Pe fundalul unor nereușite tot mai evidente, pe care le înregistrează în teatrele de război din Ucraina, Federația Rusă apasă tot mai mult pe pârghia șantajului energetic împotriva Europei. Scumpind gazul, Federația Rusă mizează că va constrânge guvernele europene să renunțe la susținerea Ucrainei, să accepte într-un fel agresiunea rusească și să revină la cooperarea antebelică. Altfel spus, rușii joacă dur cartea gazului pentru a-i face pe europeni să-și trădeze valorile, care au ridicat Occidentul la nivelul civilizațional actual.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEDupă mai multe presiuni asupra importatorilor de gaze din Germania și Italia, gigantul rusesc Gazprom a anunțat că oprește din 1 septembrie livrările de gaze naturale către cea mai mare companie energetică din Franța, Engie, invocând neplata pentru furnizările anterioare.
De partea cealaltă, Engie a anunțat că și-a asigurat volumele necesare pentru aprovizionarea clienților săi și pentru propriile necesități.
Au fost aplicate o serie de măsuri pentru a reduce semnificativ impacturile financiare și fizice directe, în urma întreruperii livrărilor de gaze de către Gazprom, se menționează într-un comunicat al Engie.
„Este foarte clar că Rusia folosește gazele ca armă de război și trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu, cel al unei întreruperi complete a livrărilor”, a declarat ministrul francez al tranziției energetice, Agnes Pannier-Runacher.
Țările europene au fost deja anunțate că Gazprom va închide gazoductul Nord Stream 1 către Germania între 31 august și 2 septembrie pentru întreținere.
Întreruperea și reducerea furnizării de către Rusia a dus la creșterea prețurilor la gaze și a forțat guvernele europene să caute surse alternative de aprovizionare înainte de iarnă.
Pentru început, Rusia mizează pe ruperea unității europene în chestiunea războiului din Ucraina. Statele Uniunii Europene, chiar cu dificultățile enorme, cauzate de scumpirea gazelor, au capacitatea să reziste șantajului rusesc.
Situația este mult mai șubredă pentru Republica Moldova, unde tariful la gaze a ajuns deja la un nivel nedigerabil pentru o bună parte din consumatori.
Cu toate acestea, Moldovagaz, furnizorul de gaze pe piața internă, este nemulțumit de tarif, insistând pe majorarea lui până la aproape 30 de lei pentru un metru cub. Spre comparație, acum un an tariful era de 4,3 lei.
Zilele trecute, directorul Moldova-Gaz, Vadim Ceban a anunțat că se află în discuții cu Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) privind principiile de formare a prețurilor la gazele naturale, urmând să propună modificarea metodologiei de calcul.
Vadim Ceban a anunțat totodată că, în septembrie, Republica Moldova va cumpăra gaze naturale de la Gazprom la prețul de 1.883 de dolari per mia de metri cubi, față de 1.443 în august.
„La una dintre următoarele ședințe ale conducerii companiei se va examina chestiunea privind înaintarea unei noi solicitări de majorare a tarifului la gaz”, a declarat Ceban.
Altfel spus, Moldovagaz zice că nu poate face față plăților către Gazprom din cauza tarifului mic. În luna august, compania anunțase că nu are suficienți bani pentru a efectua plățile față de gigantul rus, statul împrumutându-i prin compania Energocom 332 milioane de lei.
Executivul de la Chișinău este prins între ciocan și nicovală. Pe de o parte, nu poate să-și permită o nouă majorare consistentă de tarif, care ar putea declanșa o explozie socială. Pe de altă parte, nu poate admite o supraîndatorare a Moldovagaz față de Gazprom, deoarece ultima ar putea să sisteze la un moment dat livrările, punând Republica Moldova într-o situație extrem de dificilă în plină iarnă.
Autoritățile vor tergiversa, probabil, examinarea chestiunii majorării tarifelor până la 1 octombrie, când se modifică formula de calculare a prețului de achiziție, în conformitate cu prevederile contractului semnat anul trecut de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, și șeful Gazprom, Alexei Miller. De la acea dată, 70% din cost se vor forma în baza prețurilor produselor petroliere, iar 30% – în baza prețului spot la gazele naturale. Așa cum produsele petroliere se află pe un trend de ieftinire, schimbarea formulei ar putea să reducă substanțial prețul de achiziție și, într-un final, și presiunea asupra tarifului.
Pe de altă parte, Gazprom se arată destul de binevoitor în raport cu autoritățile de la Chișinău. Recent, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că șeful concernului Gazprom, Alexei Miller, a confirmat volumele de gaz pentru luna septembrie.
Într-o postare pe o rețea de socializare, ministrul informează despre ultimele decizii referitor la situația energetică din țară pentru luna septembrie.
„Am discutat despre capacitatea de plată a Moldovagaz a prețului ridicat pentru gaz și despre perspectivele livrării de gaze pentru iarna care vine. Ca rezultat, vă informez că Gazprom a confirmat volumele de gaz pentru luna septembrie”, spune ministrul.
În același timp, autoritățile se pregătesc și de o evoluție mai proastă a situației. Societatea pe acțiuni Termoelectrica, deținută în întregime de stat, a anunțat recent demararea procedurii de achiziție a 20.000 de tone de păcură, pentru a putea funcționa în perioada rece a anului, în cazul sistării livrărilor de gaze din Rusia.
La achiziția păcurii, SA „Termoelectrica” va solicita oferte de la potențialii vânzători, va selecta câștigătorii și va încheia contractele de vânzare-cumpărare, în termene restrânse, cu posibilitatea de prelungire a acestora.
Ţinând cont de cantitatea de păcură pe care doreşte să o cumpere Termoelectrica şi preţul de 1.072 de dolari, la care Agenţia Rezerve Materiale cumpărase anterior păcură, valoarea achiziției va ajunge la circa 400 de milioane de lei.
Cantitatea respectivă reprezintă, însă, doar a zecea parte din ce are nevoie Termoelectrica pentru a asigura pe timp de vară municipiul Chișinău cu căldură și electricitate.
În total, potrivit calculelor Mold-Street.md sunt necesare 216.000 de tone de păcură, care pot înlocui aproximativ 312 milioane de metri cubi de gaz, ceea ce reprezintă consumul estimat pentru perioada octombrie 2022 – aprilie 2023.
În condițiile cotațiilor actuale la bursele internaționale, pentru a procura volumul necesar de păcură menționat de MIDR ar fi nevoie de peste 200 milioane de dolari, în timp ce volumul de gaz necesar pentru funcționarea întreprinderii în perioada de iarnă ne-ar costa de circa trei ori mai mult.
Alternativa păcurii este luată serios în calcul de către autorități. Încă în iulie Andrei Spînu anunța că a demarat procesul de achiziție a păcurii în rezerva de stat pentru Termoelectrica.
Totodată, Guvernul încearcă să-și creeze și unele rezerve de gaze, pe care le cumpără pe piețele europene, depozitându-le în România.
În acest scop Republica Moldova a împrumutat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare 300 de milioane de euro. Banii vor fi utilizați de Energocom pentru a procura gazele pe hub-urile Uniunii Europene.
„Aceste proiecte BERD oferă un ansamblu de salvare pentru Republica Moldova, ajutând atât la diversificarea surselor de aprovizionare, cât și făcând posibil ca țara să importe 100% din necesarul de energie din UE prin interconexiune în timpul verii și până la 60% în iarnă”, a declarat Matteo Patrone, directorul general al BERD pentru Europa de Est și Caucaz, la momentul semnării acordului în luna iunie. Ce-i drept, de atunci prețul gazelor la bursele internaționale a sporit considerabil pe fundalul presiunilor puternice, pe care Federația Rusă le face asupra pieței prin sistări ale furnizării gazelor și declarații prin care atenționează Uniunea Europeană că ar putea reduce livrările în plină iarnă. Deși nu este vizată direct de acest joc al Rusiei, Republica Moldova va fi afectată cât se poate de mult, iarna care vine urmând a fi una din cele mai dificile de la independență încoace.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE