„Considerăm că ridicarea corturilor de pe trotuarul din scuarul Parlamentului și din fața președinției și sistarea întrunirii a fost disproporționată și abuzivă”

501
0

Amnesty International Moldova, Centrul de Politici și Reforme, Asociația Promo-LEX și Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy) au publicat o declarație comună în care au condamnat „încălcarea dreptului la libertatea întrunirilor admisă de autoritățile publice în seara zilei de 16 octombrie 2022 prin dispersarea protestului desfășurat în fața Parlamentului Republicii Moldova”. De asemenea, președintele CRJM, Vladislav Gribincea, a explicat din punct de vedere juridic de ce nu a fost respectată legea când au fost scoase corturile protestatarilor Partidului „Șor”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Câteva asociații obștești cer autorităților să acționeze „în strictă conformitate cu legea și standardele internaționale în domeniul drepturilor omului” atunci când gestionează întrunirile publice.

„Prin prezenta declarație condamnăm încălcarea dreptului la libertatea întrunirilor admisă de autoritățile publice în seara zilei de 16 octombrie 2022 prin dispersarea protestului desfășurat în fața Parlamentului Republicii Moldova cu excepția părții carosabile și cerem autorităților să acționeze în strictă conformitate cu legea și standardele internaționale în domeniul drepturilor omului atunci când gestionează întrunirile publice.

Astfel, în data de 16 octombrie 2022, după încheierea acțiunii săptămânale de protest a Partidului Șor, poliția și carabinierii au intervenit pentru a înlătura protestatarii din centrul capitalei, și anume, au evacuat corturile de pe partea carosabilă din preajma monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt, precum și din scuarul Parlamentului și din fața Președinției.

Considerăm că ridicarea corturilor de pe trotuarul din scuarul Parlamentului și din fața președinției și sistarea întrunirii a fost disproporționată și abuzivă. Ridicarea corturilor de pe carosabil este justificată prin aplicarea prevederilor art. 9 al. 2 a Legii nr. 26. În același timp, nu există temei legal pentru ridicarea corturilor de pe trotuar, or acestea au fost instalate în cadrul unui protest pașnic și nu blocau deplasarea pietonilor și nici căile de acces spre edificiile publice. Intervenția forțelor de ordine este prin urmare, disproporționată pentru că nu a făcut distincție între elementele legale și pașnice ale întrunirii, pe de o parte, și elementele sale ilicite, pe de alta.

Vom remarca faptul că la data și ora acțiunilor poliției nu a existat vreo decizie emisă de către autoritatea publică locală în virtutea prevederilor articolul 5 (3) al Legii privind întrunirile, care ar limita desfășurarea întrunirilor pentru data de 17 octombrie 2022 legată de vizita delegațiilor oficiale. Însă, chiar și în pofida vizitelor de rang înalt, întrunirea putea să fie desfășurată astfel încât ambele acțiuni să se desfășoare concomitent.

Îndemnăm organizatorii, autoritatea publică locală împreună cu poliția și carabinierii să asigure o comunicare eficientă care să asigure desfășurarea întrunirii în mod pașnic și responsabil.

Autoritățile publice trebuie să explice și să justifice foarte clar, care a fost necesitatea dispersării protestului din fața parlamentului și care a fost alternativa oferită protestatarilor pașnici. Autoritățile publice trebuie să justifice și faptul confiscării și distrugerii bunurilor participanților la întrunire.

Libertatea întrunirilor este un drept necesar într-o societate democrată. Limitarea acestui drept poate avea loc doar în anumite circumstanțe, prevăzute de Constituție și documentele internaționale din domeniul drepturilor omului la care Republica Moldova este parte.

Pentru a fi legale și legitime aceste limitări trebuie să fie prevăzute de lege, să urmărească un scop legitim și să fie necesare într-o societate democratică, inclusiv să fie proporționale”, scrie în declarație.

La rândul său, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, a explicat din punct de vedere juridic, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, de ce nu a fost respectată legea când au fost scoase corturile protestatarilor Partidului „Șor”.

„Pentru dispersarea unui protest, conform legii (art. 21-22 din Legea cu privire la întruniri), sunt necesare:

  1. încălcarea ordinii publice sau chemările la violență;
  2. nesubordonarea cerințelor administrației locale;
  3. solicitarea repetată a administrației publice locate de dispersare benevolă și oferirea timpului rezonabil pentru aceasta;
  4. refuzul organizatorilor protestului de dispersare benevolă;
  5. solicitarea administrației locale pentru intervenția poliției.

Am dubii că aceste cerințe au fost respectate la dispersarea protestului de ieri, iar prin încălcarea legii nu e posibil de edificat un stat bazat pe drept. 

Pentru un judecător, de ce cerințele legale nu au fost respectate, dacă măsura a fost justificată (sunt tentat a crede că putea fi justificat) și de ce s-a intervenit atât de târziu, nu are nicio relevanță atât timp cât nu a fost respectată legea.

Vă rog să priviți la această postare exclusiv ca la o explicație juridică. Nu am nicio intenție să critic sau să favorizez vreo tabără politică. Din contra”, a scris Vladislav Gribincea într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Amintim că protestatarii lui Șor au instalat corturile la 18 septembrie.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE