Ar fi „spălat” milioane în offshore. Un fost director al ACC, reținut pentru 72 de ore. Fosta primăriță Silvia Radu, vizată și ea: „Nu am nicio legătură”

661
0
Eugen Coștei

Un fost director al Autorității Aviației Civile (ACC) a fost reținut de CNA și procurori într-un dosar de spălare de bani. Alte trei persoane au statut de bănuit.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Este vorba despre fostul director al AAC, Eugen Coștei, care a activat în această funcție până în ianuarie 2021. Acesta a fost reținut pentru 72 de ore. El este bănuit că, împreună cu alți foști angajați ai entității aeronautice și un fost primar al capitalei, ar fi comis infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Potrivit procurorilor, bănuiții ar fi activat în cadrul unei companii de prestare a serviciilor de consultanță în domeniul aeronautic și ar fi semnat mai multe contracte cu entități similare de peste hotare. Banii primiți pentru servicii ar fi intrat în conturile companiei moldovenești, dar și în conturile unor companii offshore. Ulterior, banii ajunși în offshore ar fi fost distribuiți pe conturile mai multor companii-căpușă, pentru a legaliza proveniența lor. În final, mijloacele financiare spălate ajungeau pe cardurile personale ale celor patru suspecți.

La această etapă, ofițerii CNA și procurorii investighează o sumă de peste 2 milioane de euro, încasată de beneficiarii companiei. De asemenea, investigațiile efectuate de CNA și PA au identificat că mai multe companii implicate în tranzacțiile frauduloase ale companiei menționate ar fi fost conectate la spălările de bani cercetate în dosarele „fraudei bancare” și „laundromatului”.

Fosta primăriță, Silvia Radu, vizată: „Nu am nicio legătură cu tranzacțiile respective”

Silvia Radu

După ce presa a scris despre perchezițiile efectuate de ofițerii CNA și procurorii anticorupție în mai multe locații, inclusiv la domiciliul fostului primar interimar de Chișinău, Silvia Radu, ultima a protestat pe rețelele de socializare și a calificat drept „nefondate” bănuielile care o vizează în dosarul cu pricina.

„Eu nu cunosc nimic despre tranzacțiile care fac obiectul declarațiilor publice de astăzi, și nu am nici o legătură cu tranzacțiile respective. Nu am semnat contracte. Nu am făcut și nu am primit plăți. Nu am participat nici la frauda bancară și nici la furtul miliardului. Eu recunosc dreptul organelor competente ale statului de a investiga bănuieli de săvârșire a infracțiunilor și sunt deschisă să colaborez cu ancheta, însă condamn modalitatea de a face acest lucru prin lezarea imaginii publice și a demnității unor persoane nevinovate. Consider că astfel de acțiuni, fără suport probatoriu, încalcă vehement drepturile omului”, a scris fosta primăriță pe pagina sa de socializare.

Fosta directoare a celui mai mare distribuitor de energie electrică din R.Moldova s-a lansat în politică în contextul alegerilor prezidențiale din 2016, când s-a înscris în cursă în calitate de candidat independent. Silvia Radu a fost desemnată primar interimar al municipiului Chișinău în noiembrie 2017, după ce fostul interimar de atunci, rămas după suspendarea liberalului Chirtoacă, Nistor Grozavu, s-a retras în favoarea ei. În acea perioadă s-a vehiculat că Silvia Radu ar fi fost promovată de democrații lui Plahotniuc, fapt negat de ambele părți.

Încă un fost director ACC e bănuit. Valentin Vizant: „Un spectacol de prost gust”

În dosarul cu pricina, încă un fost director al AAC are statut de bănuit. Este vorba despre omul de afaceri, Valentin Vizant, tot el, nașul de cununie al fostului deputat comunist, Sergiu Sîrbu, care ulterior s-a făcut democrat, fapt pentru care este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită și corupere pasivă. Vizant personal a anunțat despre perchezițiile efectuate de oamenii legii în locuința sa, doar că el nu era acasă. Omul de afaceri a declarat că se află peste hotare în scop de afaceri și a calificat perchezițiile drept „un act de prost gust”.

„Consider aceste percheziții un act de lipsă de gust, desfășurat în baza unui caz vamal, fără nicio justificare legală. Am aflat că ordinul de anchetă a fost emis pe 19 iulie. Până în prezent, nu am fost contactat în niciun fel de procurori sau alte organe de ordine. Mai mult, am plecat din țară fără nicio obiecție din partea Patrulei de Frontieră. Cei care pun la cale toate aceste fărădelegi cred că dreptatea se face prin tot felul de percheziții fără niciun argument”, a scris Vizant pe pagina sa de socializare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE