În 2022, moldovenii continuă să cumpere automobile, dar într-un ritm mult mai temperat comparativ cu anul trecut, când a fost stabilit un record istoric

299
0

În Republica Moldova, la data de 1 august, erau înregistrate 734 de mii de automobile. În creștere cu 16,9 mii comparativ cu anul 2021, scrie expertul economic Veaceslav Ioniță pe blogul său.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Lunar, de la începutul anului curent numărul automobilelor înregistrate în Republica Moldova crește cu 2,1 mii, adică cu 25% mai puțin decât în anul 2021, când a fost înregistrată o creștere record a numărului de automobile (38,9 mii) sau câte 3,2 mii de automobile înregistrate lunar, scrie Ioniță.

Această tendință afectează și veniturile bugetului de stat. Dacă anul trecut, în prima jumătate a anului, bugetul de stat a acumulat 591 de milioane de lei din accize pe mijloacele de transport importate, atunci, în acest an, suma încasată este cu 45 milioane de lei mai mică și constituie doar 545 de milioane de lei.

Totodată, Veaceslav Ioniță scrie pe blogul său că această creștere nu înseamnă că toate aceste automobile circulă pe străzile din țară.

„Avem foarte multe automobile fantomă: fie că nu mai există, fie că stau ruginite prin garaje, fie că proprietarii lor din lipsă de resurse financiare nu circulă cu ele. Pentru a determina numărul de automobile care circulă este necesar de văzut câte din ele au polițe de asigurare valabile. Astfel, din cele 733,8 mii de automobile înregistrate, estimăm că doar 65,9% au polițe de asigurare. Restul, 250,3 mii de automobile, le putem pune în categoria automobilelor fantomă, care aparent există, dar, în realitate, nu știm unde se află ele. Din 2010 numărul automobilelor fantomă a crescut de peste trei ori, de la 80 de mii la 250 de mii în prezent”, spune expertul economic.

Ca rezultat, numărul de automobile înregistrate în R.Moldova în acest an a crescut cu 16,9 mii, însă numărul lor pe străzi s-a majorat doar cu 9,3 mii. Restul, 7,5 mii de automobile, au completat rândurile automobilelor fantomă, scrie Ioniță.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT