Scandal din cauza campaniei „Copiii LGBT în Școala Ta”

622
0
Imagine simbol

Unii politicieni și părinți sunt isterizați. Ce presupune de fapt această campanie?

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, GENDERDOC-M și Platforma Copiilor au anunțat despre susținerea campaniei „Copiii LGBT în Școala Ta”. Campania „Copiii LGBT în Școala Ta” se adresează cadrelor didactice din Republica Moldova pentru a sensibiliza adulții din comunitatea școlară să asigure copiilor LGBT + un mediu educațional incluziv. Anunțul despre această campanie a stârnit revoltă în societate în special după postările din mediul online ale fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, dar și a comunicatului PSRM care cere Ministerului Educației stoparea acestei campanii în școli.

Luni, 7 noiembrie, în presă a apărut știrea despre inițierea campaniei „Copiii LGBT în Școala Ta”, lansată de către Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), GENDERDOC-M și Platforma Copiilor. Marți, 8 noiembrie, fostul președinte Igor Dodon scria pe pagina sa de Facebook că prin această campanie autoritățile promovează desfrâul în școli.

„În calitate de părinte, și cred că voi exprima o poziție împărtășită de majoritatea părinților din Moldova pe cazul dat, sunt categoric împotriva propagandei homosexualității și a desfrâului în școli, băgată insistent de actuala conducere anti-națională și anti-creștină. În multe școli din republică încă nu a ajuns căldura, dar în schimb a ajuns propaganda LGBT”, a scris Dodon.

După aceasta și PSRM a ieșit cu un comunicat prin care condamnă inițiativa și cere Ministerului Educației să interzică campania.

„În loc să soluționeze problemele social-economice, autoritățile moldovenești promovează și sprijină astfel de inițiative prin adoptarea diferitor acte normative, precum și prin susținerea directă și deschisă a comunității LGBT. Este vorba despre organizarea paradelor gay, adoptarea Convenției de la Istanbul într-o versiune inacceptabilă pentru societatea moldovenească și alte inițiative”, se arată în comunicatul PSRM.

Reacția Ministerului Educației și a reprezentanților ONG-urilor care promovează campania

Într-un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării se arată că această campanie nu a fost inițiată sau coordonată cu instituția de resort, iar politicienilor li se recomandă să nu politizeze subiectul.

„Ministerul nu a fost consultat sau informat în prealabil despre campanie. MEC este preocupat de asigurarea unui mediu educațional sigur și protectiv pentru fiecare copil. Referitor la comentariile unor politicieni, considerăm incorectă politizarea subiectului și nu comentăm declarațiile respective”, se arată în comunicat.

La rândul său, Angelica Frolov, membră GENDERDOC-M, susține că această campanie nu are treabă cu Guvernul, cu Maia Sandu și cu programa școlară.

Totodată, Tatiana Corcebaș-Onică, specialistă în comunicare și relații publice la Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului, a declarat pentru zdg.md că nu intenționează să meargă în școli pentru a desfășura această campanie, iar denumirea campaniei nu are legătură cu guvernarea sau programa școlară.

Din păcate, unii citesc doar titlul

Natalia Bzovaia este profesoară la Liceul Waldorf din Chișinău și susține că, din păcate, oamenii citesc doar titlurile știrilor și nu tot articolul, nu se informează corect, din acest motiv apar și isteriile. Natalia susține că această campanie este destinată doar cadrelor didactice, nu copiilor. Este o campanie de sensibilizare la fel ca și în cazul copiilor cu necesități speciale:

„Dacă un băiat are părul lung și o înfățișare mai feminină, iar colegii râd de el, fac glume homofobe sau îl bat după lecții, profesorul trebuie, ar trebui să intervină? Desigur, că e vorba despre stereotipuri. Dar dacă profesorul însuși e homofob și mai face glume proaste?”.

Campania este destinată profesorilor, nu se va preda în școli

„Ce facem cu un copil în prag de suicid, căci i-i frică de faptul că e altfel, iar familia nu tolerează astfel de „dereglări”? Îi povestim că o să treacă? Aici chiar nu putem povesti experiențe de genul: „când am fost și eu ca tine… dar apoi am crescut și mi-a trecut”… Această campanie nu e despre predarea sexului în școală”, ne spune Natalia Bzovaia.

În urma știrilor apărute în presă, un grup de părinți a lansat o petiție prin care cere interzicerea campaniei. „Considerăm inacceptabil să înnobilăm principiile promovate de așa-numita comunitate LGBT, al cărei scop final este molestarea minorilor și, ca urmare, normalizarea relațiilor netradiționale în societate”, se arată în textul petiției.

Copiii care susțin drepturile persoanelor LGBT+ sunt hărțuiți, amenințați cu exmatricularea

Campania se va desfășura în luna noiembrie 2022 și poate fi urmărită pe canalele de comunicare ale organizațiilor GENDERDOC-M și CIDDC, precum și ale comunității Platforma Copiilor.

Copiii care participă în programele CIDDC menționează că LGBT+ este un subiect care îi preocupă și li se încalcă drepturile atunci când își doresc să discute despre acest subiect și nu sunt lăsați. Copiii care susțin drepturile persoanelor LGBT+ sunt discriminați, hărțuiți, luați în derâdere, amenințați cu exmatricularea sau cu scăderea notelor, se arată în comunicatul difuzat de Platforma Copiilor.

Amintim că, în luna aprilie, un adolescent trans s-a sinucis, acesta, o perioadă îndelungată, a fost supus bullying-ului și violenței din partea colegilor de școală.

Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE