De la criminal odios la om care face politică

893
0

Metamorfozele lui Vladimir Plahotniuc în discursul propagandistic al Kremlinului

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 După ce Trezoreria SUA a aplicat sancțiuni lui Vladimir Plahotniuc, directoarea Departamentului de informare și presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a început să îl deplângă pe oligarhul fugar. Responsabila de comunicare a Kremlinului a portretizat autoritățile americane ca putere ocultă mondială care s-ar juca cu destinele oamenilor politici.

„Extrem de controversate sunt persoanele supuse sancțiunilor. Pe de o parte, acestea includ oameni și companii care lucrează la consolidarea relațiilor ruso-moldovenești. Iar pe de altă parte, în aceeași listă a intrat, de exemplu, Plahotniuc. Cine e acesta? Vă amintesc, este un oligarh fugar, un om care a făcut politică, a ocupat o poziție antirusească”, a declarat Zaharova într-un comentariu despre decizia autorităților americane de a-i sancționa pe Ilan Șor, Igor Dodon și toată galeria de agenți ruși care lucrează de zor pentru a ține Chișinăul în zona de influență a Kremlinului.

„Imediat ce omul nu a justificat așteptările, s-a pomenit inutil, este înlăturat și spun că nu a făcut față sarcinilor. Așteptăm liste de sancțiuni pentru Guaido (politician din Venezuela), Tihanovskaia (oponentă din Belarus). Cred că acest moment va avea loc în curând”, a adăugat Zaharova, inoculând ideea unor pretinse standarde duble pe care le are Washingtonul față de partenerii săi.

„La genunchi, la poale, acolo e permis” 

Adevăratele scopuri ale acestei decizii privind sancțiunile aplicate lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc nu ar fi democrația, lupta împotriva corupției, a subliniat Zaharova, ci o tentativă de a distrage atenția de la situația social-politică dificilă în care se află Republica Moldova.

„Este de fapt o abatere de la situația social-economică din Moldova. Actuala guvernare s-a ascuns sub umărul occidental”, a spus angajata Ministerului Afacerilor Externe. „Dar cine le va permite să se apropie de umărul occidental? La genunchi, la poale, acolo e permis.”

Discursul despre așa-zisele „încercări eșuate și zadarnice” ale Chișinăului pe calea integrării europene face parte din narațiunile false ale Kremlinului, care au menirea să descurajeze efortul autorităților moldovenești de a implementa reforme și de a consolida statul de drept.

Un alt pretext al deciziei SUA, în opinia Mariei Zaharova, este o pretinsă „răzbunare a Washingtonului pe opoziția locală”, „provocarea unor tendințe antiruse în societatea moldovenească”. „Din asta trebuie să tragem niște lecții, dacă acum SUA au introdus sancțiuni împotriva lui Plahotniuc, care acum câțiva ani era favoritul lor absolut, actuala guvernare are ceva garanții că nu vor fi următorii în aceleași liste?”, a spus angajata midului.

Dosarele lui Plahotniuc deschise la Moscova

Vladimir Plahotniuc are două dosare deschise la Moscova până în 2019, în perioada guvernării PDM. Unul dintre acestea se referă la Laundromat – schema de spălare de bani din Federația Rusă prin intermediul sistemului de justiție din Republica Moldova. Potrivit oamenilor legii din Rusia, Vladimir Plahotniuc este „unul dintre organizatorii unei grupări criminale internaționale specializată în tranzacții valutare ilegale de amploare”.

Pe 22 februarie 2019, Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse a anunțat că politicianul moldovean Vladimir Plahotniuc a fost implicat în organizarea retragerii ilegale din Rusia a peste 37 de miliarde de ruble în perioada 2013-2014.

„Organizatorii activităților ilegale au fost Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, care au cetățenia Federației Ruse”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei în februarie 2019. „În 2013-2014, membrii comunității infracționale, sub diverse pretexte, folosind documente falsificate, au transferat fonduri în valută din conturile persoanelor juridice controlate de acestea în Banca Zapadnîi și Banca Funciară din Rusia în conturile unor persoane nerezidente la BC Moldindconbank SA din Moldova și ale altor organizații străine sub pretextul vânzării de valută.”

Plahotniuc și rețeaua de droguri

Cel de-al doilea dosar deschis de Moscova pe numele lui Vladimir Plahotniuc a fost pentru trafic de droguri în iunie 2019. Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei l-a acuzat atunci în lipsă pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, pentru organizarea unei comunități criminale și 28 de episoade de contrabandă de droguri.

„Șefi și membri ai unei societăți criminale internaționale au organizat un canal de contrabandă a unor loturi deosebit de mari de hașiș din țările nord-africane în tranzit prin UE către UE și țările CSI. S-a efectuat vânzare ilegală, inclusiv pe teritoriul Federației Ruse. Acest grup de crimă organizată a fost creat în vara anului 2012 de Oleg Pruteanu (un personaj din anturajul lui Plahotniuc), o autoritate penală, și complicii săi din Moldova și Spania”, se menționa într-un comunicat al autorităților ruse.

Faptul că Rusia îl portretizează în prezent pe Plahotniuc drept „un om care a făcut politică”, în opinia comentatorului politic Ion Tăbârță, nu reprezintă decât „o anumită cârdășie” dintre Plahotniuc și Moscova „pentru a deturna actualul guvern proeuropean din Republica

Moldova”.

„Sunt acceptate toate mijloacele”

„Pentru acest obiectiv sunt acceptate toate mijloacele. De exemplu, Ilan Șor era indezirabil la Moscova, însă vedem acum că acesta este în grații. Cunoscând relațiile apropiate dintre Șor și Plahotniuc, este ușor de presupus că, de fapt, cei doi acționează împreună. Dacă Șor este omul Moscovei, și Plahotniuc discută cu Moscova. Pur și simplu, până la decizia SUA, nu o făcea vizibil. Asta înseamnă că el nu s-a retras niciodată din politică pentru a influența anumite procese. Lui nu îi convine ce se întâmplă în Moldova, guvern proeuropean, reforme, el vrea să conserve o anumită situație.”

Vladimir Plahotniuc a fugit pe 14 iunie 2019 din Republica Moldova. Pe 13 ianuarie 2020, Departamentul de Stat al SUA i-a refuzat fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, viza de ședere pe teritoriul SUA, motivând implicarea acestuia în „semnificative acte de corupție” în Republica Moldova.

De asemenea, invocând aceeași cauză, autoritățile americane au declarat întreaga familie Plahotniuc drept „neeligibilă” pentru a primi vize de ședere pe teritoriul SUA. „În calitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte de corupție care au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice din Moldova”, se menționează în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE