Analiști politici despre cât de justificată e acțiunea de ridicare a corturilor instalate de protestatarii lui Șor în centrul Chișinăului

592
0

În spațiul public au apărut opinii împărțite privind acțiunea poliției de a ridica forțat duminică, 16 octombrie, corturile protestatarilor lui Șor, care s-au aflat în centrul capitalei din 18 septembrie. Analistul politic Anatol Țăranu susține că poliția a acționat corect deoarece „acest protest este o încercare de a schimba niște lucruri insuflate de forțele oligarhice”. Iar politicanul Igor Munteanu este de părerea că „atunci când există suspiciuni asupra faptului că inițiatorii sau organizatorii protestelor utilizează resurse nedeclarate, creează deficit de democrație printr-un discurs de ură, autoritățile și instituțiile specializate trebuie să aibă grijă ca aceste manifestații să fie curmate ori să fie readuse în câmpul legal”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Polițiștii au ridicat duminică, 16 octombrie, corturile instalate de oameni aduși organizat la protestele Partidului „Șor” în centrul capitalei, în condițiile în care au fost depășite cele patru ore de protest prevăzute de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). Timp de o săptămână au fost inițiate 178 de proceduri contravenționale pentru încălcările admise de protestatari, anunță printr-un comunicat forțele de ordine.

GAZETA de Chișinău a solicitat unor analiști politici să comenteze acțiunea poliției întrebându-i dacă aceasta a fost determinată de pericolul real al unei lovituri de stat, pusă la cale de organizatorii protestelor, sau de necesitatea de a debloca artera centrală a Chișinăului.

Analistul politic Anatolie Țăranu crede că „explicația care a fost adusă de poliție este una plauzibilă. Protestatarii au încercat să încalce prevederile legale. Există o interdicție legală de a instala corturi pe partea carosabilă a drumului. Au încercat să facă acest lucru. Astfel, au depășit limitele legale și au fost sancționați pentru aceasta, iar sancțiunile s-au extins și asupra corturilor instalate de mai mult timp. Până la urmă această acțiune, pe care o bună parte din societate o interpretează ca pe un protest nedemocratic, nu reflectă acțiuni democratice. Acest protest, mai degrabă, este o încercare de a schimba niște lucruri insuflate de forțele oligarhice. Din acest punct de vedere, poliția a procedat justificat.”

Cât privește vehicularea ideii despre crearea unui așa-zis „Front al Salvării Naționale” dintre Șor, Dodon și Cavcaliuc, Anatol Țăranu susține că „acest așa-numit Comitet al salvării naționale, sau cum mai este numit, apare foarte toxic în spațiul public din cauza că este inițiat și condus de personaje asupra cărora planează suspiciuni rezonabile de corupție. Și dacă este așa, atunci e clar că structura în cauză nu este menită să-și înfăptuiască prerogativele anunțate oficial, ci mai degrabă urmărește scopul de a realiza interesele acestor personaje obscure. Nu cred că această inițiativă are sorți de izbândă. Mai mult decât atât, însuși nocivitatea publică a acestei structuri îi va face pe cei care vor adera la ea să împartă responsabilitatea, inclusiv imaginea șifonată, cu organizatorii acestei acțiuni. Nu dau multe șanse acestei structuri de a deveni una viabilă”.

Igor Munteanu, ex-deputat, expert al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS), ne-a spus că „Asemenea acțiuni de protest sunt permise într-o societate democratică atâta vreme cât cetățenii care participă la asemenea acțiuni se comportă adecvat, nu afectează ordinea publică, nu afectează libertatea celorlalți și nu deturnează funcționarea sistemelor vitale pentru un oraș, cum este transportul public. Există și situații excepționale, care trebuie să fie determinate și luate într-un anumit context. Atunci când, de exemplu, există premeditat  suspiciuni asupra faptului că inițiatorii sau organizatorii acestor proteste utilizează resurse nedeclarate, creează deficit de democrație printr-un discurs de ură, evident că autoritățile și instituțiile specializate trebuie să aibă grijă ca aceste manifestații să fie curmate ori să fie readuse în câmpul legal. Nu știu, în acest moment, care sunt motivele pentru care poliția a intervenit, intervine, ca să confiște corturile și să oprească această manifestație. Iar acuzația de lovitură de stat încă trebuie probată. Dacă poliția are această suspiciune, ea trebuie să fie bazată pe niște fapte. Nu pot să speculez pe supozițiile asupra motivelor care au alertat poliția să intre în forță. Și sper mult că această intrare în forță nu a cauzat vătămări corporale sau alte lucruri pentru care poliției i s-ar reproșa ceva. Pe mine personal ca cetățean și locuitor al capitalei mă deranjează faptul că, în acest perimetru între două instituții importante ale statului, se consumă alcool, există  multă obscenitate și există lucruri care depășesc limitele bunei cuviințe și condițiile în care anumite manifestări publice sunt permise de lege.”

Despre discuțiile referitoare la crearea unei structuri între Dodon, Șor și Cavcaliuc, Igor Munteanu ne-a spus că nu a auzit nimic despre această acțiune și că nu se poate pronunța. Dar „orice fel de asociere între aceste personaje ciudate, exotice și cu schelete în dulap nu trezește decât dezaprobarea publicului, pentru că acest personaj – Șor, trebuie să fie la pușcărie, dar nu trebuie să se plimbe liber. El este așteptat. Și dacă poate inspira cu foarte mulți bani și cu organizarea masivă protestele cetățenilor, putem spune că el doar capitalizează nevoile și suferințele oamenilor în acest moment complicat”.

Menționăm faptul că Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță printr-un comunicat publicat ieri, 16 octombrie, că „una dintre multiplele încălcări admise de protestatari a fost blocarea intenționată a traseului, instalând din nou corturile pe artera de circulație a transportului”.

„Precizăm faptul că acțiunile protestatarilor au avut scopul de destabilizare, fiind evitat orice dialog cu forțele de ordine; fiind încălcate regulile stabilite anterior în cadrul ședinței comune; fiind admise în mulțime persoane în stare de ebrietate, cu comportament dubios și obiecte periculoase la ele, iar în corturile acestora au fost depistate cutii cu obiecte pirotehnice.

Somați de nenumărate ori la conformare și atitudine, organizatorii protestului au ignorat vădit cerințele oamenilor legii”, scrie în comunicatul IGP.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE