Ce prevăd noile schimbări în legislație pentru persoanele angajate cu copii?

807
0

Pe 13 mai, în Parlamentul Republicii Moldova a fost înregistrată o inițiativă legislativă care propune mai multe măsuri de susținere a persoanelor angajate cu copii. Printre acestea se numără un program de muncă mai flexibil, extinderea perioadei când poate fi solicitat concediul paternal și altele. Mai multe detalii despre aceste măsuri au fost prezentate în cadrul unui club de presă, organizat astăzi, 17 mai.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La eveniment au participat inițiatorii proiectului de lege – deputații PAS, Dan Perciun și Marina Morozova. De asemenea, la clubul de presă au luat parte ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spătari; Secretara de Stat Felicia Bechtold; reprezentantă adjunctă UNFPA Moldova, Natalia Plugaru; coordonatoarea de proiect, UNFPA Moldova, Nelea Rusu.

Potrivit participanților, măsurile propuse ar urma să ajute părinții să îmbine mai ușor viața de familie cu serviciul și să vină în sprijinul familiilor și businessului.

„Proiectul de lege propune un set de măsuri, prin care angajatorul poate să ofere un program flexibil de muncă pentru angajați, încât aceștia să aibă posibilitatea de a combina viața personală cu cea profesională. De asemenea, considerăm că este foarte important să permitem părinților să partajeze concediul de îngrijire a copilului. Noi nu avem o practică când o anumită parte a concediului este luată de către un părinte, iar cealaltă – de către altul. Astfel, am vrut să creăm un cadru legal prin care acest lucru să devină posibil. La fel, am introdus o nouă opțiune pentru părinții care doresc să iasă mai devreme la lucru – vrem să oferim indemnizația în valoare de 90% din salariul lunar pe care angajatul îl avea până la concediu, dacă părintele alege să o ia pentru un an și două luni. Totodată, proiectul de lege prevede și oferirea concediului de paternitate de două săptămâni, în decursul primului an din viața copilului”, a declarat deputatul Dan Perciun.

Crearea cadrului legal pentru partajarea responsabilităților între mame și tați va favoriza întoarcerea angajaților în câmpul muncii într-un timp mai scurt, însă rămâne întrebarea – „ce facem cu copiii atunci când părinții revin mai devreme la lucru?”.

O soluție în acest sens a prezentat ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spătari.

„Ceea ce ne-am propus la Guvern este să elaborăm un cadru mai flexibil, dar securizat, pentru apariția unor mini-creșe și reglementarea activității bonelor la domiciliu, inclusiv a bonelor care primesc copii la ele acasă. Ministerul Muncii și Protecției Sociale deja a elaborat standardele ocupaționale pentru bone, care nu existau până acum. Scopul nostru este să promovăm și să reglementăm activitățile de îngrijire a copiilor de până la trei ani. De asemenea, Ministerul Muncii și Protecției Sociale pregătește un program mai amplu pentru protecția copilului – Programul Național Protecția Copilului pentru anii 2022-2026, care cuprinde peste 80 de acțiuni, inclusiv standardizarea și reglementarea creșelor. De aceea, inițiativa Parlamentului privind partajarea responsabilităților în familiile cu copii mici este salutară”, a subliniat Marcel Spătari.

Natalia Plugaru, reprezentantă adjunctă UNFPA Moldova, a menționat în cadrul evenimentului că măsurile descrise mai sus au un efect benefic asupra dezvoltării cognitive a copilului, dar și asupra relațiilor cuplurilor, care se pot dezvolta și se pot implica împreună la îngrijirea copiilor.

„În cadrul unui studiu demografic realizat recent de  UNFPA Moldova, cuplurile au menționat că pentru ei numărul ideal de copii în familie este de trei, însă până la urmă decid să aibă fie doi copii, fie unul. În același timp, fiind întrebate ce politici i-ar ajuta să aibă numărul de copii dorit, pe lângă aspectele legate de bunăstarea economică, cuplurile au mai menționat și necesitatea funcționării creșelor, concediul partajat de îngrijire a copilului, condiții flexibile de muncă. De aceea, mă bucur că astăzi acest lucru începe să devină o realitate. Pe de altă parte, în societate încă persistă anumite stereotipuri. Datele studiului arată că doar 5% dintre bărbații din Republica Moldova se implică în activitățile casnice și de îngrijire a copiilor. De asemenea, fiind întrebate persoanele dacă reușesc să combine viața personală cu cea profesională – doar 5% au răspuns afirmativ, ceea ce arată că există un teren mare de lucru, atât pe aspect legislativ, cât și schimbarea normelor în societate. Practicile internaționale arată că, atunci când statul oferă un program flexibil părinților, face posibilă partajarea concediului, aceste aspecte au un impact mare pe termen lung și au un efect benefic asupra dezvoltării cognitive a copilului, asupra relației pozitive în cuplu, asupra posibilității femeii de a se auto-realiza pe piața forței de muncă, dar și permite familiilor să conceapă numărul dorit de copii”, a precizat Natalia Plugaru.

Menționăm că evenimentul a fost organizat de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în cadrul proiectului „Mai multe oportunități: politici familiale sensibile la gen pentru sectorul privat din Balcanii de Vest și Republica Moldova”, realizat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), cu susținerea Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE