Se ieftinește energia electrică. În ianuarie, tariful ar putea scădea din nou. Spînu: „Nu suntem în situația în care să batem cu pumnul în masă”

807
0

În câteva zile, tarifele la energia electrică vor fi micșorate. Cel puțin așa a dispus Comisia pentru Situații Excepționale, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) „va examina și va aproba, în termen de 3 zile lucrătoare, prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice”. Potrivit factorilor responsabili, tariful ar putea scădea cu cca 25 la sută, ceea ce ar însemna în jur de 4 lei per kWh.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Se întâmplă la o săptămână după ce ANRE a  dispus majorarea tarifelor la energia electrică, care s-au umflat până la aproape 6 lei per kWh.

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, tarifele la energia electrică ar putea să scadă din nou, dar deja în luna ianuarie anul viitor. În cadrul emisiunii „În Profunzime”, de la ProTV, ministrul de profil a explicat că, în ciuda valului de critici, pe care a avut să le înfrunte în ultimele zile, acest lucru este posibil în urma semnării contractului de achiziție a energiei electrice între „Energocom” și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan sau MGRES.

Precizăm că acest contract a fost semnat la 3 decembrie și stabilește că, până la sfârșitul anului, malul stâng va vinde malului drept energie electrică în volum de 204 mii de MW la prețul de 73 de dolari per MW. În schimb, autoritățile constituționale ale Republicii Moldova cedează forțelor separatiste toată cantitatea de gaz pe care o primește Chișinăul de la Gazprom, adică 5,7 milioane de m.c. pe zi.

În ciuda avalanșei de critici, ministrul Spînu se arată convins că  aceasta a fost cea mai bună soluție pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, în condițiile în care prețurile la burse pe piețele europene a sărit, în ultimele zile, și peste 400 de euro.

„Comparativ cu prețul de peste 400 de euro cât procuram la bursa din România, acesta este cel mai bun preț. Și dacă e să fim sinceri, gazul care ajunge în Moldova, nu este suficient nici malului drept, nici malului stâng. Respectiv, ținând cont de faptul că malul stâng va trebui să aloce gaz pentru producerea energiei electrice pentru malul drept, așa numita industrie din regiune nu va putea funcționa. Maxim ar putea funcționa la capacitate de 20-30%”, a declarat Spînu în platoul ProtTV, după ce a fost acuzat, inclusiv de „trădare de Patrie” după semnarea documentului vizat.

Slusari: „Sponsorul industriei transnistrene, mai devreme sau mai târziu, o să facă pușcărie”  

Fostul deputat, Alexandru Slusari, a fost printre primii care a criticat semnat cu MGRES. „Andrei Spânu mai devreme sau mai târziu o să facă pușcăria pentru acest deal mârșav”, a comentat Slusari, care l-a numit pe Spînu „sponsorul industriei transnistrene” și l-a acuzat de „trădare de țară”.

„Tot ce era necesar de la guvernarea noastră… să mai țină încă un pic piciorul în prag în raport cu așa zisă republica transnistreană și să impună acest regim, aflat în starea de agonie economică fără banii de la MGRAS și MMZ, să accepte condițiile Chișinăului. Fără livrarea tuturor volumelor de gaz de la Gazprom, fără autorizația pentru uzina metalurgică și fără folosirea sistemului bancar moldovenesc pentru operațiuni valutare riscante. Plus am avut și alte pârghii economice asupra zonei separatiste, despre care nu odată am scris. Cedarea totală a Chișinăului este și mai rușinoasă pe fundalul declarațiilor patetice despre lupta adevărată pentru independența Moldovei”, a opinat Slusari.

În replică, Spînu menționează că și de partea stângă a Nistrului trăiesc cetățeni ai Republicii Moldova, care trebuie să fie protejați de autoritățile constituționale.

„Domnul Slusari  mă învinuiește de toate relele de pe lume. Eu am o poziție în care trebuie să decid, în primul rând, pentru oameni. Ca oamenii să aibă  căldură, gaz și lumină, inclusiv pentru cei din stânga Nistrului. Mulți susțin aceste chemări – să nu le dăm gaz, să nu le mai dăm nu știu ce, dar să nu uităm că acolo sunt copii, familii, spitale, școli, grădinițe,  iar regimul separatist nici pe departe nu înseamnă toată populația. În această criză energetică profundă nu suntem în situația să luăm decizii cu pumnul în masă”, a comentat Spânu.

„…Un cadou cu dedicație pentru cleptocrații regimului separatist…”

Contractul pentru achiziția energiei electrice a fost criticat, inclusiv de  expertul în politici economice și fostul deputat, Igor Munteanu, actualul președinte al partidului politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), care l-a calificat drept „un cadou cu dedicație pentru cleptocrații regimului separatist, care-și vor securiza, după data de 3 decembrie, pozițiile lor politice, afacerile dubioase și ambițiile de statalitate”.

În opinia lui Munteanu, acordul oferă separatiștilor pârghii reale de intimidare a Chișinăului, care devin beneficiari exclusivi al contractului de gaze naturale moldo-rus. „Se creează astfel o situație când deciziile luate de miniștri actualului Guvern conduc la garantarea siguranței regimului separatist, nu a Republicii Moldova. Estimăm că o bună parte din banii alocați de buget pentru procurarea rezervelor de gaze naturale, i.e. din creditul BERD, subvențiile la gaze (5 mlrd lei) vor ajuta la prosperarea cleptocraților de la Tiraspol, mai puțin a cetățenilor Republicii Moldova. Cam 40-45 de mln de dolari SUA în plus vom plăti distracțiile acestui ministru lunar, estimativ”, consideră Igor Munteanu.

„Bravo! Guvernul de la Chișinău e cel mai uman guvern din lume!”

Și fostul premier, Ion Sturza, a criticat în stilul său decizia autorităților de la Chișinău. „Corect, cel mai ieftin gaz îl dai separatiștilor să ne „fericească” cu curent, aparent, mai ieftin. Cel scump îl dai la ai tăi. Tot e plătit din banii împrumutați de la europenii înțelegători. Prețul politic – am salvat separatiștii de colaps economic și umanitar! Bravo! Guvernul de la Chișinău e cel mai uman guvern din lume! Biblic, întoarcem altă fesă pentru șut… Și așa de 30 de ani…Trebuie să recunoaștem, rușii au reușit să rezolve problema transnistrenilor și să creeze probleme majore politice la Chișinău pe banii europenilor”, a comentat Sturza.

De cealaltă parte, factorii de decizie insistă că soluția pentru care au optat este cea mai bună posibilă reieșind din realitățile zilei de astăzi.

„Înțeleg că a fost o surpriză pentru mulți, dar, cel mai important lucru e să ne gândim cum trecem cu pierderi cât mai mici peste această iarnă. Iar noi suntem abia la început de iarnă. Acuma, eu aud voci -hai să închidem, oprim strangulăm, dar acolo sunt cetățenii noștri. Ar fi fost iresponsabil dacă oamenii aceștia ar fi fost ținuți în frig sau fără lumină. Noi nu avea să rezolvăm problema noastră și avea să ne creăm alte probleme. Nu sunt decizii fericite și perfecte în această situație. Soluții ideale acuma nu sunt”, a comentat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în emisia postului ProTV.

Totodată, autoritățile susțin că cantitatea de curent contractată de la transnistreni, plus cantitatea suplimentară asigurată prin alte două contracte cu producători din România asigură necesarul de curent țării noastre. Iar în eventualitatea în care nu se ajungea la un consens cu partea transnistreană, tariful la energia electrică ar fi trebuit să crească până la cel puțin 8 lei.

În plus, energia electrică de la Centrala de la Cuciurgan reduce riscurile deconectărilor în masă în urma bombardamentelor din Ucraina vecină, așa cum s-a întâmplat pe 15 și pe 23 noiembrie curent.

 

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE