Un partid politic cere MAEIE să ceară explicaţii reprezentanţilor Moscovei la Chişinău în raport cu ultimul „atac brutal”

587
0

Partidul Social Democrat European din Moldova solicită Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) să ceară explicaţii reprezenţilor Federaţiei Ruse la Chişinău, care ar trebui să-şi revizuiască „imediat” atitudinea în raport cu evenimentele dedicate comemorării victimelor regimului totalitar stalinist.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Reprezentanţii PSDE califică declaraţiile celor de la Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova drept un „abuz” şi „un atac brutal asupra dreptului cetățenilor moldoveni de a acționa în conformitate cu propriile convingeri, dar și o ingerință nepermisă în treburile interne ale Republicii Moldova”.

„Cetățenii moldoveni își cunosc propria istorie, își cunosc călăii și prietenii și nu au nevoie de lecții veninoase, care vin să justifice niște crime comise împotriva lor”, menţionează reprezentanţii formaţiunii.

Reacţia celor de la PSDE vine după ce Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova s-a arătat revoltată de acțiunile de comemorare ale victimelor deportărilor staliniste și de afișarea simbolului acestor represiuni fără precedent, instalat în centrul capitalei. Este vorba despre macheta vagonului, care amintește de trenurile de transportat vite, cu care mii de moldoveni au fost duși în Siberia, în perioada regimului totalitar comunist.

„În loc să condamne, deopotrivă cu cetățenii moldoveni, crimele împotriva umanității, comise de regimul stalinist, să deplângă drama pe care a trăit-o poporul nostru și să se disocieze de aceste atrocități cumplite, Federația Rusă, prin reprezentanța sa oficială de la Chișinău, ne apostrofează și ne mai și dă o lecție de istorie trunchiată, conform acelorași teze perimate, folosite de puterea de ocupație sovietică, pentru a ne distruge identitatea, de a ne supune definitiv și de a justifica raptul teritorial ilegal, prin care ne-a înstrăinat de țara-mamă, România”, se menţionează în comunicatul PSDE.

Membrii formaţiunii le mai reamintesc reprezentanţilor Kremlinului că   „victimele deportărilor, pe care le comemorăm astăzi, reprezintă doar o mică parte dintre cei care au avut de suferit în urma tiraniei staliniste”.

„Același regim inuman a provocat și o foamete cumplită, pe care, la fel, o justifică până astăzi, folosind aceleași argumente inventate, a comis asasinate în masă, a anihilat cele mai luminoase minți, ne-a jefuit și ne-a prădat și oamenii și a distrus tot ce avea mai frumos poporul nostru, schilodind milioane de destine.  Atitudinea pe care o manifestă puterea de la Moscova și regimul său autoritar, prin misiunea sa diplomatică, arată că Rusia este nu doar un moștenitor direct al rău famatei Uniuni Sovietice, ci și un continuator conștient al politicilor expansioniste și agresive îndreptate împotriva popoarelor pe care le-a subjugat decenii la rând”, se menţionează în comunicat.

Potrivit autorilor declaraţiei, acest fapt este confirmat și de agresiunea armată asupra Ucrainei, din zilele noastre, când regimul de la Moscova, la fel ca și acum șapte decenii, recurge la acțiuni criminale împotriva unei țări independente și suverane, omorând și deportând oameni nevinovați, care nu-și doresc altceva decât să fie liberi, să-și decidă singuri propriul destin. Acest lucru a fost recunoscut ca atare inclusiv de către Curtea Penală Internațională de la Haga.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE