Avertizare în loc de amendă. A fost mărit plafonul încălcărilor fiscale pentru antreprenori și cetățeni

735
0

A fost ridicat pragul încălcărilor fiscale nesemnificative de la 1000 la 5000 de lei pentru antreprenori și de la 100 la 500 de lei pentru cetățeni. Le vor fi aplicate doar avertizări, nu și amenzi. Serviciul Fiscal de Stat își va focusa activitatea spre depistarea încălcărilor fiscale majore.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Încălcarea fiscală reprezintă impozitul pe venit, taxa, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală și contribuțiile obligatorii de asigurări sociale de stat, a precizat deputatul Radu Marian. Parlamentul a votat unanim proiectul de modificare a articolului 231 din Codul fiscal, care are drept scop diminuarea poverii administrative asupra agenților economici și a cetățenilor.

E vorba despre tot ce înseamnă interacțiunea cu autoritățile fiscale. „Este un proiect binevenit, deoarece abordarea autorităților de control, inclusiv a celor fiscale, trebuie să fie transformată de la abordarea de jandarm la abordarea de consultanță. Acest proiect de lege contribuie la reducerea presiunii pe companii. Riscuri nu-s multe pentru că se va merge pe avertisment în plafonul de sumă. Dacă greșelile se vor repeta atunci vor urma, bineînțeles, și sancțiuni. Este o măsură echilibrată”, afirmă Stas Madan, directorul programului „Mediu de afaceri și IMM” din cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, pentru GAZETA de Chișinău.

Uneori mai greșești…

Actualul prag pentru care sunt aplicate avertismentele este învechit și nu corespunde realității de azi. Acest prag n-a mai fost ajustat din anul 2015. Un alt efect pozitiv este eliminarea unui focar cu risc sporit de mită și corupție pentru încălcările de până la 5000 de lei. Instituțiile statului se vor concentra pe marii evazioniști, nu pe micii antreprenori, chiar dacă, aparent, implementarea acestui proiect ar putea afecta încasările la bugetul de stat pentru că vor fi aplicate mai multe avertismente decât amenzi. „Foarte des instituțiile de stat persecută antreprenorii și folosesc forța uneori pentru a-i nimici. Dacă asta și-a pus ca scop un inspector. Să creștem pragul pentru a da un spațiu și o relaxare veritabilă antreprenorilor mici să-și poată face afaceri. Nicio greșeală nu trebuie să te coste afacerea”, declară deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Potrivit documentului, prin implementarea acestor modificări se mizează pe favorizarea și încurajarea climatului investițional. Pentru cetățeni impactul acestui proiect va fi să determine organele fiscale să identifice și să penalizeze marii evazioniști, iar pentru ceilalți cetățeni – să ofere îndrumare și consultare.

Potrivit legislației fiscale, există o distincție între încălcarea fiscală semnificativă și cea nesemnificativă, iar sancțiunea sub formă de avertizare se aplică exclusiv pentru încălcarea fiscală nesemnificativă. Actualul prag pentru care sunt aplicate avertismentele constituie 1000 de lei pentru antreprenori și 100 de lei pentru cetățeni.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE