deputatul Gațcan ar fi fost luat „ostatic” de un grup de deputați socialiști, printre care Grigore Novac și Nicolae Pascaru. Aceștia l-ar fi amenințat pe medic, au semnalat deputații Pro Moldova, cu răfuială și l-ar fi obligat să semneze declarația de renunțare la mandatul de deputat.

După publicarea declarației lui Gațcan despre depunerea mandatului de deputat, deputații formațiunilor Pro Moldova și Șor au organizat un protest în fața administrației prezidențiale susținând că Gațcan ar fi fost ținut cu forța.

În după-amiaza zilei de miercuri, Furculiță, Batrîncea și Novac au publicat pe paginile lor de pe Facebook declarația de depunere a mandatului de parlamentar.

Gațcan, viu și nevătămat

Spre seară, Gațcan a anunțat din niște podgorii că este în afara pericolului, împreună cu familia sa. El a declarat că are nevoie de o pauză „pentru reabilitare”. În aceeași zi, el a părăsit teritoriul Republicii Moldova.

Prin urmare, după depunerea mandatului lui Gațcan, majoritatea parlamentară PSRM și PDM au 49 de mandate din 101 de deputați.

Gațcan a fost ales deputat PSRM în Circumscripția 38 Hâncești pe 15 martie, cu o zi înainte de instituirea stării excepționale din cauza pandemiei.

Partidul Acțiune și Solidaritate pledează pentru alegeri anticipate, în timp ce Partidul Democrat, grupul parlamentar Pro Moldova, Partidul Șor și Platforma Demnitate și Adevăr se pronunță împotriva scrutinului.

Alegerile anticipate nu pot să fie organizate oricum din cauza că Constituția Republicii Moldova prevede că scrutinul legislativ nu poate să aibă loc în decursul ultimelor șase luni de mandat al președintelui.

Totuși alegerile anticipate ar putea să fie organizate în cazul în care actualul șef al statului, Igor Dodon, își dă demisia. Curtea Constituțională trebuie să emită o decizie în acest sens marțea viitoare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE