Prin sport spre sănătate, cultură şi unitate

535
0
????????????????????????????????????

Grație eforturilor nemăsurate ale lui Eduard Tintiuc, care a preluat în 2016 funcția de director al Școlii Sportive din Ocniţa, acestei instituții i-a fost dat un nou suflu de dezvoltare. Fiind originar din satul Clocușna (s-a născut pe 4 octombrie 1972) și muncind profesor de educație fizică în această localitate, cunoaște foarte bine problemele și doleanțele caracteristice sferei sportului din regiune. Fiind un împătimit al educării tinerelor generații în spiritul unui mod de viață sănătos și un businessman de succes, acordă o atenție deosebită dezvoltării unei infrastructuri viabile în domeniu, fapt ce numaidecât aduce roadele scontate.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Școala Sportivă din Ocnița – o instituție de calitate                         

Școala Sportivă din Ocnița a fost înființată în anul 1977. Inițial, antrenorii instituției au pregătit tineri la atletism, lupte libere și judo. Sportivii ocnițeni au urcat rapid treptele afirmării, obţinând rezultate deosebite: Victor Mostovic a devenit campion al Universiadei din Seul (Coreea de Sud) la mers sportiv, iar judocanul Veaceslav Penteleciuc a cucerit titlul suprem la Campionatul URSS pentru juniori.

După obținerea independenței Republicii Moldova, conducerea Școlii Sportive (director – Nicolae Gîlcă) creează noi condiții de implementare a mai multor probe sportive: fotbal, volei și baschet, promovând în continuare grupele de lupte.

Iar cel care a reuşit să renoveze şi să modernizeze baza Şcolii şi a Complexului sportiv din Ocniţa este Eduard Tintiuc (a studiat la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport în perioada 1991-1995). Începând din 2016 sunt deschise secții de sambo și de box. De asemenea, a fost inaugurat un Internat de tip sportiv pentru tinerii fotbaliști, primul în regiunea Nord. La inițiativa lui Eduard Tintiuc, cu suportul Federației Moldovenești de Fotbal, stadionul Școlii cu o capacitate de 900 de locuri a beneficiat de acoperământ sintetic, precum și de un teren de minifotbal. A crescut şi numărul celor adulţi care vin sistematic la Şcoala Sportivă. Astfel, însoţind copiii la antrenamente, ei au posibilitatea să practice badminton, tenis de masă, biliard, joc de dame, şah şi fitness.

Grație unei rodnice colaborări, toate lucrările de renovare a Școlii Sportive sunt realizate cu suportul Consiliului Raional Ocnița, Direcţiei Învăţământ, Federațiilor naționale de Judo și de Fotbal, mai multor agenţi economici.

Un palmares de succes

„La Şcoala Sportivă Ocniţa sunt înscrişi circa 400 de elevi, funcţionează 23 de grupe la 6 probe sportive. Uşa instituției este deschisă mereu pentru fiecare. Unde există sport, este sănătate, cultură şi unitate!”, a menționat Eduard Tintiuc.

Anual, datorită instruirii performante și amenajării Complexului sportiv din Ocnița, peste 50 de discipoli devin premianți ai campionatelor republicane, dintre care 25 la turnee oficiale, 3-4 fiind medaliați la competiții internaționale.

În sezonul 2021/2022, au fost înregistrate următoarele rezultate notabile de către discipolii școlii: Vladimir Tataru s-a clasat pe locul 2 la Cupa Europeană de kickboxing, Jasmina Vodă a fost medaliată cu bronz la Balcaniada Europeană de sambo, iar Ilie Valigurschi a devenit campion național la box. Aceste rezultate vin să completeze palmaresul anilor trecuți: Sergiu Tintiuc, campion mondial la judo printre veterani; Eugen Matveiciuc, campion mondial la judo (cadeți); Denis Reșetnic, medaliat cu bronz la cupa mondială de judo. La capitolul antrenori emeriți îi vom remarca pe Ion Arhilei, Vasili Mostovic, Tudor Blîndu, Nicolae Gîlcă, Victor Crainiuc, Maxim Gîlcă ș.a. – toți fiind specialiști de forță și constituind mândria instituției.

Eduard CIOBANU

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE