Ne scapă momentul, împrejurările în care l-am cunoscut anume. Au trecut ani de atunci. Se pare însă că legăturile între noi – un grup de ziariști și protagonistul acestor rânduri – s-au înfiripat prin intermediul ziarului „Sport Plus”, săptămânalul Comitetului Național Olimpic din R. Moldova, la care activam pe atunci; a fost acea punte de legătură între echipa noastră monolită, dornică de afirmare, și Filip Musteață (că despre el e vorba), specialist principal pentru problemele Tineret și Sport în cadrul Consiliului Raional Căușeni, directorul Agenției Teritoriale Olimpice din partea locului.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINETemelia unor înalte performanțe
A fost un început de bun augur. Căușenii au dat nume de atleți de primă mărime nu numai pe plan național, dar și extern, rămânând a fi un important centru de pregătire a atleților în perspectiva înaltelor performanțe, precum și de promovare a sportului pentru toți. În acest raion muncesc numeroși antrenori, specialiști, profesori de educație fizică, pregătiți solid și bine intenționați, Filip Musteață fiind unul dintre aceștia. Om al acțiunilor concrete, de cum se apropia o competiție majoră, la redacția „Sport Plus” suna telefonul: ne invita să oglindim evenimentul ce urma să se desfășoare la sfârșit de săptămână. Puteam noi oare să declinăm oferta?! Sigur că nu. Distribuiam din start obligațiile. Unul era responsabil de asigurarea imaginilor, altul de dezvăluirea concursului propriu-zis. Mai exista un coleg care avea să adune informații sau să contureze portretul unui atlet sau antrenor de forță…
Pe scurt, adunam o serie întreagă de materiale, rezerva salvatoare atât de necesară în cadrul redacției. Și, la consumarea acțiunii sportive majore, nițel ne odihneam după o zi de osteneală. Odihna era una activă. Ne prindeam în întreceri cu localnicii la ping-pong, joc de dame, alte dispute, exceptând luptele. Un alt Musteață, Valeriu, directorul Liceului Teoretic „Ion Creangă” din orășel, exercita funcția de arbitru. Și trebuie să o spunem pe șleau: era un „judecător” imparțial, obiectiv, punctual. Și cam astfel inițiativa deveni treptat tradiție. Este la fel de adevărat că, deși rar, dar se mai întâmpla uneori ca bunul nostru îndrumător și administrator al ziarului, domnul Nicolae Piatac, să ne amintească, părintește, să nu zăbovim cumva prea mult a ne întoarce la Chișinău.
Deschis la chip și senin la suflet
Per total, au fost vremuri frumoase, iar colaborarea noastră una rodnică, cu beneficii pentru ambele părți, atâta timp cât a ținut ziarul. Prietenia ziariștilor de la „Sport Plus” cu Filip Musteață durează și astăzi, în ciuda curgerii timpului. Fiindcă el este un om care nu-și abandonează echipa, prietenii. Are chipul deschis, sufletul senin și inima mare. Este omul pe cât de puternic pe atât de mărinimos, care trăiește împăcat cu sine însuși și cu toți cei din preajmă. Acei ani de colaborare, ani în care eram ghidați de un proaspăt avânt, aproape tineresc, ne-au lăsat numeroase aduceri-aminte…
Bunul nostru prieten Filip Musteață a trecut peste „ștacheta” celor 60 de primăveri. Ce repede mai trec anii peste noi! Ca visul, ca vântul. În ceea ce-l privește pe Filip Musteață, vremea pare să nu-l fi prea atins. A rămas același dintotdeauna: tânăr, energic, mereu în mișcare, angrenat în numeroase activități. Pe scurt, este un om dintr-o bucată. Integru. Atât sub aspect fizic, cât și spiritual. De statură mijlocie, dar bine clădit; de cum îl vezi, îți dai prea bine seama că vine din lumea sportului. Mai exact, din sportul mare. Cel al luptelor. Totul „trădează” la el nu numai o veritabilă forță fizică, dar în același timp cumpătare, luciditate, cumsecădenie, multă bunăvoință, îngăduință, dacă vreți.
Campion al Ucrainei și al Moldovei
Filip Musteață este de o viață în sport. Născut la 8 aprilie 1962, în satul Săiți, Căușeni, într-o familie numeroasă, „Filea”, cum îi spuneau apropiații, era de mic împătimit de sport, dar și sârguincios la carte. Era iute ca un titirez. Alergările, tenisul de masă, ceva mai târziu baschetul și în special luptele l-au captivat definitiv. Devenise unul dintre cei mai buni sportivi ai școlii, dar și ai satului. Pasiunea pentru lupte l-a adus pe Filip în 1974 la Bender, la Școala moldovenească nr.1. Sub îndrumarea lui Vasili Zabzaliuc, antrenor emerit al republicii, Filip a reușit în trei ani de antrenamente să parcurgă calea de la sportiv anonim la cea de campion la lupte greco-romane al Asociației Benevole Sportive „Rezervele de muncă” din fosta URSS. Militar fiind, devine campion al Ucrainei la tineret. Revenit acasă, obține titlul de maestru al sportului; este multiplu campion al republicii la seniori. Visul lui Filip Musteață de a deveni campion european și mondial, pe deplin realizabil, având în vedere potențialul său tehnico-tactic, caracterul bătăios, stilul incisiv de luptă și talentul său veritabil, nu s-a împlinit din cauza unei accidentări stupide, grave, soldate cu fractura oaselor brațului. El și astăzi poartă o placă de titan.
Filip Musteață deține de trei decenii funcția de specialist principal la secția tineret, sport și turism la Comitetul Executiv Raional, precum și cea de președinte al Agenției Teritoriale Olimpice și Sportive din Căușeni. În acești ani, Filip Musteață a făcut față multiplelor evenimente sportive, în calitate de organizator și animator al acestora. El și-a onorat și își onorează toate aceste obligații cu multă însuflețire. Datorită sprijinului pe care l-a avut mereu din partea executivului raional, grație eforturilor tuturor antrenorilor și profesorilor din Căușeni, fiindcă a muncit alături de antrenori inimoși, precum Ion Bâtcă (volei, Coșcalia), Vladimir Iurco (lupte greco-romane, sambo, judo, Ucrainca), Mihai Sava (lupte libere, Căinari), Nicolai Sandu (fotbal), președintele federației raionale Căușeni, Igor Naghibin (orientare sportivă), de profesorii de educație fizică Ion Cucovici (Fârlădeni), Timofei Blaj (Opaci), Natalia Căldare, maestră internațională a sportului, Valeriu Vlasov, Larisa Pavlenco ș.a.
Mulți ani, stimate coleg și prieten! Ești și astăzi în linia întâi. Îți faci meseria cu aceeași ardoare ca și până acum, fiind una dintre personalitățile de seamă ale sportului și olimpismului național.
Pavel BRĂDESCU, Sergiu BUSUIOC, maestru al sportului la lupte
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE