Educația electorală – o nouă disciplină opțională. „Pentru desfășurarea disciplinei opționale sunt prevăzute 35 de ore academice”

446
0

Curriculumul pentru disciplina opțională „Educația electorală”, elaborat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, a fost aprobat recent de Ministerul Educației și Cercetării, scrie în comunicatul emis de United Nations Development Programme.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Începând cu anul de studii 2023-2024, elevii din clasele a IX-a și a X-a vor putea obține cunoștințe de bază în domeniul electoral, vor putea să formuleze sarcini pentru guvernare, vor ști cum să verifice angajamentele asumate de cei aleși, iar în calitate de candidați şi candidate vor cunoaște cum să se înregistreze în cursa electorală, să desfășoare o campanie electorală şi să-şi asume responsabilități de reprezentare și participare publică.

Curriculumul a fost elaborat în cadrul proiectului PNUD Moldova „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și cel al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.

Studierea disciplinei va contribui la formarea, consolidarea culturii electorale prin abilitarea viitorilor votanți și votante de a-și exercita și de a-și apăra drepturile și responsabilitățile democratice, de a recunoaște, preveni și a contracara dezinformarea, corupția și frauda electorală.

Curriculum-ul urmărește formarea competențelor practice la elevi prin jocuri de rol, dezbateri, mese rotunde, încurajând autoadministrarea la nivel de școală.

Pentru desfășurarea disciplinei opționale sunt prevăzute 35 de ore academice.

Curriculumul opțional pentru educația electorală a fost elaborat în urma unui proces de consultări organizate pe platforma Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral cu Ministerul Educației și Cercetării, cadre didactice din învățământul general și cel universitar, ONG-urile specializate ADEPT și Promo-LEX.

După aprobarea curriculumului, urmează elaborarea manualului și instruiri cu profesorii și profesoarele care vor preda această disciplină în școli.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE