Ministerul de Externe cere autorităţilor ruse să se abţină de la interferenţe în treburile interne ale R. Moldova

535
0

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) cere autorităţilor ruse să se abţină „de la comentarii sau interferențe în treburile interne ale Republicii Moldova, inclusiv în problemele bisericești și în istoria noastră”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Solicitarea vine în contextul în care, în ultima perioadă, reprezentanţii Kremlinului au făcut mai multe comentarii „inacceptabile” în care a fost vizată Republica Moldova.

Recent, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat relațiile dintre cele două Mitropolii care activează pe teritoriul Republicii Moldova şi a recomandat Chișinăului să „nu se implice în treburile bisericeşti”, iar reprezentanții Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova şi-au exprimat revolta în raport cu expoziţia amenajată în centrul capitalei pentru comemorarea victimelor deportărilor staliniste.

„În ultimele zile, autoritățile ruse au făcut declarații controversate, inclusiv cu privire la deportările staliniste și la rolul bisericii în societate. Este important să subliniem că biserica ar trebui să promoveze valorile creștine ale păcii și unității în societatea noastră, și nu ale războiului și agresiunii.  Cu referire la declarațiile despre deportările de pe teritoriul de atunci al Republicii Moldova, le considerăm complet inacceptabile, care reprezintă o încercare de distorsionare a evenimentelor istorice tragice prin care a trecut țara noastră. Acțiunile din acea perioadă au provocat suferințe îndelungate poporului nostru. Invităm reprezentanții ambasadei ruse să viziteze, între orele 8.30 și 21.00, vagoanele instalate în PMAN ca să discute cu istoricii de gardă – profesori universitari, cercetători științifici, specialiști din domeniu pentru a afla adevărul istoric despre foametea indusă de sovietici și deportările masive în Gulag”, se menționează în nota emisă de MAEIE.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE