Persoanele fizice din Republica Moldova vor putea procura valori mobiliare de stat printr-un sistem informațional

336
0

În ședința de miercuri, Cabinetul de miniștri a aprobat Conceptul unei Platforme electronice cu ajutorul căreia persoanele fizice vor putea să cumpere fără intermediari, Valori Mobiliare de Stat (VMS) emise de Ministerul Finanțelor, împrumutând astfel statul la o dobândă convenabilă. Persoanele fizice, inclusiv Diaspora, vor obține astfel posibilitatea de a credita Guvernul, obținând și venituri stabile din dobânzile pe care le oferă VMS. 

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Programul de vânzare directă a valorilor mobiliare de stat persoanelor fizice în Republica Moldova reprezintă o platformă online.

Odată obținut accesul, utilizatorii vor putea cumpăra direct, intrând în sistem, hârtii de valoare ale statului emise de Ministerul Finanțelor. Cumpărarea de VMS este un împrumut acordat statului la o dobândă avantajoasă. Banii acumulați din vânzarea VMS-urilor ajung în buget, acoperind deficitul bugetar.

Platforma electronică pentru vânzarea VMS va fi gestionată de Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) în comun cu Ministerul Finanțelor. La elaborarea conceptului, Ministerul Finanțelor a beneficiat de suportul Proiectului USAID „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA), scrie în comunicatul emis de Ministerul Finanțelor.

Ministerul Finanțelor emite pe piața internă două tipuri de valori mobiliare de stat. Este vorba despre bonurile de trezorerie, care au termenul de circulație de până la un an (91, 182 și 364 de zile) și despre obligațiuni de stat – valori mobiliare de stat pe termen lung – de la un an și mai mare – emise cu o rată flotantă sau fixă a dobânzii. Dobânda (cupoanele) la obligațiunile de stat se achită periodic.

Precizăm că sistemul va începe să funcționeze către sfârșitul anului curent.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT