Avocații lui Dodon cer pedepse pentru cei care au huiduit-o pe mama fostului președinte și pentru procurorii care „au admis” acest lucru

598
0
sursa foto: shok.md

Avocații fostului șef al statului, Igor Dodon, cer tragerea la răspundere a persoanelor care au huiduit-o pe mama fostului președinte în timp ce aceasta s-a prezentat la Procuratura Anticorupție. De asemenea, avocații lui Dodon mai cer și pedepsirea oamenilor legii care „au admis” ca acest lucru să se întâmple.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Avocații Petru Balan și Nicolae Posturusu au expediat o scrisoare deschisă pe numele procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin. De asemenea, o copie a scrisorii a fost expediată la Președinție, pe numele Maiei Sandu, dar și Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

În scrisoarea lor, cei doi avocați acuză oamenii legii de „concertarea” scurgerilor „deliberate” de informații pe marginea cauzei penale în care este vizat fostul șef al statului, Igor Dodon. „Culmea conduitei lipsite de etică a reprezentanților organelor de drept antrenați în acest caz este manifestată prin furnizarea către anumite persoane fizice a informațiilor confidențiale despre citarea la Procuratura Anticorupție a rudelor dlui Igor Dodon. Mai apoi, aceste persoane vin deliberat la ora și locul citării și aplică în privința rudelor fostului președinte violența psihologică, diverse atacuri verbale, însoțite de cuvinte necenzurate, filmare ilegală cu plasare pe rețele de socializare… Acestea și alte împrejurări ne fac, în mod întemeiat, să credem că Procuratura Anticorupție este interesată de aceste spectacole de prost gust și face uz de metode ilegale de presiune psihologică în dosar”, se arată în scrisoarea celor doi avocați.

În această ordine de idei, autorii scrisorii au solicitat PA „identificarea și tragerea la răspundere contravențională” a persoanelor care au huiduit-o pe mama lui Igor Dodon, Galina Dodon, în ziua în care aceasta a fost citată la Procuratura Anticorupție. De asemenea, avocații fostului președinte al țării cer pedepse penale pentru procurorii și ofițerii „care au divulgat neautorizat datele urmăririi penale în acest caz”.

Gazeta de Chișinău” amintește că, la 10 august, mama fostului șef al statului, Igor Dodon, a fost huiduită la Procuratura Anticorupție (PA), unde a fost citată pentru a i se prezenta rezultatele expertizei munițiilor ridicate de la Sadova în urma perchezițiilor din luna mai. Femeia a fost numită „hoață” și trimisă „la pușcărie” alături de fiul ei. Ulterior, imaginile au fost postate în spațiul mediatic, ceea ce a generat un val de reacții din ambele tabere.

Fostul șef al statului, Igor Dodon, care se află în arest la domiciliu fiind cercetat pentru îmbogățire ilicită, corupție pasivă și trădare de Patrie, a venit cu o reacție pe una din rețelele de socializare. El a pus toată responsabilitatea pe seama predecesoarei sale, Maia Sandu, pe care a întrebat-o dacă are suflet și mamă.

În replică, Președinția a menționat că „justiția trebuie să facă dreptate, dar nu circ”. Într-un comunicat de presă, PA a confirmat faptul că mama fostului președinte a fost citată pentru a i se comunica „raportul de expertiză judiciară”. Cât despre incidentul care s-a produs la intrarea în sala de audiență, „Procuratura Anticorupție își manifestă dezacordul și susține că persoanele citate la Procuratura Anticorupție nu trebuie să fie supuse la așa fel de tratament”.

Dodon nu s-a lăsat înduplecat și a insistat, în continuare că ceea ce i s-a întâmplat mamei sale „a fost aranjat de gașca Maia Sandu”.

Precizăm că, în luna mai curent, Procuratura Generală a dispus începerea urmăririi penale în dosarul numit generic „kuliok”. La baza dosarului stau înregistrările video din 2019 în care fostul lider al democraților, fugarul Vlad Plahotniuic, îi transmite lui Dodon o pungă de plastic, în care se presupune că erau bani. La sfârșitul lunii mai, Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află și în prezent. Fostul șef al statului este acuzat de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, finanțare ilegală a partidului și trădare de Patrie.

În ziua arestului lui Dodon, procurorii anticorupție și cei de la CNA și SIS au descins cu percheziții în mai multe locații, inclusiv în casa de la Sadova a familiei Dodon. Potrivit procurorilor, „bunurile și banii rezultați sau utilizați în comiterea faptelor investigate depășesc valoarea de zeci de milioane de lei, incluzând valută, bunuri imobile, mijloace de transport”.

Alături de Igor Dodon, care a fost plasat în arest, este cercetat și cumnatul acestuia, Petru Merineanu, care a fost plasat în izolator la Penitenciarul 13 din capitală. Potrivit procurorilor, în cadrul efectuării perchezițiilor, acesta a încercat să distrugă, prin înghițire, înscrisurile depistate la domiciliu prin care se confirmau tranzacții de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile în valoare de circa 700 000 de euro. În aceleași circumstanțe, procurorii și ofițerii au depistat circa 37 000 de euro, care erau păstrați la domiciliul persoanei supuse percheziției. Atât mama fostului președinte, cât și fosta prima doamnă au statut de complici.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE