Demisia lui Dodon nu ar putea declanșa alegeri parlamentare anticipate

1028
0

Alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova par a fi plauzibile. După ce alianța PSRM-PD a pierdut majoritatea parlamentară, ajungând la 49 de deputați, în spațiul public se vorbește despre declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Însă acestea nu pot avea loc odată cu alegerile prezidențiale stabilite pentru 1 noiembrie 2020, ne-a comunicat doctorul în drept constituțional, Alexandru Arseni.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit Constituției R. Moldova, „președintele Dodon poate dizolva Parlamentul dacă nu se formează Guvernul timp de trei luni sau se blochează activitatea acestuia. După ce se consultă fracțiunile parlamentare, Parlamentul se dizolvă, și se numesc alegeri anticipate”, menționează Alexandru Arseni. Constituția prevede că „Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni ale mandatului președintelui Republicii Moldova, şi nici în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război”.

Totodată, Alexandru Arseni a sugerat că deputații nu ar citi Constituția Republicii Moldova. „Deputații nu citesc autobiografia lor. Nemaivorbind de Constituție. Dodon o încalcă la stânga și la dreapta. De trei ani tot bat toba, Constituția nu este pur și simplu un act scris cu articole. Asta e esența voinței poporului de a trăi într-o societate normală. Nu se joacă de-a constituția fiecare cum îi trăsnește prin cap”, spune Arseni.

Dacă Igor Dodon își prezintă demisia, atunci alegerile parlamentare anticipate și prezidențiale pot avea loc în aceeași zi? „El ar fi trebuit anul trecut să-și dea demisia. Acum intervine interimatul și timp de o lună au loc alegerile prezidențiale anticipate. Autodizolvarea Parlamentului nu se prevede. Dacă ar da Domnul să-și dea demisia Dodon, Greceanîi, timp de o lună, organizează alegeri anticipate prezidențiale. După asta, noul președinte poate stabili temeiul pentru dizolvarea Parlamentului”, a explicat Arseni pentru GAZETA de Chișinău.

Deputații Vasile Bolea și Sergiu Litvinenco au sesizat Curtea Constituțională (CC) privitor la organizarea alegerilor parlamentare anticipate și prezidențiale în aceeași zi. Înalta Curte se va pronunța marți, 7 iulie, pe marginea solicitărilor parlamentarilor.

Pe 19 mai, deputatul socialist Vasile Bolea a depus o sesizare la CC prin care voia să știe dacă alegerile parlamentare anticipate ar putea fi organizate în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. La rândul său, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco întreabă CC dacă alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale anticipate, dacă președintele țării își dă demisia.

În cazul alegerilor parlamentare anticipate, acestea vor avea loc după sistemul proporțional de vot, adică pe liste de partid, conform unei decizii CC.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE