Muzica, balsamul sufletului omenesc Impresii de la Gala Excelenței Muzicale – 2022

856
0

Dacă muzica este hrana iubirii, cântați, dați-mi-o până la saturație, spunea, inspirat, William Shakespeare. Într-adevăr, dintre toate artele această hrană a iubirii este cea mai cosmică, mai mirifică, mai seducătoare -, o adevărată regină a Planetei Albastre! Ea le întrece pe toate! Dacă muzica nu poate exista fără om, nici omul nu poate exista fără muzică. Ea sălășluiește latent în forul interior al fiecăruia, chiar și în cel al omului afon. Ea este balsamul contra durerilor de tot felul: fizice, sufletești, psihice. Ea s-a născut odată cu apariția vieții și se va sfârși odată cu dispariția civilizației homo sapiens sau, mai degrabă, nu va dispărea niciodată, ci acolo, în înalturile cerului, se va preface în muzica sferelor…

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cu un magnific regal și-a desfătat publicul meloman Ediția a IV-a a Galei Excelenței Muzicale – 2022, eveniment organizat pe 11 octombrie de către Uniunea Muzicienilor în parteneriat cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” și cu suportul Ministerului Culturii al Republicii Moldova. O seară de neuitat îi aștepta pe împătimiții de muzică aleasă la Palatul Republicii, unde, rând pe rând, cei mai de seamă muzicieni și interpreți din republică au urcat pe scenă pentru a le răsfăța sufletele.

Gala, moderată de jurnalistul și actorul Andrei Porubin cu șarmul care-l caracterizează, l-a ținut locului de la primul acord până la ultimul pe Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care, de regulă, din cauza agendei încărcate, participă doar la începutul evenimentelor culturale. De data aceasta i-a fost însă cu neputință să plece, regalul l-a vrăjit, precum s-a întâmplat cu toți spectatorii prezenți în sală. Și cum să nu te vrăjească orchestra Proactive dirijată de Mihail Agafița, vocile de aur ale Osoencelor, vioara Petrei Pleșca, clapele pianului atinse de duetul Iurie Mahovici și Anatol Lapicus sau de mânuța Martinei Meola? Cum să nu te fascineze vocea Cristinei Scarlat sau a Nataliei Tanasiiciuc, naiul lui Marin Gheras, muzica corporală a Galinei Tanmoșan și a lui Cristian Luniov, chitara lui Mihail Agafița și cea a lui Viorel Burlacu, vocea lui Pașa Parfeni sau a lui Dumitru Mâțu, sau cea a Tatianei Costiuc? Și pentru că sfârșitul încununează opera, ca un punct culminant al serii s-au reunit vocile lui Pașa Parfeni, a Cristinei Scarlat, a lui Dumitru Mâțu, a Tatianei Costiuc, ale elevilor Centrului Republican pentru Copii și Tineret „Artico” și ale Studioului Muzical Coral „Lia-Ciocârlia”, într-o superbă interpretare a „We are the world” de M. Jackson și Lionel Richie.

Prin aplauzele lor spectatorii au exprimat sincere mulțumiri amfitrioanei acestei superbe seri muzicale, doamna Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și sufletul Galei Excelenței Muzicale, iată, deja al patrulea an, cea care a adunat sub același acoperiș mai mulți parteneri: Agenția „Arta Union” – Germania, Primăria municipiului Chișinău, Rotary Club Chișinău, Rotari Club Suceava, Vinăria Rădăcini, Compania E.C.O. Luna – Italia, Fundația „Arta VIE”, Filarmonica „George Enescu” Botoșani, Moldova Agroindbank, Moldtelecom, Asociația „Artemida”, Fundația „Moldova World Children`s Fund”, Asociația MORA, Eco-Resort Butuceni, Casa Rinaldi. Reprezentanții acestor parteneri au avut plăcerea și onoarea să înmâneze trofeul Galei Excelenței Muzicale-2022 și premiile ediției curente următorilor laureați: ZDOB și ZDUB și FRAȚII ADVAHOV (ambasadori ai culturii muzicale), MARTINA MEOLA, PETRA PLEȘCA (descoperirea anului), ALEXANDRA CONUNOVA (premiul de excelență pentru arta interpretativă), TEODOR ZGUREANU (dedicație și devotament), MARIN GHERAS (premiul „Serghei Lunchevici” pentru cel mai bun instrumentist), SURORILE OSOIANU (cea mai bună formație folclorică), TATIANA COSTIUC, DUMITRU MÂȚU (premiul „Maria Bieșu” pentru vocea anului – operă), DUMITRU GOIA (diplomă de excelență pentru dezvoltarea artei muzicale academice), VIOREL BURLACU (premiul „Iurie Sadovnic” pentru promovarea muzicii folk), VLADIMIR DRAGOȘ (legenda scenei lirice), OLEG CONSTANTINOV (premiul „Veronica Garștea” pentru cel mai bun dirijor de cor), DUMITRU TANMOȘAN (premiul „Vladimir Curbet” pentru cel mai bun coregraf), FELIX BESSONOV (omul din culise), ALA DONȚU (premiul „Elena Fedcu” pentru inovație regizorală în domeniul concertistic), NICOLAE DANDIȘ (diplomă de excelență pentru promovarea și susținerea culturii), PASHA PARFENI (premiul „Ștefan Petrache” pentru cel mai bun interpret de muzică ușoară), ILIE ROTILĂ CROITORU (premiul „Valentin Doga” pentru management artistic în domeniul muzicii), SILVIA HODOROGEA, ANDREI PORUBIN (promotor al muzicii în mass-media), ION GAGIM (premiul de excelență în pedagogie muzicală).

Felicitări, proaspeți laureați ai Galei Excelenței Muzicale – 2022! Vivat MUZICA!

AUTOR: Nicolae RUSU, scriitor

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE