„Justiția trebuie să facă dreptate, dar nu circ”, îi răspunde Maia Sandu predecesorului său care o întreabă dacă „are suflet”

898
0

Justiția trebuie să facă dreptate, dar nu circ”, așa răspunde Președinția la acuzațiile lansate de fostul președinte al țării, Igor Dodon, din arest la domiciliu, după ce, miercuri, 10 august, mama sa a fost huiduită la Procuratura Anticorupție (PA), unde a fost citată pentru a i se prezenta rezultatele expertizei munițiilor ridicate de la Sadova în urma perchezițiilor din luna mai.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Hoațo!”, au strigat două activiste. „Hoațo, cu feciorul tău împreună! La pușcărie!”, au huiduit-o ele și au filmat toată scena.

La scurt timp, fostul șef al statului, Igor Dodon, care se află în arest la domiciliu fiind cercetat pentru îmbogățire ilicită, corupție pasivă și trădare de Patrie, a venit cu o reacție pe una din rețelele de socializare. El a pus toată responsabilitatea pe seama predecesoarei sale, Maia Sandu, pe care a întrebat-o dacă are suflet și mamă.

Maia Sandu, tu ai mamă? Maia Sandu, tu ai suflet? De ce permiți ca niște nebuni și nebune cu certificat de la psihiatrie să își bată joc de oameni? De ce permiți ca mama unui fost șef de stat să fie umilită și batjocorită public de niște mizerii morale care trăiesc din bani negri plătiți pe ascuns de sponsorii PAS? De ce le permiți unor indivizi ca Litvinenco și procurorii lui de buzunar să organizeze tribunale agresive și linșaj în incinta instituțiilor de drept? Să știți, doamnă președinte, că toate aceste abuzuri și măgării vor avea consecințe serioase și vor fi pe sovestea dumitale. Așa lucruri nu se iartă și nu se uită”, a scris Dodon pe o rețea de socializare.

Cât privește cartușele ridicate în timpul perchezițiilor anterioare de la Sadova în dosarul în care figurează Dodon, ultimul susține că sunt „cartușele de vânătoare” ale familiei. „Cele câteva cartușe de vânătoare, găsite într-o casă unde există de decenii tradiția de vânători la soț și la feciori, sunt un motiv de a purta o femeie în etate prin procuraturi? V-ați speriat că mama mea poate organiza o lovitură de stat? Vai de capul vostru…”, mai scrie Dodon.

Justiția trebuie să facă dreptate, dar nu circ”

În replică, Președinția precizează, ca răspuns la solicitarea noastră, că „justiția trebuie să facă dreptate, dar nu circ. Fără umilințe publice, răfuieli și spectacole, care nu contribuie la cercetarea cauzelor și nici la creșterea credibilității justiției. Instituțiile vizate trebuie să le asigure tuturor un tratament corect”.

Procuratura își „exprimă dezacordul” dar nu are „competențe”

Într-un comunicat de presă, PA a confirmat faptul că mama fostului președinte a fost citată pentru a i se comunica „raportul de expertiză judiciară”. Cât despre incidentul care s-a produs la intrarea în sala de audiență, „Procuratura Anticorupție își manifestă dezacordul și susține că persoanele citate la Procuratura Anticorupție nu trebuie să fie supuse la așa fel de tratament”.

Totodată, se menționează că Procuratura Anticorupție nu are „competențe și posibilitate” de a gestiona asemenea incidente, având în vedere faptul că PA nu dispune de spații proprii, accesul și ieșirea din sediul instituției fiind reglementat de autoritatea care gestionează încăperea, reguli care nu prevăd modalități reale de a asigura confidențialitatea persoanelor citate la Procuratura Anticorupție.

Precizăm că, în luna mai curent, Procuratura Generală a dispus începerea urmăririi penale în dosarul numit generic „kuliok”. La baza dosarului stau înregistrările video din 2019 în care fostul lider al democraților, fugarul Vlad Plahotniuic, îi transmite lui Dodon o pungă de plastic, în care se presupune că erau bani. La sfârșitul lunii mai, Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află și în prezent. Fostul șef al statului este acuzat de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, finanțare ilegală a partidului și trădare de Patrie.

În ziua arestului lui Dodon, procurorii anticorupție și cei de la CNA și SIS au descins cu percheziții în mai multe locații, inclusiv în casa de la Sadova a familiei Dodon. Potrivit procurorilor, „bunurile și banii rezultați sau utilizați în comiterea faptelor investigate depășesc valoarea de zeci de milioane de lei, incluzând valută, bunuri imobile, mijloace de transport”.

Alături de Igor Dodon, care a fost plasat în arest, este cercetat și cumnatul acestuia, Petru Merineanu, care a fost plasat în izolator la Penitenciarul 13 din capitală. Potrivit procurorilor, în cadrul efectuării perchezițiilor, acesta a încercat să distrugă, prin înghițire, înscrisurile depistate la domiciliu prin care se confirmau tranzacții de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile în valoare de circa 700 000 de euro. În aceleași circumstanțe, procurorii și ofițerii au depistat circa 37 000 de euro, care erau păstrați la domiciliul persoanei supuse percheziției. Atât mama fostului președinte, cât și fosta prima doamnă au statut de complici.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE