Reacția „Teleradio-Moldova”, după ce primarul Chișinăului a afirmat că-i „pare rău că pentru prima data Moldova 1 nu transmite Liturghia de Hramul Chișinăului”

864
0

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a emis vineri, 15 octombrie, un comunicat în care își exprimă „regretul și nedumerirea” față de decizia conducerii Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, care nu a transmis în direct, vineri, 14 octombrie (de hramul orașului Chișinău), serviciul divin oficiat la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” dedicat sărbătorii Acoperemântului Maicii Domnului, care este și hramul municipiului Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Considerăm tendențioasă afirmația conducerii serviciului public de radiodifuziune și televiziune din Republica Moldova prin care, acuză subtil Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, în persoana Întâistătătorului ei – Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, de „susținere fățișă sau indirectă a războiului din Ucraina”, scrie în comunicatul difuzat de Mitropolie.

După ce vineri, 14 octombrie, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a afirmat că-i „pare rău că pentru prima data Moldova 1 nu transmite Liturghia de Hramul Chișinăului”, directorul general al Companiei, „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu, a venit cu o reacție.

Vlad Țurcanu a scris un mesaj pe pagina sa de Facebook în care menționează că Compania „Teleradio Moldova” își rezervă dreptul, în conformitate cu legile în vigoare și propriile sale regulamente, de a restricționa accesul la posturile publice de radio și televiziune a acelor cetățeni moldoveni, inclusiv a unor înalți demnitari bisericești, care susțin fățiș sau indirect agresiunea militară împotriva Ucrainei, în urma căreia în țara vecină au murit și mor mii de oameni nevinovați.

„În legătură cu declarația primarului municipiului Chișinău, domnul Ion Ceban, referitoare la nedifuzarea la postul public de televiziune Moldova 1, cu ocazia Hramului orașului Chișinău, a Liturghiei de la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”, compania „Teleradio Moldova” precizează următoarele:

TV Moldova 1 a transmis în direct, în dimineața zilei de 14 octombrie 2022, între orele 8.00-9.30, o slujbă religioasă dedicată Hramului orașului Chișinău, de la biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din capitală, care are același hram ca și orașul Chișinău. Deși în Chișinău există câteva altare închinate sărbătorii de astăzi, cum este unul dintre cele 3 altare ale Catedralei „Nașterea Domnului”, închinat Acoperământului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și, de asemenea, unul dintre altarele Catedralei „Sf. Teodor Tiron” a Mănăstirii Ciuflea, o biserică înălțată în totalitate în cinstea Sf. Acoperământ al Maicii Domnului în Chișinău este cea de la care compania „Teleradio Moldova” a transmis în direct un serviciu divin. În același timp, compania „Teleradio Moldova” ține să menționeze că în ultimele zile a transmis o serie de emisiuni și reportajte consacrate Hramului orașului Chișinău, după cum se poate constata prin accesarea site-ului oficial al instituției, www.trm.md.

Nu în ultimul rând, „Teleradio Moldova” a pus la dispoziția autorităților municipale, la cererea acestora, pentru desfășurarea unor evenimente culturale consacrate Hramului orașului Chișinău, Orchestra Simfonică condusă de prim-dirijorul acesteia, maestrul Gheorghe Mustea.

Regretăm, în aceste condiții, atitudinea arbitrară a primarului capitalei față de „Teleradio Moldova” și îl asigurăm de deplina gătință a instituției publice a audiovizualului de a reflecta evenimentele de interes public din Republica Moldova, inclusiv din Chișinău.

În același timp, compania „Teleradio Moldova” își rezervă dreptul, în conformitate cu legile în vigoare și propriile sale regulamente, de a restricționa accesul la posturile publice de radio și televiziune a acelor cetățeni moldoveni, inclusiv a unor înalți demnitari bisericești, care susțin fățiș sau indirect agresiunea militară împotriva Ucrainei, în urma căreia în țara vecină au murit și mor mii de oameni nevinovați”, a scris Vlad Țurcanu pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, joi, 13 octombrie, după finalizarea lucrărilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a fost decorat de către Patriarhul Kirill cu una dintre cele mai înalte distincții ale Patriarhiei Moscovei – Ordinul Patriarhal, „Cuviosului Serafim de la Sarov”, scrie într-un comunicat emis de Mitropolia Moldovei.

De asemenea, Mitropolitul Vladimir a oficiat în ultimele duminici și de sărbători servicii divine în biserica cu hramul „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova, Reprezentanța Bisericii Ortodoxe din Moldova.

În timpul liturghiei din 9 octombrie, condusă de ÎPS Vladimir, au fost rostite rugăciuni pentru armata agresoare, dar şi pentru Vladimir Putin: „Încă ne rugăm ţie, Dumnezeului nostru, pentru conducătorul statului rus – Vladimir Vladimirovici. Dă-i Doamne, milă, îndurare, sănătate şi mulţi ani. Păzeşte-l de toţi duşmanii văzuţi”.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE