Un nou scandal în Parlament. Opoziţia, supărată rău pe majoritatea parlamentară: „Ei toţi sunt zombaţi, programaţi”

585
0

A sărit ţandăra comuniştilor şi socialiştilor din Parlament. Deputaţii din opoziţie s-au supărat rău pe colegii lor din majoritatea parlamentară şi spun că ar putea boicota, în continuare, şedinţele în plen.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Scandalul a izbucnit chiar în debutul şedinţei de joi, 13 iulie, după ce mai multe propuneri şi iniţiative ale fracţiunii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) nu au fost acceptate de majoritatea parlamentară.

„Noi am fost aleşi de dumneavoastră în Parlament. Nu am venit aici de capul nostru. Conform constituţiei, legilor şi Regulamentului Parlamentului, noi, toţi deputaţii, trebuie să avem drepturi egale… Orice propunere din partea noastră nu se acceptă, nu se votează, nu se introduce pe ordinea de zi.  Aceasta nu este politica celor care reprezintă majoritatea în Parlament, ei toţi sunt zombaţi, programaţi din altă parte…şi noi toţi stăm aici ca nişte marionete. Nu o să participăm la aşa batjocură”, a menţionat comunistul Vladimir Voronin.

Şi socialistul Vlad Bătrîncea s-a declarat revoltat de atitudinea colegilor din majoritatea parlamentară.

„Dat fiind faptul că fracţiunea BCS a înaintat 10 iniţiative astăzi şi tradiţional nicio iniţiativă legislativă a opoziţiei nu a fost susţinută, eu cred că această legislatură bate toate recordurile la ignorarea iniţiativelor opoziţei. În doi ani, nicio iniţiativă de audiere nu a fost susţinuta”, a spus Bătrîncea.

Deputaţii din fracţiunea BCS au cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului privind crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, considerând că iniţiativa reprezintă un „atac la adresa democraţiei” în Republica Moldova. De asemenea, au cerut audierea raportului de activitate anuală a Guvernului şi raportul privind situaţia la Aeroportul Internaţional Chişinău.

Comunista Diana Caraman s-a arătat deranjată de proiectul înregistrat recent care interzice foştilor membri ai unui partid declarat anterior neconstituţional să participe şi să fie desemnaţi în funcţii elective, invocând „discriminare pe criterii politice”.

„Am considerat că este oportună și justificată legiferarea de către Parlament a unei restricții asupra dreptului de a fi ales, și anume în cazul persoanelor care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional. În caz contrar, efectele practice ale Hotărîrii Curții Constituționale s-ar fi rezumat la cei care actualmente dețin mandatul (prin faptul că devin independenți). Aceștia ar putea bine mersi să candideze la următoarele alegeri pe lista altui partid, sau ca și candidați independenți, ceea ce discreditează însăși ideea declarării neconstituționale a unui partid, în calitate de mecanism de prevenție”, a justificat anterior preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE