Șefa statului cere „reorganizarea activității Guvernului” în sectorul energetic după ce Chișinăul renunță la gazul rusesc în favoarea separatiștilor

458
0
Președinta Maia Sandu, la întrevederea cu Jennifer Granholm, secretarul de stat pentru Energie din SUA: R. Moldova are nevoie de sprijinul partenerilor de dezvoltare pentru construirea infrastructurii care s-o conecteze la rețelele energetice europene

La câteva zile după scandalul generat de decizia Chișinăului de a renunța la gazul Federației Ruse în favoarea regiunii transnistrene, care, în schimb, ne promite curent electric mai ieftin, șefa statului, Maia Sandu, a ieșit cu o reacție dură la adresa Executivului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Într-o postare pe pagina sa de socializare, președinta menționează despre necesitatea „reorganizării activității Guvernului” în domeniul energetic. Mai mult, Maia Sandu, le sugerează factorilor responsabili să „ofere informații” și să „explice clar” deciziile adoptate.

„Securitatea energetică este un element foarte important al securității țării și fiecare cetățean trebuie să fie informat despre deciziile luate în acest domeniu. Guvernul este dator să explice clar și fără întârziere toate acțiunile întreprinse pentru asigurarea cu energie electrică și gaze naturale pentru luna decembrie și perioada următoare, astfel ca societatea să înțeleagă care au fost circumstanțele și condițiile ce au determinat deciziile adoptate.  Situația tot mai complicată din domeniul energetic și nevoia de a urgenta elaborarea soluțiilor pe termen mediu și lung reconfirmă necesitatea reorganizării activității Guvernului în acest domeniu, așa cum a fost menționat și la ședința Consiliului Suprem de Securitate din 24 noiembrie 2022. Solicit Guvernului să prezinte în timp util opțiunile de reorganizare a sectorului. Guvernul trebuie să acorde atenție sporită domeniului energetic”, a menționat șefa statului într-o postare pe Facebook.

„O reacție adecvată…”

„Mi se pare o reacție adecvată…”, a comentat expertul în politici economice și fostul deputat Igor Munteanu, actualul președinte al partidului politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu. „După atâta „zgomot” cauzat de un simplu ministru, președintele Maia Sandu cere reorganizarea activității guvernului în sectorul energetic. Transparența nu-i strică niciunui guvern, mai ales celor care se numesc «de criză»”, a menționat expertul, care a considerat, într-o intervenție anterioară, că acordul cu partea transnistreană acceptat de Guvern „oferă separatiștilor pârghii reale de intimidare a Chișinăului”.

Și fostul premier, Ion Sturza, a apreciat poziția șefei statului. „Politicos, dar ferm”, a comentat acesta, după ce anterior a criticat dur contractul de achiziție a energiei electrice semnat între „Energocom” și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan. „Trebuie să recunoaștem, rușii au reușit să rezolve problema transnistrenilor și să creeze probleme majore politice la Chișinău pe banii europenilor”, menționa fostul premier, Ion Sturza.

În același timp, reprezentanți ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova au apreciat decizia Chișinăului în acest context. Într-un comunicat de presă emis de misiunea diplomatică se menționează că acest acord „reprezintă un pas important în eforturile Moldovei de a-și consolida securitatea energetică”. „Ambasadorul Logsdon a avut o convorbire telefonică cu viceprim-ministrul Andrei Spînu și a felicitat Moldova cu ocazia încheierii unui acord cu „Moldavskaya GRES” pentru furnizarea energiei electrice. Acest acord reprezintă un pas important în eforturile Moldovei de a-și consolida securitatea energetică și de a minimiza creșterea prețurilor pentru consumatori. Ambasadorul a promis sprijinul continuu al SUA pentru necesitățile de energie și electricitate ale Republicii Moldova”, se menționează în comunicatul Ambasadei SUA. La rândul său, ministrul de profil, Andrei Spînu, a ținut să le mulțumească diplomaților americani „pentru tot suportul pe care îl oferă țării noastre pentru depășirea crizei energetice”. El a mai menționat că, în prezent, o echipă de experți din cadrul programului USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova, lucrează cot la cot cu echipa și specialiștii din Moldova.

Precizăm că, la 3 noiembrie curent, „Energocom” a semnat un contract cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care stabilește că, până la sfârșitul anului, malul stâng va vinde malului drept energie electrică în volum de 204 mii de MW la prețul de 73 de dolari per MW. În schimb, autoritățile constituționale ale Republicii Moldova cedează forțelor separatiste toată cantitatea de gaz pe care o primește Chișinăul de la Gazprom, adică 5,7 milioane de m.c. pe zi.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE