Dodon crede că dosarul lui va „ajunge în manualele de jurisprudență” și o avertizează pe succesoarea Sandu că-i va urma calea prin judecăți

461
0

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, crede că dosarul „Kuliok” în care figurează în calitate de bănuit, „va ajunge în manualele de jurisprudență” și o avertizează pe actuala președintă, Maia Sandu, că-i va călca pe urme prin judecăți.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Dat fiind faptul că dosarul este unul de importanță națională, pentru că niciodată în 31 de ani de independență președintele nu a ajuns aici și dat fiind faptul că actualul președinte al țării urma să ajungă aici, la sigur o să ajungă, trebuie să se examineze foarte atent tot ceea ce ține de procedură, pentru că acest caz o să intre în manualele de jurisprudență din Republica Moldova”, a declarat trufaș Igor Dodon în fața sediului Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Fostul șef de stat s-a înfățișat luni, 17 octombrie, la prima ședință de judecată pe marginea dosarului numit generic „Kuliok”.  La prima ședință, avocații bănuitului au cerut revocarea procurorilor care instrumentează cazul, motivând că nu ar fi suficient de experimentați, iar după ce solicitarea le-a fost respinsă, apărarea a cerut recuzarea unuia dintre judecători, care, de asemenea, nu a fost acceptată.

„Pentru că se judecă cazul unui fost președinte, dar în Constituție este scris că fostul președinte poate fi judecat, dar trebuie să i se scoată imunitatea în Parlament cu 67 de voturi. De aceea sunt o mulțime de elemente până a intra în detalii pe dosar”, a argumentat Dodon.

Deocamdată, fostul președinte a mai primit 20 de zile de arest la domiciliu la solicitarea procurorilor care instrumentează cazul.

Precizăm că, în luna mai, curent, Procuratura Generală a dispus începerea urmăririi penale în dosarul numit generic „kuliok”. La baza dosarului stau înregistrările video din 2019 în care fostul lider al democraților, fugarul Vlad Plahotniuc, îi transmite lui Dodon o pungă de plastic, în care se presupune că era aproape un milion de dolari. La sfârșitul lunii mai, Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află până în prezent. Fostul șef al statului este acuzat de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, finanțare ilegală a partidului și trădare de Patrie.

În ziua arestului lui Dodon, procurorii anticorupție și cei de la CNA și SIS au descins cu percheziții în mai multe locații, inclusiv în casa de la Sadova a familiei Dodon. Potrivit procurorilor, „bunurile și banii rezultați sau utilizați în comiterea faptelor investigate depășesc valoarea de zeci de milioane de lei, incluzând valută, bunuri imobile, mijloace de transport”.

Alături de Igor Dodon, este cercetat și cumnatul acestuia, Petru Merineanu. Potrivit procurorilor, în cadrul efectuării perchezițiilor, acesta a încercat să distrugă, prin înghițire, înscrisurile depistate la domiciliu prin care se confirmau tranzacții de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile în valoare de circa 700 000 de euro. În aceleași circumstanțe, procurorii și ofițerii au depistat circa 37 000 de euro, care erau păstrați la domiciliul persoanei supuse percheziției. Atât mama fostului președinte, cât și fosta primă doamnă au statut de complici.

Fostul președinte mai este judecat în  dosarul denumit generic ,,Energocom”. El  este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat. Învinuirea se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului.

Potrivit procurorilor, Dodon ar fi semnat, contrar atribuțiilor sale, un aviz care a favorizat încheierea unui contract prejudicios de achiziție a energiei electrice. În consecință, statul a suportat daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari SUA. Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturile consumatorilor finali din Moldova.

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE