Racheta găsită la Briceni nu prezintă risc de explozie. Specialiștii investighează, autoritățile condamnă și reiterează: „Neutralitatea nu ne ajută la nimic”

399
0

Specialiștii Bombteh au dat asigurări, în seara zilei de luni, 5 decembrie, că obiectul identificat în apropiere de orașul Briceni nu prezintă risc de explozie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Specialiștii în expertiză tehnico-explozivă ai Bombteh din cadrul IGP au examinat corpul rachetei și alte patru elemente ale acesteia, depistate în diferite zone, concluziile acestora fiind că nu există material exploziv pe aceste obiecte supuse cercetării”, se menționează în comunicatul instituției. Totodată, cercetările continuă, iar obiectele urmează să fie transmise către PCCOCS.

Precizăm că, luni, 5 decembrie, Ucraina a fost din nou ținta unor atacuri masive cu rachete din partea Rusiei. Puțin după ora 15.00, o patrulă a Poliției de Frontieră a identificat locul căderii unor elemente ale unei rachete, într-o livadă din apropierea orașului Briceni. În conformitate cu planul de contingență al MAI, poliția de frontieră și-a intensificat patrularea și a ridicat gradul de alertă în zona inspectoratelor Briceni și Ocnița.

Oamenii care locuiesc în zonă au spus că au auzit o serie de bubuituri puternice, alții au considerat că racheta nu pare să fi căzut, ci mai degrabă ar fi fost „adusă”. Autoritățile așteaptă concluziile specialiștilor de profil, însă cert este că lucrurile sunt foarte grave, inclusiv pentru țara noastră.

„Este o situație foarte gravă. Este al treilea incident de aceste fel, prima dată, rachetele au survolat spațiul nostru aerian, apoi o altă rachetă a căzut la Naslavcea, acum – la Briceni, foarte aproape de hotarul cu Ucraina, chiar dacă nu a detonat, este un fragment, dar este foarte grav.  Lumea s-a speriat, zgomot a fost, este un ecou al invaziei Federației Ruse împotriva Ucrainei și, indiferent dacă este un proiectil folosit de apărarea antiaeriană, acesta este un rezultat al invaziei FR, care arată că noi suntem sub acest pericol”, a comentat în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV președintele Parlamentului, Igor Grosu.

De menționat că, imediat după lansarea atacurilor, autoritățile de la Chișinău au avertizat populația despre riscurile producerii unor noi pene masive de curent, similare celor din 15 și 23 noiembrie.

„Dragi cetățeni, în Ucraina are loc un nou val de atacuri cu rachete care generează consecințe directe și asupra țării noastre…. Moldelectrica anunță despre perturbații în sistemul energetic care ar putea duce la posibile deconectări. Vă rugăm să urmați recomandările organelor abilitate și să rămâneți în siguranță… Condamn cu fermitate aceste atacuri brutale asupra unor ținte civile din Ucraina și reiterez deplina noastră solidaritate cu poporul ucrainean în aceste clipe grele!”, a scris șefa Executivului de la Chișinău, Natalia Gavrilița.

În acest context, factorii de decizie politică de la Chișinău reiterează că neutralitatea „nu ne mai ajută la nimic”, iar securizarea spațiului aerian nu mai este un moft.

„Discutăm, inclusiv cu partenerii europeni, că este nevoie de asemenea investiții. Fiecare incident de acest fel este un argument în plus pentru securizarea spațiului nostru aerian. Nu mai este un moft, însă este evident – fără ajutor Republica Moldova nu poate face față, și acele instalații de pe timpul URSS sunt demult depășite”, a comentat situația președintele Legislativului, Igor Grosu, în emisia ProTV.

Referindu-se la datele ultimului Barometru al Opiniei Publice, care arată că 32% din numărul cetățenilor moldoveni susțin agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Grosu le-a calificat drept „foarte grave”. „Acesta este rezultatul propagandei Kremlinului în spațiul nostru informațional și cred că este deja momentul să venim cu acțiuni mai dure împotriva celor care propagă războiul,  trebuie să ne securizăm spațiul nostru informațional”, a menționat șeful Legislativului.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE