Continuă prestația de excepție a canoiștilor moldoveni

802
0
Mihai Chihaia și Mihail Culceac (de la stânga la dreapta) la Mondialele 2022

După ce canoiștii moldoveni au cucerit o salbă de medalii la diferite regate găzduite săptămâna trecută de apele de pe continentul European, mai recent ei au impresionat din nou. Au făcut furori, trezind sentimente de admirație într-un amestec de avalanșă cu cele de uimire. Însă să luăm pe rând, în cronologie inversă, șirul evenimentelor de mare rezonanță.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
Mihail Culceac pe treapta supremă a podiumului de premiere la Olympic Hopes Regatta 2022

Ape de succes la Olympic Hopes Regatta

Olympic Hopes este una dintre cele mai prestigioase regate de canoe de pe mapamond, destinată tinerelor talente. Toți marii canoiști au trecut „proba de apă” pe cursele de aici. Iar Mihail Culceac a reușit cu mare fast să se înscrie în cohorta acestor monștri sacri ai unei discipline de un spectacol aparte – canoe. Astfel, bălțeanul antrenat de Vasili Nebesnîi a cucerit tocmai cinci medalii, dintre care trei de aur, la competițiile desfășurate în perioada 8-11 septembrie curent pe suprafața de apă a lacului Zemník, Bratislava.

În categoria de simplu Under-17, compatriotul nostru s-a impus în ultima zi de concurs pe distanța de 200 de metri, cu rezultatul de 45,148 secunde, fără șanse pentru ceilalți medaliați, Zakariás Nagy (Ungaria, 45,377) și Patrik Ružič (Slovacia, 45,520). În aceeași zi, el a câștigat bronzul la C-2, 200 m, în pereche cu Stanislav Banaru. Aceste medalii au încununat realizările lor din zilele precedente: două distincții de aur ale lui Culceac la 1000 de metri, atât la simplu, cât și la dublu (în echipaj cu Banaru); argint la C-2 și la C-4, 500 m (Mihai Culceac, Stanislav Banaru, Cezar Amari și Alexandru Tacu); bronz la C-1, 500 m.

Per total, cu trei medalii de aur, două de argint și două de bronz în palmares, delegația Moldovei s-a clasat în concursul pe echipe pe un prestigios loc 6 din 40 de țări participante, iar Mihai Culceac și-a adjudecat Cupa sportivilor (cel mai bun canoist al competiției).

Patru trofee la Mondialele de la Szeged

Am avut parte de rezultate mari, înregistrate de sportivii noștri, și la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe pentru juniori şi tineret (Under-23) de la Szeged (Ungaria), derulate în perioada 31 august – 4 septembrie a.c. Și iarăși distanța de 1000 de metri s-a dovedit a fi una cu baftă, „aducându-ne” tocmai trei medalii de bronz.

Mai întâi a excelat Mihail Culceac la categoria de vârstă juniori (U-18). El din start a preluat conducerea și a fost lider prima pătrime a regatei. La jumătatea distanței el se afla puțin în spatele polonezului Damian Sieradzan. A doua parte a cursei însă a „învolburat” luxosul canal al orașului Szeged: din spatele liderilor a țâșnit cu o viteză fulgerătoare germanul David Toepel, preluând cu hotărâre conducerea și câștigând cu un avans bine conturat (3:56.15 minute). El fu urmat de sportivul din Polonia (3:56.98), iar Mihail Culceac a reușit, într-o luptă acerbă, să se mențină pe poziția a treia (3:57.63), cu un avans de doar 16 sutimi de secundă, în fața spaniolului Daniel Grijalba.

Distanța de 1000 de metri a agățat „bronzul” și pe pieptul conaționalului nostru Mihai Chihaia, doar că la categoria tineret (U-23). Și el, ca și Culceac, a fost „reactiv” la start, conducând „ostilitățile” pe primul pătrar al distanței. Pe final, Mihai, discipol al școlii chișinăuiene de canoe (este antrenat de Vadim Salcuțan și de selecționerul Viktor Reneiski, dublu campion olimpic în pereche cu Nicolae Juravschi) a înregistrat rezultatul 3:54.10 min., fiind întrecut de ungurul Adolf Balazs (3:50.32) și de italianul Gabriele Casadei (3:53.40), devansându-l cu aproape o lungime de barcă pe reprezentantul Uzbekistanului, Vladlen Denisov, de pe locul 4. Reamintim că atât Mihail Culceac, cât și Mihai Chihaia au urcat pe locul 4 la Europenele din acest an, progresul lor fiind unul vădit și de-a dreptul remarcabil, dat fiind că Mondialele constituie niște competiții mult mai dificile decât cele continentale.

Tot la 1000 m, la dublu juniori, au urcat pe podiumul de premiere Mihail Culceac și Stanislav Banaru, echipaj din Bălți antrenat de Vasili Nebesnîi. Startul cursei a aparținut gazdelor, Csanad Molnar și Istvan David Juhasz, maghiarii fiind urmați, în imediată apropiere, de luntrea noastră. Primii 250 de metri s-a păstrat statu-quo-ul, de lideri apropiindu-se barca din Uzbekistan, cu Mukhammadali Mirismanov și Azimjon Sotiboldiev în componență. În aceeași ordine, trio-ul a trecut de ecuatorul distanței, în scurt timp kazahii luând fața ambarcațiunii noastre. Până la linia imaginară a finișului lucrurile nu s-au schimbat mult, în afară de încercarea disperată a lotului polonez, Piotr Kujawa/ Eryk Wilga, de a interveni în lupta pentru un loc pe podiumul de premiere, tentativă dejucată cu ușurință de sportivii moldoveni. Astfel, ungurii au devenit campioni mondiali cu rezultatul de 3:42.89 min., fiind urmați la mare distanță de echipajul din Uzbekistan (3:45.58) și de cel din R. Moldova (3:46.17). Polonezii au fost nevoiți să se mulțumească cu poziția a patra (3:47.25).

A patra distincție de bronz în pușculița delegației noastre a adus-o „băiatul teribil” Mihail Culceac, de această dată pe distanța de C-1, 500 de metri juniori. Deja s-a constituit într-o tradiție la această regată ca el să preia din start conducerea. Zis și făcut. Deși l a început – pentru câteva momente – spaniolul Daniel Grijalba (sportiv pe care Mihail l-a devansat pe finalul cursei de o mie de metri) s-a postat în poziția de lider, Culceac a revenit rapid în frunte, ambele bărci desprinzându-se de ceilalți concurenți. La jumătatea ecartului canoistul din Moldova era clasat pe prima poziție, fiind urmat de spaniol și de Aleksandre Țivțivadze, georgianul fiind campion mondial la ediția precedentă. Pe finalul distanței însă oboseala acumulată la aceste Mondiale de sportivul nostru și-a spus cuvântul, el scăzând un pic din turații și cedând poziția de lider în favoarea atletului iberic. Apoi veni surpriza: ambii canoiști ce au condus până atunci în mod detașat „ostilitățile”, au fost întrecuți de georgian, care demonstră niște capacități extraordinare de sprinter, „furând” în ultimele secunde, la mustață, titlul de campion, cu rezultatul de 1:53.16 min. Lui Daniel Grijalba îi reveni argintul (1:53.26), canoistul nostru urcând pe treapta a treia a podiumului de premiere (1:53.71), la mare diferență de deținătorul locului 4, polonezul Kacper Sieradzan (1:54.43).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE