Regiunea transnistreană trebuie să plătească pentru gazele naturale

778
0

Gazul este doar o marfă care trebuie achitată absolut de toți consumatorii

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cazul în care, de la 1 octombrie, Gazprom va sista livrările de gaz către Republica Moldova, statul nostru ar putea cumpăra gaz din România, susține Maia Sandu. În ce privește regiunea transnistreană, aceasta va fi alimentată cu gaz doar dacă va plăti pentru el. Expertul în energetică Ion Preașcă susține că, într-un astfel de scenariu, regiunea transnistreană trebuie să plătească pentru gaz. Deputatul și analistul politic Oazu Nantoi menționează că trebuie pus capăt regimului banditesc și politicii antistatale promovată de Federația Rusă în raioanele de est ale R. Moldova care, temporar, se află sub ocupație și că gazul este doar o marfă care trebuie achitată de toți consumatorii.

Maia Sandu a declarat la începutul săptămânii în cadrul unei emisiuni la TV8 că, dacă de la 1 octombrie Gazprom nu va mai livra gaze naturale către R. Moldova, statul nostru va putea cumpăra gaz din România. În ce privește regiunea transnistreană, care achită un preț foarte mic pentru gazele naturale din Rusia și pentru care R. Moldova a acumulat o datorie de peste 8 miliarde de dolari față de Gazprom, pentru gazul din România va trebui să plătească.

Cei din Transnistria, dacă sunt gata să plătească, dacă vor achita în avans precum partea dreaptă a Nistrului, atunci da. Dar dacă oamenii nu sunt dispuși să plătească, partea dreaptă nu poate achita pentru ei”, a precizat șefa statului.

Ion Preașcă, expert în energetică, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că este o normalitate ca cei din stânga Nistrului să achite pentru gazul consumat.

Ceea ce a spus doamna președinte – că regiunea transnistreană trebuie să achite pentru gaz – este o normalitate. Ei s-au obișnuit să primească gaze și să nu achite. Ei cu asta se laudă, că la ei e bine, nu achită gazul, totul e mai ieftin, e ca în rai, dar nu văd ca cineva să dea buzna și să se mute încolo cu traiul chiar dacă au energie și gaz ieftin”, menționează Preașcă.

Expertul susține că sistarea gazului de către Gazprom ar putea duce la stoparea activităților economice și regiunea transnistreană ar rămâne în întuneric deoarece Centrala de la Cuciurgan, care este principala producătoare de energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului, activează în bază de 99% pe gaze.

Preașcă menționează că, cel mai probabil, Rusia nu va sista livrările de gaze, dar le va micșora, însă ne putem aștepta și la alte scenarii.

Rusia, cel mai probabil, nu va sista livrările, doar le va micșora, dar în ultimul timp știm că Rusia nu acționează conform logicii. Ar putea da vina pe Ucraina că a blocat transportarea gazului prin conducte, sau poate cădea o rachetă pe stația de pompare a gazului”, spune Ion Preașcă.

Gazpromul sie însuși își livrează gaz, îl distribuie pe malul stâng, dar nu colectează acolo nici un bănuț

Deputatul și analistul politic Oazu Nantoi a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că regimul de la Tiraspol slujește în interesul Federației Ruse, iar Gazpromul nu este un agent economic, dar o sculă geopolitică.

Ceea ce numim noi regiunea transnistreană sunt raioanele de est ale R. Moldova care, temporar, se află sub un regim banditesc cu elemente de ocupație a Federației Ruse, dacă ne uităm la decizia Curții Constituționale din 2 mai 2017 sau la decizia CEDO din 8 iulie 2004 în dosarul Ilașcu și alții împotriva R. Moldova și a Federației Ruse.

Regiunea transnistreană este o zonă depresivă unde majoritatea populației deține cetățenia R. Moldova, unde toți agenții economici sunt înregistrați la Chișinău și figurează în afara statului ca agenți economici ai RM, însă nu plătesc impozite în bugetul statului.

Dar mai grav este că acest regim falit este susținut de Federația Rusă prin intermediul companiei Gazprom care nu este un agent economic, dar o sculă geopolitică, deoarece Gazpromul deține, pe lângă 50% plus un vot la Moldovagaz, din 2016, 13,3% de la Tiraspol Transgaz toate sunt transmise în gestiunea Gazpromului. Deci Gazpromul sie însuși își livrează gazul, îl distribuie pe malul stâng, dar nu colectează acolo nici un bănuț”, menționează Nantoi.

Regimul banditesc trebuie demontat pe cale pașnică. Gazul trebuie achitat de absolut toți consumatorii

Deputatul PAS susține că regimul din regiunea transnistreană trebuie demontat și curățat de corupți.

Acest regim din stânga Nistrului este întreținut inclusiv de filiera Gazprom, nemaivorbind de banii care pleacă în offshor-uri, satisfăcându-i pe cei de la Moscova. Prin urmare, această practică absurdă n-are dreptul la existență și este absolut normal să conștientizăm două lucruri fundamentale – acest regim n-are nici un drept și nicio justificare pentru existența sa, precizez că eu nu chem la o operațiune militară.

Acest regim trebuie să fie demontat pașnic și toate problemele locuitorilor din stânga Nistrului se rezolvă prin integrare univocă în spațiul constituțional al Republicii Moldova.

Și doamna președintă Maia Sandu absolut corect a spus că trebuie de pus capăt acestei politici antistatale promovată de Federația Rusă inclusiv în interesul celor corupți. Au fost și în guvernele precedente care s-au hrănit din schemele acestea, să ne aducem aminte de Energocapital și altele. Și prin urmare, gazul dacă îl procurăm din altă parte decât Federația Rusă, este doar o marfă care trebuie să fie achitată absolut de toți consumatorii”, punctează Oazu Nantoi.

Datoria Republica Moldova față de Gazprom ar fi depășit suma de 8 miliarde de euro

Expertul în energetică Ion Preașcă spune că datoria R. Moldova față de Gazprom ar fi depășit suma de 8 miliarde de dolari.

Datoria regiunii transnistrene față de Gazprom a depășit cifra de 8 miliarde de dolari, datele acum nu sunt publice. Au închis accesul la aceste date – și Rusia, și regiunea transnistreană, dar cifra datoriilor a trecut de 8 miliarde de dolari”, punctează Ion Preașcă.

De la 1 octombrie, Republica Moldova ar trebui să treacă la o altă formulă de calcul al prețului conform actualului contract cu Gazprom, astfel prețul la gaz va deveni mai mic. Totuși, Maia Sandu a declarat că furnizorul rus ar putea găsi o scuză pentru a deconecta Moldova de la gaz, pentru a nu îl furniza la un preț atât de mic. Președinta a confirmat că dialogul dintre Republica Moldova și Federația Rusă a fost practic suspendat de la începutul războiului din Ucraina.

Maia Sandu a dat asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaz iarna, deoarece există surse alternative, însă cea mai mare problemă rămâne „problema prețurilor”.

Autoare: Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE