În Republica Moldova sunt circa 70 de mii de persoane cu probleme de sănătate mintală. Parlamentul a adoptat un proiect de lege în domeniu

332
0

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat pe 16 mai curent proiectul de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală, elaborat de deputatele Liliana Grosu și Ana Racu. Scopul inițiativei este ajustarea cadrului normativ depășit în domeniul sănătății mintale, care va contribui la integrarea aspectelor legate de sănătatea mintală în politicile publice. Noua lege va seta un nivel sporit de protecție pentru drepturile persoanelor cu tulburări mintale și de comportament și va reglementa clar procedurile privind diagnosticul, tratamentul și internarea acestor persoane, potrivit unui comunicat, emis de legislativ.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În rezultatul expertizei oferite de Consiliul Europei și al consultărilor publice cu participarea reprezentanților autorităților, societății civile, mediului academic,  partenerilor de dezvoltare, au fost introduse mai multe modificări, astfel încât să fie racordată legislația națională la standardele internaționale în domeniul sănătății mintale. Documentul își propune să asigure un sistem eficient de asistență, prevenire și monitorizare în domeniul sănătății mintale.

Inițiativa legislativă descrie atribuțiile autorităților publice centrale și locale, iar accentul sporit se pune pe subiectul promovării sănătății mintale în comunitate, inclusiv printr-o colaborare interinstituțională strânsă. Totodată, proiectul propune o nouă redacție a definiției de capacitate, precum și de asistență medicală în sănătatea mintală care presupune furnizare de servicii medicale, cum ar fi prevenirea, profilaxia, screeningul, intervenții farmacologice, psihoterapeutice și alte intervenții bazate pe dovezi în tulburările sănătății mintale și de comportament. O altă modificare se referă la măsurile de restricționare a libertății de mișcare.

Potrivit datelor unui studiu efectuat la finele anului trecut de proiectul moldo-elvețian MENSANA, în Republica Moldova sunt circa 70 de mii de persoane cu probleme de sănătate mintală, inclusiv 31 de mii cu grad de dizabilitate. Anual, 5 mii de persoane sunt depistate cu probleme de sănătate mintală severă. Totodată, în Moldova sunt doar doi psihiatri la 100 de mii de populație, pe când media în Europa constituie cinci medici. Astfel, proiectul lansat își propune o ameliorare în ceea ce privește serviciile specializate de sănătate mintală și intervențiile care trebuie să atragă atenție asupra respectării drepturilor și libertăților persoanelor cu probleme de sănătate mintală în toată țara.

Documentul va intra în vigoare la expirarea a  șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial. Tot atunci, va fi abrogată Legea nr. 1402/1997

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE