Efectul va fi zero

480
0
Demonstrație de sprijin pentru agresor și ocupant. O delegație a Partidului Socialist condusă de Vlad Bătrîncea a vizitat Moscova Foto: facebook Vitali Andrievski

Experți, despre vizita socialistului Bătrîncea la Moscova

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea, împreună cu Olga Cebotari, membru al Comitetului Executiv al PSRM, au efectuat o vizită la Moscova în perioada 17-19 octombrie. Cei doi au avut mai multe întâlniri cu deputați ai Dumei de Stat, la care s-au rugat ca Federația Rusă să revizuiască prețurile la gaze și să accepte revenirea produselor moldovenești pe piața rusă. De asemenea, părțile au subliniat importanța respectării statutului constituțional de neutralitate al Republicii Moldova și neadmiterea implicării acesteia în orice scenariu militar. Analistul Nicolae Negru susține că efectul acestei vizite va fi zero. Ion Tăbârță a declarat că astfel de vizite ale socialiștilor la Moscova sunt ceva obișnuit.

Săptămâna trecută, opt partide politice de opoziție au anunțat lansarea platformei „Agenda comună”. PSRM a declarat că aceasta este „o nouă fabrică de idei politice și proiecte comune de la inițiative legislative la acțiuni comune de protest și discuții la nivel național”. După lansarea agendei, Vlad Bătrîncea și Olga Cebotari au efectuat o vizită de două zile la Moscova.

În perioada 17-19 octombrie, secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea, împreună cu Olga Cebotari, membru al Comitetului Executiv al PSRM, au efectuat o vizită la Moscova. Cei doi au avut mai multe întâlniri cu deputați ai Dumei de Stat. Printre aceștia se numără Veaceslav Makarov, vicepreședintele fracțiunii „Rusia Unită”, Leonid Kalașnikov, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, Serghei Mironov, președintele fracțiunii „Spravedlivaia Rossia” în Duma de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse.

Bătrîncea a solicitat autorităților Federației Ruse să contribuie la revizuirea prețurilor la gaze pentru partea moldovenească în vederea susținerii cetățenilor Moldovei. Totodată, socialistul a menționat că își dorește revenirea produselor moldovenești pe piața rusă și asigurarea accesului pe această piața pentru toți producătorii din Moldova.

În cadrul întrevederii cu Leonid Kalașnikov, părțile au subliniat importanța respectării statutului constituțional de neutralitate al Republicii Moldova, remarcând necesitatea menținerii păcii și stabilității în statul moldovenesc și neadmiterea implicării acesteia în orice scenariu militar.

 „Socialistul a plecat la Moscova după noi instrucțiuni”

Primul care a reacționat la vizita socialiștilor la Moscova a fost deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

„Azi unul e în drum spre Moscova după noi instrucțiuni, unul e în arest la domiciliu și unul e primar care se ține cât mai departe de primii doi. Cândva erau echipă legată cu panglica negru-oranj. Să nu fi fugit Plahotniuc, până acum erau echipă”, scrie acesta pe pagina sa de Facebook.

Solicitat de „Gazeta de Chișinău”, analistul politic Nicolae Negru a declarat că Moscova își caută alt înlocuitor.

„Cât privește PSRM, este clar că ei au fost finanțați de către Moscova, au legături cu Moscova. Electoratul lor tânjește după Moscova. Desigur că după ce a pierdut Dodon și ei înșiși au pierdut alegerile parlamentare, se află într-o criză, dar acum încearcă să iasă din această situație. Moscova își caută alt înlocuitor, se vede că Dodon nu-i mai satisface, este compromis. Dodon nu mai satisface nici partidul socialiștilor. Vom vedea cu ce se vor termina toate aceste procese judiciare.

Să nu uităm că deputații socialiști au o tradiție de a merge la Moscova. După alegerile din 2021 au mers în număr de 35 de deputați, așa că drumul bătătorit ei nu l-au uitat. Moscova are acum un interes, să destabilizeze situația și să răstoarne guvernarea”, spune Negru.

Expertul politic menționează că Moscova va investi mai mult în Șor.

„Efectul vizitei la Moscova a socialistului Bătrîncea va fi zero. Moscova va investi mai degrabă în Șor pentru că are un anumit electorat, au pus și ei umărul la popularizarea lui Șor și la aceste proteste. E ridicol, este o modalitate a Moscovei de a promova separatismul, la fel cum o fac în Comrat”, specifică Nicolae Negru.

Solicitat să comenteze vizita celor doi membri socialiști la Moscova, Ion Tăbârță a declarat că astfel de vizite sunt ceva obișnuit în special pentru acest partid.

 Ion Ceban, Ion Chicu, Victor Stepaniuc, Mark Tkaciuk, printre membrii platformei

Reprezentanții a opt partide politice de opoziție din R. Moldova au anunțat marți, 11 octombrie, lansarea platformei „Agenda comună”.

La eveniment au participat – primarul Chișinăului, Ion Ceban, liderii și deputații Parlamentului din partea Partidului Socialiștilor – Vlad Batrîncea, Adela Răileanu și Maxim Lebedinschi, ex-prim-ministru al R. Moldova, Ion Chicu, reprezentanții PLDM – Tudor Deliu și Iulian David, reprezentanții „Congresului Civic” – Iurie Muntean, Mihail Poleanschi și Mark Tkaciuk, președintele Partidului Popular Socialist din Moldova, Victor Stepaniuc, liderul „Speranța-Nadejda”, Andrei Donica.

„Participanții la întrunire au fost unanimi în opinia că platforma instituită trebuie să poarte un caracter de deschidere maximă, la lucrările acesteia fiind invitați reprezentanți ai partidelor de dreapta și de centru-dreapta, ai mediului de experți și organizațiilor neguvernamentale, ai tuturor instituțiilor media interesate.

Rezolvarea crizei gazelor și crizei energetice, a problemei creșterii prețurilor și tarifelor, cum se poate de ripostat competent la atacul guvernării asupra drepturilor civile – toate aceste chestiuni se vor află în centrul atenției platformei «Agenda comună»”, menționează Partidul Socialiștilor într-un comunicat de presă. Aceștia și-au propus ca în fiecare zi de marți să se întrunească în ședință.

Pe 18 octombrie, noua platformă a rămas fără un membru. Niciun reprezentant al PLDM nu a venit la cea de-a doua reuniune a platformei. Anterior, unul dintre liderii PLDM, Tudor Deliu, care a participat la ședința de constituire a „Agendei comune” a declarat pentru „Ziarul Național” că a nimerit din întâmplare la acea reuniune și nu știa despre ce este vorba (!).

Experți despre „Agenda comună” a partidelor de opoziție: Nu au pondere de lideri naționali

Nicolae Negru susține că noua platformă nu va avea sprijin electoral.

„Sunt lideri marginali într-un fel, destul de activi, dar nu au sprijin electoral. Ei vor să se facă văzuți, remarcați, dar au mai fost încercări de acest gen și nu am văzut deocamdată cu ce ar putea ei ademeni electoratul.

Mie mi se pare că este nevoie de forțe politice noi, și sondajele demonstrează acest lucru, de lideri noi. În acest caz liderii nu vor avea succes, deoarece au mai avut încercări fără izbândă.

Circulă ideea unui guvern de salvare națională. Probabil, și ei sunt alimentați din acest izvor și se bagă în seamă. Idei sunt multe, dar cine să le realizeze, este nevoie de politicieni capabili”, punctează expertul.

Ion Tăbârță a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că se încearcă în acest mod o coagulare a stângii politice, a unor persoane care ar putea să fie potențiali lideri.

„Este o întrunire a liderilor politici care au fost cândva influenți și alții care vor să se afirme pe arena politică, însă nu prea am văzut în spatele lor proiecte politice. Aici mă refer la Ion Ceban și Ion Chicu. Este evident că acum se încearcă în acest mod o coagulare a stângii politice, a unor persoane care ar putea fi potențiali lideri. PSRM-ul este prezent aici, are un anumit electorat, are anumite structuri, dar problema este în lider. E clar că Igor Dodon nu mai poate fi lider pentru că este compromis, are probleme în justiție. Deocamdată alți politicieni din acest partid, chiar și Vlad Bătrîncea, nu au pondere de lideri naționali, de aceea s-au și adunat ca, pe baza electoratului PSRM, să identifice un nou lider național de stânga, pentru a crea un nou partid influent”, spune Tăbârță.

Despre prezența primarului Ion Ceban, care în ultimul rând susține că ar fi proeuropean, Tăbârță spune că este un primar proeuropean mai mult de fațadă, însă carierea sa profesională, profilul său, legăturile sale nu-i vor permite să plece din zona de stânga a politicului moldovenesc.

Carolina CHIRILESCU

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE