Gazprom schimbă macazul în privința auditului datoriei Moldovagaz

1690
0

Rușii de la Gazprom nu mai acceptă un audit extern al datoriei Moldovagaz față de concernul rusesc, efectuat de partea moldovenească, așa cum au convenit directorul Alexei Miller și Vicepremierul moldovean Andrei Spînu în luna noiembrie a anului trecut.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Deși acordul semnat de cei doi la finele lunii octombrie a anului trecut prevede clar că efectuarea acestuia rămâne la discreția părții moldovenești, acum șefii de la Gazprom zic că și Consiliul de observatori al Moldovagaz, unde aceasta deține controlul, ar trebui să își dea mai întâi acordul.

De unde a apărut datoria de 700 milioane de dolari?

În timpul negocierilor, Gazprom a invocat o datorie de peste 700 de milioane de dolari, dintre care circa 280 de milioane ar reprezenta penalități pentru întârziere. Partea moldovenească nu a recunoscut datoria înainte de a efectua un audit care să arate cum s-a format ea. Atunci rușii au acceptat auditul, care ar trebui să fie efectuat cel târziu până la data de 1 mai, curent.

Potrivit lui Veaceslav Negruța, consilierul pe probleme de economie al Președinției, punctul cinci al Protocolului din 29 octombrie 2021 spune clar că „partea moldovenească va efectua un audit independent al datoriilor Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance pentru gazele naturale furnizate consumatorilor din partea dreaptă a Nistrului. Raportul final al auditului va fi coordonat la nivel de Consiliu de observatori al SA Moldovagaz.

Situația respectivă ar putea să ducă la faptul ca rezultatele auditului să nu fie acceptate de Consiliul de observatori al Moldovagaz”, se mai menționează în comunicatul Gazprom.

Ce presupune auditul

Imediat după ce s-a aflat despre acest punct, opinia publică de la Chișinău a venit cu mai multe sugestii referitoare la acest audit, care nu ar trebui să se limiteze doar la verificarea actelor contabile și a transferurilor dintre cele două părți. Experții au recomandat insistent ca partea moldovenească să sape mult mai adânc, chiar în perioada de înainte de crearea Moldovagaz, când s-ar fi întâmplat multe fapte.

Sfaturile au fost auzite de Agenția Proprietății Publice care a fost împuternicită de către executiv să se ocupe de această procedură. La 27 ianuarie, curent, APP a anunțat că a pregătit actele necesare pentru procedura de achiziție publică a serviciilor de audit ale datoriei Moldovagaz față de Gazprom și SRL Factoring Finance pentru gazele naturale livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

APP anunța că auditul urmează să stabilească exact valoarea datoriei pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept, acumulată în perioada 1994–2021.

Compania selectată pentru a efectua auditul urmează să examineze documentele și informațiile publice despre mai multe aspecte, inclusiv despre datoria formată înainte de 1995, și să constate cum a evoluat datoria Moldovagaz față de Gazprom și Factoring Finance, precum și cum a fost repartizată aceasta între malul drept și cel stâng al Nistrului.

Auditorul va investiga cum au fost înregistrate conductele de transport de gaze după formarea în 1995 a companiei GazSnabTranzit și impactul asupra datoriilor către Gazprom, inclusiv datoria malului drept și datoria malului stâng.

De asemenea, va fi analizată rambursarea datoriilor aferente consumului de gaze pe malul drept și malul stâng prin emiterea de bonuri de trezorerie de către Guvernul Republicii Moldova în 1997 în valoare de 140 de milioane de dolari.

Auditul va lua în calcul și rambursarea datoriei malului drept cu banii plătiți de consumatori și prin livrarea de bunuri și servicii în cadrul tranzacțiilor de barter, precum și prin furnizarea de servicii de tranzit de gaze, precum și datoria la gaze acumulată de Moldovagaz în perioada 1998–2005.

Va fi examinată corectitudinea evaluării activelor, cu care autoritățile moldovenești au participat la crearea Moldovagaz prin schimbul de datorii în capital propriu și corectitudinea rambursării datoriilor în schimbul participației de 50% în Moldovagaz, transmisă Gazprom.

De asemenea, va fi analizată rambursarea datoriilor aferente consumului de gaze pe malul drept și malul stâng prin emiterea de bonuri de trezorerie de către Guvernul Republicii Moldova în 2000 în valoare de 90 milioane de dolari, dar și legalitatea și corectitudinea cesiunii datoriei de gaze de la Gazprom către Factoring Finance în 2005.

Moldovagaz vs Gazprom, cine de fapt are datorii?”

Așa se numește un studiu al experților în energetică, Sergiu Tofilat și Tudor Șoitu, care arată cum au evoluat relațiile dintre Republica Moldova și Gazprom de la independență încoace.

Potrivit studiului, în 1997, Republica Moldova, care trecea prin cea mai neagră sărăcie, a transmis în contul datoriei către Gazprom în regim de barter mărfuri în valoare de 87 de milioane de dolari. În acest mod a fost stinsă integral datoria pentru anii 1994-1995. Cu toate acestea, în martie 1997 Guvernul a emis obligaţiuni de împrumut extern în valoare de 140 de milioane de dolari pentru rambursarea parţială a datoriei la gaz faţă de Gazprom, acumulată în perioada 1994-1996.

Potrivit actelor de verificare cu Gazprom, obligaţiunile emise de Guvern au fost utilizate la rambursarea datoriei pentru anul 1995, 130,2 milioane de dolari pentru 1995 și 9,8 milioane pentru 1996. Însă, în realitate, datoria malului drept pentru anul 1995 fusese deja

achitată prin barter, iar Gazprom a utilizat 130,2 milioane, transferate de partea moldovenească pentru a stinge datoria malului stâng.

Și astfel de cazuri ar fi continuat. La fondarea Moldovagaz în 1999 Gazprom s-a obligat să reducă datoria Moldovei cu 59,9 milioane de dolari în schimbul cotei de 50 la sută de acțiuni obţinute în societate.

Însă, potrivit actului de verificare din 1 iulie 2001, datoria malului drept pentru anii 1999 – 2000 nu era stinsă și constituia 64,4 milioane de dolari. Experții au constatat că Gazprom a stins cu această sumă datoria anului 1997, care era, de fapt, a regiunii transnistrene.

Alte momente ce ridică mari semne de întrebare țin de plata pentru tranzitul de gaze.

La încheierea acordului cu Gazprom din 2006 de către Zinaida Greceanîi, a fost stabilit că plata efectuată de Gazprom pentru tranzitul gazelor pe teritoriul Republicii Moldova urmează să fie transferată în proporție de 50 la sută Republicii Moldova și 50 la sută regiunii transnistrene. Și asta deși, în conformitate cu lungimea conductelor de tranzit, proporția ar trebui să fie de 72 la 28 în favoarea malului drept.

Din cauza repartizării abuzive, malul drept rata anual circa 22 la sută din veniturile pentru tranzitul gazelor. Ţinând cont de faptul că Gazprom a tranzitat prin gazoductele din Republica Moldova cel puţin câte 19 miliarde cubi de gaze anual pe parcursul ultimilor 20 de ani, iar tariful de tranzit este de 3 dolari pentru mia de metri cubi, Moldovagaz a ratat venituri de circa 250 de milioane pentru tranzitul gazelor.

APP a ținut cont de momentele respective și a specificat în mod expres în actele aferente anunțului de selectare a companiei de audit, că acestea trebuie investigate detaliat.

Rușii, nemulțumiți

Toate aceste momente i-au pus în gardă pe ruși. Deși inițial acceptase un audit independent, Gazprom a declarat într-un comunicat făcut public zilele trecute că Consiliul de observatori al Moldovagaz ar trebui să își dea acordul pentru unele abordări legate de efectuarea auditului. Compania reclamă că partea moldovenească nu a ținut cont de propunerile sale în ce privește auditul.

Situația respectivă ar putea să ducă la faptul ca rezultatele auditului să nu fie acceptate de Consiliul de observatori al Moldovagaz”, se mai menționează în comunicatul Gazprom.

Schimbarea de macaz a rușilor a determinat partea moldovenească să nu participe la ultima ședință a Consiliului Societății. Guvernul moldovean are acolo doar 35% de acțiuni și nu se poate opune acestei schimbări a regulilor de joc din partea rușilor.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE