Au fost înregistrate cinci focare de gripă aviară pe teritoriul R. Moldova. ANSA vine cu recomandări 

355
0
FOTO: AgroExpert.md

Săptămâna trecută (19.01.2024 – 26.01.2024), pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate cinci focare de gripa aviară: un focar în raionul Edineț, s.Tîrnova, două focare în raionul Glodeni, com. Danu și două focare în raionul Rezina s. Mateuți și s. Păpăuți.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Tot în această perioadă a fost înregistrat un focar de rabie la pisică în raionul Florești, or. Ghindești. Cadavrul animalului afectat a fost nimicit, conform procedurilor și au fost întreprinse activități de control și de eradicare a focarului de boală.

În regim de urgență, a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară, pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combatere a gripei aviare, privind Planul de contingență  şi Manualul operațional pentru controlul influenței aviare.

Astfel, au fost instituite  zone de protecție de 3 km  și  zone de supraveghere de 10 km, unde medicii veterinari desfășoară recensământul exploatațiilor de animale și evaluarea stării de sănătate a efectivelor de păsări.

Menționăm că, în perioada 16.12.2023 – 26.01.2024 s-au înregistrat 64 de focare de gripa aviară înalt patogenă atât la fauna sălbatică, cât și în exploatațiile nonprofesionale. Au fost raportate 37 de focare în anul 2023 (13 fiind la păsări domestice și 24 la păsări din fauna sălbatică). În anul 2024 au fost raportate 27 de focare ( 22 fiind la păsări domestice și 5 la păsări sălbatice).

Totodată, patru focare de gripa aviară au fost deja eradicate cu succes și alte 24 de focare sunt în fază avansată de eradicare, urmând a fi închise în scurt timp.

ANSA îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină păsările în interiorul curților și la observarea semnelor clinice, să anunțe imediat personalul veterinar.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE