Plata pentru alimentația copiilor în grădinițe s-a majorat diferențiat

1479
0

În afară de majorarea plății lunare pentru alimentația copiilor în unele grădinițe, s-au micșorat rațiile alimentare, iar în altele a fost exclusă gustarea pentru micuți

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Majorarea tarifelor cu 20% la alimentația în grădinițe a fost resimțită de părinții care au mai mult de doi copii în instituțiile preșcolare. Dacă anul trecut unii plăteau în medie 150-200 de lei pe lună pentru un singur copil, anul acesta prețurile ajung și la 370 de lei pe lună în unele instituții de educație preșcolară. Ordinul de majorarea tarifelor a intrat în vigoare începând cu 1 martie 2022. Reporterul „Gazetei de Chișinău” a discutat cu mai mulți părinți și a aflat cât îi costă alimentația copiilor la grădiniță.

„Îmi este greu, mai ales că sunt văduvă”

Maria Buga (30 de ani) este văduvă și are doi copii (zece și șase ani). Cea mică frecventează Grădinița nr. 149 din sectorul Ciocana, mun. Chișinău, instituție de stat. Femeia ne-a spus că plata pentru alimentație a crescut cu aproximativ 20%.

„Îmi este greu cu scumpirile de azi. Mai ales că sunt văduvă, am două fete. Nu beneficiez de vreo reducere la grădiniță pentru bonul de alimentație. Mi s-a propus să mă adresez cu un set de acte la Direcția generală educație, tineret și sport (DGETS), dar, din motiv că graficul meu de lucru coincide cu orele de audiență de la direcție, nu pot să depun documentele. Dacă anul trecut plăteam 160-180 de lei, acum 200-230 de lei pe lună”, conchide Maria Buga.

Totodată, femeia ne-a spus că „meniul copiilor nu s-a schimbat, dar s-a redus din gramaj”.

Pentru un prânz la școală în ciclul primar, Maria Buga ne-a spus că plătește puțin peste 14 lei. „Fata cea mai mare e în clasa IV. La școală sunt scutită de plăți, acolo am prezentat profesoarei doar certificatul de deces al tatălui fetei și componența familiei, de aceea mă costă 14 lei și bănuți un prânz”.

„Meniul s-a scumpit cu 35 de lei”

O altă mămică care a solicitat să-i păstrăm anonimatul ne-a spus că fiul ei de patru ani merge la Grădinița nr. 174 din sectorul Centru al capitalei. Femeia susține că plătește cu 35 de lei mai mult comparativ cu anul trecut.

„S-a scumpit meniul cu 35 de lei. În Chișinău, cu prezență în fiecare zi lucrătoare, achităm 210 lei pe lună. Anul trecut în aceeași perioadă ne costa 186 de lei”.

Chișinăueanca susține că i se pare nesemnificativă creșterea sumei la plata grădiniței.

„Este foarte puțin pentru un copil să mănânce de așa bani pe lună, căci acasă cu 30-50 de lei cumperi un lapte, un iaurt și o franzelă. Dar la grădiniță cu aceiași bani el mănâncă divers. Zilnic, se prepară diferite bucate: terciuri diverse, lapte, unt, chefir, cașcaval, carne de diverse tipuri, legume, fructe, copturi din brânză, sucuri, ceai. Destul de consistent și diversificat”.

 „Anul trecut în aceeași perioadă plăteam 186 de lei”

Și la nordul Moldovei e aceeași situație. Mama unui băiat de șase ani (ne-a rugat să-i păstrăm identitatea) care frecventează Grădinița nr. 2 „Foișor” din orașul Edineț ne-a spus că are deja „imunitate la scumpiri”.

„Meniul copiilor îmi pare mult mai sărac comparativ cu anul trecut. Acum plătim 210 lei pe lună. Anul trecut, în aceeași perioadă, achitam 186 de lei”, ne-a mărturisit femeia.

Cu 80 de lei mai mult

Anastasia Siminel are doi copii. Unul dintre ei frecventează Grădinița nr. 35, sectorul Botanica, instituție de stat. Femeia ne-a spus că până în acest moment nu a avut probleme cu plata grădiniței, dar, „dacă vor mai urma scumpiri, vor fi resimțite, având în vedere că totul se scumpește”.

Anastasia precizează că anul trecut în această perioadă achita pentru alimentația copilului 150 de lei pe lună, anul acesta, însă, „220-230 de lei, s-a scumpit”.

 În satul Ghidighici costul alimentației a crescut cu 124 de lei comparativ cu anul 2021

La grădinița din satul Ghidighici, părinții spun că s-au modificat și prețurile, dar și meniul copiilor.

„Ultima gustare este exclusă, copiii vin acasă flămânzi. Am doi copii în această grădiniță, care este una de stat, dar nu beneficiem de vreo reducere. Este greu, dar încercăm să facem față, deoarece bonul trebuie achitat. Copiii trebuie să se alimenteze”, spune o mămică care ne-a rugat să-i păstrăm identitatea.

Femeia spune că prețul pentru alimentarea copiilor a crescut cu 124 de lei, întrucât „anul trecut plăteam pe lună până la 250 de lei. Anul acesta achităm 374 de lei pe lună”.

Menționăm că, la începutul lunii martie 2022, Ministerul Educației și Cercetării a identificat, de comun acord cu Ministerul Finanțelor, mecanismul de indexare a normelor financiare pentru alimentația copiilor din grădinițe și școli. Noile norme financiare au fost stabilite în funcție de timpul frecventării instituțiilor de învățământ. Pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani:

  • pentru 4 ore – de la 4,90 lei/zi până la 5,90 lei/zi;
  • 6 ore – de la 9,60 lei/zi până la 11,50 lei/zi;
  • 9-10,5 ore – de la 14,20 lei/zi până la 17,00 lei/zi;
  • 12-24 ore – de la 19,10 lei/zi până la 22,90 lei/zi.

În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 3-7 ani, sunt valabile sumele:

  • 4 ore – de la 6,10 lei/zi până la 7,30 lei/zi;
  • 6 ore – de la 11,20 lei/zi până la 13,40 lei/zi;
  • 9-10,5 ore – de la 17,50 până la 21,00 lei/zi;
  • 12 ore – de la 19,10 până la 22,90 lei/zi;
  • 24 ore – de la 22,50 până la 27,00 lei/zi.

În instituțiile cu profil sanatorial suma majorată pentru alimentarea copiilor constituie 29,60 lei/zi.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE