Transnistria este în colaps

852
0

Uzina Metalurgică Moldovenească și Centrala Termoelectrică Moldovenească, cei mai mari contribuabili la regimul separatist de la Tiraspol, se află în dependență totală de Chișinău

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Agenția de Mediu a respins solicitarea Uzinei Metalurgice Moldovenești din Râbnița privind obținerea autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor. Acest document îi permite combinatului metalurgic din stânga Nistrului să se asigure cu fier vechi din Republica Moldova și din Uniunea Europeană, în special din România.

Decizia privind refuzul Chișinăului de a acorda autorizație Uzinei Metalurgice a fost luată într-un context foarte complicat pentru relațiile dintre Chișinău și Tiraspol.

Problema funcționării școlilor cu predare în limba română și cea a accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor situate la nord-est de șoseaua Camenca-Tiraspol au o rezolvare incertă.

Pe 1 septembrie, Biroul Politici de Reintegrare a informat că accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate dincolo de șoseaua Tiraspol-Camenca a fost prelungit până la 31 decembrie 2022.

În același timp, pe 31 august, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a informat că Republica Moldova se va asigura cu curent electric în septembrie, în proporție de 67%, de la Centrala Termoelectrică Moldovenească, un alt mare contribuabil la regimul separatist de la Tiraspol.

Celelalte 33 la sută din curentul electric sunt achiziționate de la centralele ucrainene.

Curent electric la preț de dumping la schimb cu autorizații

Chișinăul a acordat termporar în ultimele luni autorizația de colectare a deșeurilor și cea de emisie a poluanților în atmosferă pentru combinatul metalurgic din Râbnița. Această decizie a fost luată de fiecare dată în contextul semnării contractelor de achiziționare a energiei electrice de la Centrala Termoelectrică Moldovenească la preț foarte ieftin.

Totul se explică prin faptul că Centrala Termoelectrică Moldovenească primește gaze naturale rusești de la Gazprom la prețuri preferențiale, iar diferența este acumulată ca datorie istorică a companiei moldo-ruse Moldovagaz.

În plus, Centrala Termoelectrică Moldovenească este una din întreprinderile-cheie care acoperă deficitul bugetului regiunii secesioniste.

Pe 23 august, angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului au efectuat o inspecție la această întreprindere și au găsit nereguli.

Un expert în domeniul metalurgiei, care a solicitat anonimatul, a declarat că „neregulile” legate de gestionarea deșeurilor depistate la Uzina Metalurgică de către angajații inspectoratului nu sunt atât de grave.

Mai curând, în opinia sa, este vorba de constrângerile aplicate de Chișinău Tiraspolului pentru a face concesii în problemele terenurilor de dincolo de șoseaua Camenca-Tiraspol și școlilor cu predare în limba română.

Colectorul de valută

Conform datelor statistice, Uzina Metalurgică Moldovenească colectează lunar aproximativ 25.000 de tone de fier vechi din Republica Moldova și aproape 10.000 de tone din străinătate, în special din România.

Uzina Metalurgică Moldovenească asigură influxul de valută al regiunii transnistrene, care ține în viață rubla transnistreană prin vânzarea de produse metalurgice finite în special pe piețele europene.

În anul curent, combinatul metalurgic din Râbnița a început să colecteze fier vechi din Republica Moldova și UE abia de la sfârșitul lui aprilie. Acest fapt a pus probleme foarte mari pentru economia regiunii secesioniste.

Uzina a reînceput să funcționeze la capacitate deplină după ce Agenția de Mediu a emis la sfârșitul lui aprilie curent autorizația de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe și cea de gestiune a deșeurilor, acte prelungite în mai multe rânduri până la sfârșitul lunii august.

În perioada 17 noiembrie 2021 – 29 aprilie 2022, Uzina a colectat fier vechi doar din Transnistria și malul drept al Nistrului, pentru o perioadă foarte scurtă.

Krasnoselski a trecut la un ton conciliant

Recent, liderul secesionist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a adresat o scrisoare președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, solicidânt o întrevedere.

Ulterior, în cadrul unei emisiuni a unui post de televiziune din regiune, Vadim Krasnoselski a recunoscut că regiunea se confruntă cu probleme, iar rezolvarea acestora depinde de deciziile Chișinăului.

Ea [Maia Sandu – n.r.] a adoptat o poziție. Nu o critic. Ea este președinte și ia deciziile care îi sunt benefice pe moment… Nu este un secret faptul că facem comerț cu Europa. Nu putem transporta bani în plicuri sau valize. Acest lucru nu este permis. Ar trebui să existe tranzacții normale fără numerar. Și sunt probleme aici. Acum nu există altă infrastrucură decât prin Moldova. Deci, trebuie să vorbim și să negociem. Nu se poate face fără ea”, a spus liderul secesionist de la Tiraspol.

Pe 20 aprilie, Trezoreria SUA a deconectat banca rusească Transcapitalbank de la SWIFT, iar odată cu aceasta și extensiile sale din Transnistria – Agroprombank, Eximbank și Sberbank.

În prezent, oamenii de afaceri din Transnistria nu mai pot să facă plăți în străinătate prin intermediul băncilor rusești. Singura posibilitate este rețeaua băncilor comerciale din Republica Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE